Шапић: Неговаћемо културу сећања на злочине које су нацисти починили и увек их осуђивати

-Част ми је да будем овде са вама, да обележимо овај тежак дан за све, нарочито за припаднике јевреског народа. Данас Меморијални центар на Старом сајмишту изгледа управо онако како и доликује месту на којем су се, нажалост, десили такви злочини, о којима сви мање или више знамо. Српски народ, град Београд и Београдћани су увек били људи који су кроз читаву своју историју такође патили и страдали, али смо се увек трудили да помогнемо коме год смо могли и колико смо могли да помогнемо – рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић на Свечаној академији поводом Дана сећања на жртве Холокауста.
-Један део припадника јевреског народа који је успео да преживи те страшне злочине у току Другог светског рата на овим просторима, то је успео јер је наш народ успео да их сакрије и сачува по својим кућама, имањима, подрумима… Мислим да у овим тешким временима данас, у којима се налази читав свет не смемо да заборовимо никада злочине као што су ови, ни да дозволимо да се они понове ни над једним народом – истакао је Шапић.
Према његовим речима морамо да наставимо да негујемо историју сећања и добре односе које јеврески народ има са српским народом.
-Оно што је Град Београд красило кроз своју историју јесте то да је увек био отворених руку за све, без обзира на нацију и на веру. Верујем да је Београд и данас такав и докле будем имао прилику да будем први међу једнакима у нашем граду наставићу и потрудићу се да и даље негујем ту врсту расположења и атмосфере која мислим да је красила Београд од давних дана, од када је настао на овим прострима. Желим да се овакви злочини више никада не понове и да увек заједно обележимо велико страдање – закључио је Шапић.
10. мај 2024. године