Шапић: Нећу одустати да уводим ред упркос свим нападима на себе

Рад и резултати, све оно што сам радио у последњих четрнаест година, препоручују ме да наставим да водим српску престоницу, настављам да уводим ред у Граду, супротстављам се опструкцији разних структура, а никада од намере нећу одустати, јер све што радим је у интересу Београђана, изјавио је градоначелник Александар Шапић гостујући у емисији „Фокус” на ТВ Б92.

– Изузетно је важно да радимо на добробит грађана без обзира на све наше политичке различитости, јер ја сам градоначелник и онима који нису гласали за мене и неретко више учиним управо за њих, него што би то урадили они за које су сами гласали. Када гласају људи треба да занемаре све друге приче, манипулације, убеђивања, спекулације и да се фокусирају и замисле само једну ствар. Коме би од кандidата испред себе, дали своје дете да са његовом породицом проведе викенд, оставили на чување десет дана, или код кога би од њих у фирми,  свога брата или  сестру запослили и препустили му да брине о његовој егзистенцији. Гласајте за оног који улива највеће поверење и сигурност за будућност тебе и твоје породице. Не морам то да будем ја, али морате јасно да знате шта имате као алтернативу мени. Вidећете да је ако овако разложите ствари и кад овако поставите примарне мотиве, избор далко лакши него што озгледа – рекао је Шапић.

Он је нагласио да је ова Градска управа донела низ социјалних мера које није донела ниједна градска управа у последњих петнаест година.

– Све те социјалне мере изискивале су десетине и стотине милиона евра и све је обезбеђено од истог буџета који је био и прошле године. Све то изискује конфликте и пуно проблема јер ако хоћете да уведете ред у читав систем града онда морате да будете спремни на кампање против вас, не само медија већ и дубоких система и интересних група. Сваког дана воде кампању против мене јер ударам на њихове интересе. Да бисте увели ред и поставили ствари онако како треба да буду морате да будете спремни на озбиљне сукобе и консеквенце. Ја сам читав живот у некој борби и ако ја нисам спреман на све ово, ко је – рекао је градоначелник.

Он је поновио да је увођење реда у јавни градски превоз управо нови систем који је поједностављен, модеран, али и да је по први пут наплата карата у рукама Града што је такође било предмет конфликата са онима који су хтели да се настави по старом.

– Чињеница је да је повећање наплате карата за 55 одсто, враћање поверења грађана у градски превоз. Подсетићу да је Кенткард опстајао у свим властима и свим структурама друштва. Успели су са свима да нађу заједнички језик, али самном нису јер сматрам да начин на којим је дато да наплаћују и имају контролу над нашим јавним превозом погрешан, наопак и само је убрзао процес који је почео још почетком деведетих, а то је уништење јавног превоза нашег града, указао је Шапић.

Он је истакао да су градови из окружења већ контактирали Град Београд јер су заинтересовани за систем наплате карата путем смс порука, као наједностанији и најфункционалнији вid наплате.

– Нова апликација је за само пар месеци скинута у српској престоници у преко 500.000 за смарт телефоне и за више од 100.000 апликација за Ајфон уређаје. Такође у више од 300 возила омогућено плаћане кредитним картицама, док ће веома брзо такав вid плаћања бити омогућен у више од 2000 возила градског превоза. Увели смо озбилљне контроле на полазиштима, али и написали преко 150 милиона казни за приватне превознике, те увели сертификакате за свако возило, што ће бити њихова лична карта и тиме смањена њихова злоупотреба на минимум – навео је градоначелник.

Најавио је набавку и 300 нових аутобуса и 25 трамваја додајући да се потпуно избацују возила на нафту.

– Идеја нам је да за две три године имамо само возила на гас. Разлика у цени плаћања нафте у односу на гас ће подмирити рату кредита, чиме ће нас нова возила фактички коштати нула динара – истакао је први човек српске престонице.

Градоначелник Шапић је истакао да се полако, али сигурно уводи ред и у београдско приобаље где се  према утврђеној динамици уклањају нелегални сплавови.

–   Чекамо да река надође и спремни смо да idемо до краја, јер је Београду бог дао најлепше место на свету. Налазимо се на ушћу двеју река и имамо најлепше обале у овом делу Европе, од којих смо, управо ми сами задњих 40 година направили ругло, е па дошло је време да то променимо – закључио је градоначелник.