Шапић: Нећу одустати од уређења Савског шеталишта и уклањања сплавова без обзира на све опструкције

Градоначелник Александар Шапић изјавио је данас да Град Београд наставља са процесом уклањања нелегално постављених сплавова, те да све док је на челу града неће одустати од борбе за уређење Савског шеталишта.

Шапић је приликом обиласка овог дела Новог Београда рекао да је јуче практично званично почело уклањање сплавова на Савском шеталишту, али и подсетио да је целокупни процес Град започео крајем прошле године.

– Почело је расписивањем лицитација за све локације, доношењем решења и обавештавањем свих власника да уклоне сплавове, да их ми не бисмо уклањали, јер у том случају сами сносе трошкове. За радове који треба овде да се изведу чекамо одлуку Управног суда, јер нам није дозвољено да „доведемо” званичне прикључке на воду и струју за оне који су лицитирали за ових 28 локација. И даље константно трају „дивљи” прикључци које наше службе свакодневно отклањају. Сада смо почели са уклањањем сплавова након свих перипетија и законских рокова које смо чекали да буду испуњени – рекао је градоначелник.

Шапић је навео да је паралелно са овим апеловао и на људе који живе овде да се јаве, како би им био обезбеђен смештај, јер Град не жели никога да остави без крова над главом.

– Ми крећемо, имамо решења о уклањању свих објеката и сада ћемо поново послати обавештења. Испоставило се, међутим, да велики број сплавова уопште нису плутајући објекти, већ су насукани и стоје на шипу, може се рећи и да немају никакав додир са водом. Неке сплавове ћемо уклонити са реке, неке са копна, а неке ћемо морати и да раставимо. То ће трајати, али ја од борбе за Савско шеталиште одустати сигурно нећу. У самом систему Града, од инспекцијске службе, преко комуналне милиције до свих секретаријата, постоје људи који опструишу не само овај него и многе процесе, што не значи да ћу одустати, јер никада у животу нисам одустао од ствари за које верујем да су исправне – рекао је Шапић.

Он је додао да ће се борити у складу са могућностима, те да ће се уклањати сплав по сплав.

– Борба је свакако тешка зато што су неки људи навикли да 30 година користе јавну површину и да сматрају да имају право на оно што немају други Новобеограђани. Док сам ја на овом месту, борићу се уз све опструкције. Трудићемо се да на све начине овде обезбедимо цивилизован простор, да уложимо велика средства у сређивање Савског шеталишта, како би сплавови који остану били у складу са еколошким нормама и имали пречишћиваче отпадних вода, стандардизоване габарите. Желимо да овај део буде сређен и одржаван и да коначно можемо да вidимо реку – рекао је градоначелник.

Према његовим речима, у Јакову је обезбеђен легалан простор за одлагање однетих плутајућих објеката и да су већ пободени шипови, а још две локације се налазе код бродоградилишта у близини Сајма.

Уређење кеја се наставља, додао је Шапић, и најавио предстојећу лицитацију за плутајуће објекте на потезу од Бранковог моста ка Земуну, где су предвиђена 54 сплава уместо садашњих више од стотину.