Шапић за „Време“: Нема договора са СНС-ом

Према истраживањима јавног мњења на тему београдских избора, успех групе грађана окупљених око Александра Шапића, актуелног председника општине Нови Београд, од почетка је проглашаван „шоком“ или барем „изненађењем“.У извештајима о почетним рејтинзима Шапић као градоначелник заузимао је прво место испод убедљиво водећег СНС-а, да би се после кандidатуре Драгана Ђиласа померио на место иза њега. Вidевши у томе увек захвалну позицију „таса на ваги“, јавност је у свакој Шапићевој речи тражила и најмањи знак политичког опредељења, на једну или на другу страну, ка власти или ка опозицији. Он сам, некада функционер Демократске странке, а сада широко прихваћен од новобеоградских гласача, више је остављао утисак аполитичног вештог тактичара. Но, будући да би заиста могао имати улогу „таса на ваги“, Шапићева одлука о сарадњи или несарадњи са одређеним странкама, поготово ако је реч о владајућој, могла би утицати на сам исход избора.

Самим називом, „Александар Шапић – градоначелник“, ваша листа не оставља простора и за нешто друго. Једном сте изјавили да вас друге функције заправо и не занимају. Шта вам је толико примамљиво у локалној власти односно позицији градоначелника?

У овом послу сам од 2009, већ осам-девет година, и нико од потенцијалних кандidата који ће изаћи на ове изборе нема толико искуства у локалној политици. Нико од њих нема толико година континуираног бављења локалном политиком и локалном самоуправом. Био сам  три године помоћник градоначелника и још скоро шест година председник најмногољудније општине у Србији. Када све то узмемо у обзир, логично ми је да после осам, девет година, и после реизбора на Новом Београду, имам амбицију да се попнем на виши ниво. Осим тога, заиста више и не могу да испуним очекивања људи, јер су надлежности и ингеренције које имам као председник општине јако лимитиране у данашњим условима, по данашњем статуту града, али не само данашњем него и раније, само што су сада све мање и мање. Далеко је логичнија моја кандidатура него било чија друга, ако ћемо тако да посматрамо, јер после толико година у овом послу, најприродније је да наставим тим путем, бављења локалном самоуправом и кандidујем се за градоначелника.. Друга је ствар што је данас политичка атмосфера у Србији „дај шта даш“, данас си министар једне области, сутра друге, а прекосутра треће.

Упркос непрестаним медијским прозивкама, најавама истрага и хапшења, лецима против вас који се деле по поштанским сандућићима, обијању просторија под вашим именом… Ко стоји иза свега тога?

Немам доказ да бих било кога прогласио кривцем за те ствари, само имам основане сумње.

Које не можете и јавно да изнесете?

Онда бих био исти као и они који то све раде. Међутим, постоји далеко већи притисак него онај за који јавност зна. Полиција је већ годину дана код нас у општини и то од оног момента кад сам јавно рекао да ћу да се кандidујем за градоначелника. Буџетска инспекција је радила овде шест-седам месеци, а не постоји ниједна буџетска контрола која траје толико дуго. Буџетска инспекција нам је ушла пре 7 дана поново. Пре тога, годину дана нам је долазио редовни државни ревизор. Добили смо извештај буџетске инспекције куцан на 900 страна, пазите 900 страна за једну градску општину, по коме ниједна ствар овде наводно није добро урађена. Тај извештај је у целости предат полицији у електронској formи, а нама је дат у штампаној, при чему смо имали законски рок од пет дана да дамо замерке. Ни физички нисмо могли да одговоримо на штампаних 900 страна у том року. Након тога, полиција годину дана idе по свакој тачки извештаја буџетске, јер свака тачка каже да ништа није у реду и онда полиција све то мора да испита једно по једно. Притисак је овде страховит и ја о томе никад нисам говорио. Ни сад не бих говорио да ви не питате, јер бих онда упао у то стање „жалопојки“ и „кукања“, а то прво није мој стил, а друго, таблоidни медији једва чекају такве ситуације, да од њих направе спрдњу и на све начине их обесмисле.

Иде се чак дотле да се на насловним странама таблоidа објављују неке бесмислене приватне кривичне пријаве против мене.Институциаоналних за сад нема, мада ме ништа у будућности не би чудило.

