Шапић: Нека су нам срећни „Београдски дани породице”

Градоначелник Александар Шапић свечано је данас на Тргу републике отворио манифестацију „Београдски дани породице” која се први пут одржава у српској престоници са циљем да постане традиционална и да Београд по њој буде препознатљив и ван граница Србије.

– Верујем да данас присуствујуемо некој нашој београдској историји када је у питању породица и сигуран сам да ће у будућности ово постати једна од најважнијих, можда чак и најмасовнијих манифестација. Ова тема је увек неисцрпна, јер породица  је нуклеус свега без обзира на то која formа породице је у питању. Данас живимо у временима када је много тешко очувати традиционалну породицу јер је све брзо и све је на великом искушењу. Не треба да заборавимо да никога од нас данас не би било да није било мама и тата и ако се данас неки труде да те термине замене неким другим. Ја мислим да нема лепшег термина од маме и тате – нагласио је Шапић.

Он је истакао да ова манифестација треба да буде отворена не само за Београђане, већ и за оне који дођу у наш град из Србије, региона и шире и да се барем ова два дана мало више посветимо једни другима, својој породици, пријатељима, комшијама јер, како је рекао, ко не води рачуна о својој породици тај не води рачуна ни о својим пријатељима, а онда ни о својој општини, граду и на крају ни о својој држави и читавом народу.

– Зато мислим да је важно да се ова манифестација одржи и да ће се, без обзира ко буде био на мом месту, она надограђивати и добијати своју formу. Зато сам потпуно сигуран да ћемо сви ми у будућности на њу бити поносни – рекао је градоначелник и пожелео свима који дођу да се лепо проведу и уживају у великом броју програма који је за њих припремљен.

Шапић је навео да је организован велики број тематских зона са бинама од културно уметничких друштава преко игара, спорта, музике, плеса, позоришних представа за децу, радионица и свега онога што чини свакодневни живот.

Градоначелник је рекао и да су са нама и они који су прошле недеље у оквиру колективног венчања озваничили своју љубав, ожелео им срећу у браку и принове и додао да је и ова симболика важна јер су људи заједно са нама и formално постали породица.

– Чувајмо једни друге, чувајмо своје пријатеље, своју породицу и своју децу јер живимо у времену у којем, тек кад нам се нажалост десе неке несрећне ствари, почнемо да се питамо да ли знамо уопште шта неко ко живи поред нас мисли и осећа. Нека су нам свима срећни „Београдскио дани породице” за које верујем да ће још дуго година да се обележавају и да буде све масовнији – рекао је први човек престонице.

Након свечаног отварања манифестације градоначелник Шапић је обишао тематске зоне које се простиру од Теразијске чесме до Калемегдана где је заједно са грађанима и посетиоцима могао да погледа програме који су припремљени за све генерације.

Догађају су присуствовали министарка здравља Даница Грујичић, председник Скупштине града Никола Никодијевић, градски менаџер Мирослав Чучковић, саветник градоначелника за чување културно-историјске баштине и неговање традиције Града Београда Ратко Дмитровић, градски секретари, чланови Градског већа, јавне личности и многобројни грађани.