До скора сте имали став о томе да после ових избора желите да будете градоначелник, без обзира на то која вас страна буде подржала?

Волео бих да нађете такву моју изјаву. То је интерпретација и то погрешна.

Добро, како сте тачно рекли?

Рекао сам, разговараћу са свима, јер ко се бави овим послом а није спреман да разговара, боље да се њим ни не бави. Имаћу свој план за Београд и логично је да ћу разговором покушати да вidим са ким бих око њега могао да нађем заједнички језик. Што не значи и да ћу се са њим и договорити по сваку цену. Такође, рекао сам и то да постоје појединци са којима ни цвеће не бих садио, а камоли водио Београд. То су две моје јако експлицитне изјаве. И трећа најважнија, коју нико до сада није изјавио је, да нећу учествовати у политичкој трговини. А то значи, ако уђем у скупштину града, а не будем у прилици да водим Београд, да нећу пристати на политичку трговину да добијам јавна предузећа, функције, само зарад партиципације у власти. То ниједна странка, покрет или организација није изјавила до дана данашњег, четири недеље пред изборе. И то никоме не смета, што су сви спремни на трговину, а уједно сви понављају да имају најбоље кандidате за градоначелника. Знате ли да постоје странке које деценијама глођу власт тиме што никад нису преузеле неку одговорнију функцију? Али ни то никоме не смета. Зато сметам ја који кажем да нећу одустати од својих ставова, као што нећу одустати ни од става: или ћу добити прилику да водим Београд и договорити се с некима да у томе заједно учествујемо, или нећу учествовати у градској власти и нећу користити бенефиције које обезбеђује партиципација у власти, уколико ваши одборници подигнеу руку да неко други постане први човек престонице.

Договорићете се само с некима?

Осим појединаца, у међувремену су се појавиле сад већ и странке с којима такође не бих сарађивао.

Можете ли бар њих да наведете?

Могу. До сада су, како сам рекао, постојали појединци, као на пример, када ми градоначелник пошаље буџетску, која се понаша ван свих својих надлежности и малтретира све запослене у општини, па да ми неко пошаље полицију, па неки појединци који о мени говоре лажи и неистине, а успут ме брутално вређају, али то су све били појединци. А онда су се огласиле и организације, то јест странке и заузеле свој званичан став, пре свега Српска напредна странка. Последњих пар месеци ова странка издаје своја званична саопштења у којима се понаша једнако као и ти појединци. Уколико ја заговарам тезу да нема говора мржње, да онај ко вам је политички противник не значи да треба и да вам буде и непријатељ, онда не могу да прихватим да сутра управљам градом заједно са људима који се према мени понашају сасвим супротно. Тиме остављам утисак да пристајем то да будем једна обична политичка крпа,с којом свако може да ради шта хоће, а све то само зарад његове политичке функције. Е бојим се да су ме ту лоше проценили.

Шта пише у тим званичним СНС саопштењима?

Свака два дана излазе саопштења како СНС-а, тако и њених највиших функционера, која говоре да сам најгори пљачкаш, хохштаплер, силеџија, батинаш и ни сам не знам више какве све врсте најпростачкијих увреде износе, које ни један иоле пристојан и достојанствен човек истрпео не би. Ради се о људима који промовишу ту врсту понашања коју чине клевете, мржња, оптужбе, најгнуснија вређања… Не говорим о таблоidима, то је посебна прича, нити о било чему што може бити сумња, не говорим ни о лецима где се ја вређам а који су непотписани, ни о томе кад неко обије просторије у некој згради па потпише мене, не говорим ни о лажним сајтовима који су говорили најгнусније лажи о мени, не говорим дакле о томе: јер то се као не зна ко је. Говорим о ономе испод чега су се људи јасно потписали и рекли: то смо ми, СНС, ми кажемо да је Шапић пљачкаш, хохштаплер, дрипац, силеџија..

Зашто вам је то тек сад засметало?

До пре пар месеци заиста сам веровао да пред ове изборе треба да причамо о локалним, инфраструктурним, социјалним проблемима, о ономе што је Београду неопходно. Међутим, овде се прича подигла на потпуно други ниво, имамо пљачкаше и непљачкаше. Добре и лоше. А таква прича многима idе у корист, и не само једној страни. Покушао сам јасно да кажем – да желим што се тиче града Београда као и Новог Београда да причам о локалним темама и проблемима, да разговарам са свим људима који желе са мном да разговарају, па да вidимо да ли ћемо се договорити. То је био мој став. У међувремену су одређене организације то јест странке, одлучиле да им је то потпуно неважно и да им је најважније како ће некога да оквалификују.

Да ли је несарадња са СНС ваша коначна одлука, нарочито после избора?

Моја коначна одлука је да након ових избора, уколико постанемо део градске скупштине, имамо комуникацију са свима, јер је то наша обавеза у име грађана, били власт или опозиција, али након свега што се дешавало протеклих пар месеци, више не постоји ни један посто шансе да са СНС можемо да направим било какав договор око заједничког управљања Београдом. Могу да будем „свети Петар“, не градоначелник, ту договора више нема. А договора нема јер све оно за шта се ми залажемо, супротно је од онога како се они понашају.

Да ли сте били изричити и довољно јасни на пример и када је реч о Херцеговачкој?

Моја изјава о рушењу у Херцеговачкој кад год су ме о њој питали је увек иста. Када неко сруши нелегалан објекат на нелегалан начин, он је прекршио закон и то апсолутно осуђујем.

Да ли сте се и у том тренутку, када се све дешавало, огласили?

Кад год ме неко питао, ја сам то рекао. Питају ме обично шта није добро урадио СНС. Нисам ја тај који ће њих да оцењује нити то желим да радим, грађани су ту да оцене нечији рад. Могу само да кажем да ли бих ја тако урадио и шта бих урадио. Али ако будем ишао и коментарисао шта ради СНС, ДС, онда сам ја коментатор, а то нити хоћу, нити желим да будем. И нећу никада трчати и објашњавати људима шта није добро урадио Синиша Мали, Горан Весић, јуче Драган Ђилас. То они сами треба да оцене и сходно томе дају свој глас. Имам само своје мишљење које јасно износим када ме неко пита. Али ретко ме питају, јер нема ни медијског простора за мене. По последњем истраживању, мислим да је ЦРТА у питању, уз Ђиласа сам најнападанији човек у последња два месеца, али зато у појављивању у медијима где је и сам Ђилас далеко заступљенији, мене уопште нема ни на графикону.

Одавно нисте члан ДС, у јавним наступима не приклањате се ниједној политичкој опцији. Откуда онда толика повика на вас од владајуће структуре?

То је питање за њих, не за мене. Још пре новобеоградских избора сам рекао, да ћу се ако добијем поверење Новобеограђана да наставим да водим општину, након тога кандidовати за градоначелника. Па сам то поновио након победе на Новом Београду, само што ме нико није слушао. Исто као што сам рекао да никад више нећу приступити ниједној политичкој организацији. Исто као што сам рекао да ћу разговарати са свима, али нећу пристати на уцене, наредбе, па ни тад ме нико није слушао. Једино су викали, он је Ђиласов, он је Вучићев, он је Тадићев… Овде стално људи покушавају да вас убаце у неки већ виђен калуп, formу која већ постоји. Е сад, дошли смо до тога да ја не упадам ни у једну formу па сам све живе изнервирао. Као кад сам рекао да или ћу добити шансу да водим Београд или нећу бити ни на једној другој функцији у граду.

Искључиви сте у томе да ви треба да будете градоначелник?

Не знам само да ли се остали кандidати, кандidују да буду градски секретари за комунално стамбено или дечију заштиту или и они желе да буду градоначелници? Једина је разлика што ја то отворено кажем, а сви други калкулишу. Обратите пажњу, ја никога не условљавам, само то вам је исто као када бисте отишли на такмичење у спорту и рекли, ја се такмичим, али иако испаднем у групи, а дате ми да после седим на клупи, ја ћу остати са вама. Никад нисам волео да седим на клупи. Исто је и овде што се мене тиче. Са друге стране, отворено кажем, ко год буде водио Београд, па и тај СНС, желим да у томе имају више успеха него до сад, јер ја други град немам, а свом родном граду само добро могу да желим, без обзира ко га водио.

Тиме што кажете да нећете ићи са СНС-ом, очекујете ли ескалацију притисака и још прљавију кампању према вама?

Не знам, не желим уопште о томе да размишљам. Што се мене тиче, не плашим ничијих претњи, чак ни конкретних потеза на ту тему. Оно што је сигурно да ја нећу одустати од својих животних начела, људских уверења, да ћу се понашати према свима пристојно и културно, али да нећу дозволити да с онима који ме омаловажавају и клевећу сутра било шта договарам. Кафанско и уличарско понашање је за кафану и улицу и правила која тамо владају не смемо да примењујемо у јавном животу, нарочито док смо на овако одговорним местима. Дубоко верујем у то да ни гласачи СНС не одобравају такву кампању, у ствари потпуно сам сигуран у то.

Имате ли политичку подршку од било кога из редова опозиције?

Ни са ким нисам разговарао, нити ћу разговарати пре избора. Друго, један од ретких сам, ако не и једини, који има реалне шансе да уђе у градску супштину, а да самостално излази на ове  изборе, без икакве коалиције иза себе.

Можете ли да објасните вашу листу од само 48 одборника, од могућих 110?

У одборнике данас сви стављају спортисте, глумце, људе који ће подносити оставке што је злоупотреба гласача. Притом се за те одборнике и не гласа. Хоћете ли на бирачком месту вidети списак одборника? Нећете. Па што лажемо онда људе да се гласа за одборнике?

Када изађете на локалне изборе било где у Европи или региону, имате две листе. На једној је списак кандidата за градоначелника, а на другој списак одборника за које ћете гласати. То се зове гласање за одборнике. У Београду не постоји гласање за одборнике, то је лаж. Постоји гласање за листу где ви знате само носиоца листе и немате појма ко је на листи. Друга манипулација је лаж како су одборници људи који ће да воде Београд. У 99 одсто слулчајева нису. То су људи који дођу на листу, касније подносе оставке, чак слушам људе који кажу – ја ћу на листу, па ћу после да изађем, а и даље ћу да се бавим културом, медицином, спортом. Чему онда листа?

Моји одборници ће да остану на листи без обзира на то били власт или опозиција. Неће подносити оставке и неће бити на извршним функцијама у Београду. Исто као што је сада на Новом Београду. Оптужују ме за непотизам. Одборник Скупштине града и општине Нови Београд нема никакву привилегију нити повластицу, никакву. Нико, словима, нико није добио ниједну извршну функцију. Кажу, он је поставио своју фамилију, рођаке. Где? На листу одборника да ми чувају гласове, да не би били сви сутра прелетачевићи. Пошто је то главна спортска дисциплина у Србији у последњих 20 година. Излажем те људе великим притисцима и блаћењима за 2000 динара по скупштини овде или 10.000 динара месечно у граду Београду. То су све привилегије које ће имати моји одборници. Тим људи је нешто друго, то су људи који са мном воде Нови Београд, који имају искуство и који ће бити представљени за десетак дана.

Зашто само 48?

Нико никад није узео 110 одборника. Нико никад није узео ни преко 56 осим СНС 2014. године. Објективан сам, реалан човек, знам да не могу да узмем ни 56. Мој интерес је био да будем што боље пласиран у предаји листе. Али првог дана ниједан нотар није хтео да нам дође, другог дана су нам једва дошли. Чим смо скупили довољан број потписа и прешли четрдесетак одборника ми смо предали листу.

Под условом да и после избора остане како јесте, градоначелник из редова СНС, а ви председник општине Нови Београд, како вidите вашу сарадњу?

Исто као и до сада – не сарађујемо, иако мислим да је наша обавеза према грађанима да буде супротно. Ми не смемо ту да мешамо страначке анимозитете. Више пута сам поновио да не постоји ниједан пројекат који је у интересу грађана Новог Београда у ком нећу учествовати заједно с Градом ко год га буде водио. Немам право да не учествујем у томе.

Многи у вашем успеху код грађана Новог Београда вidе популизам или маркетинг. Најчешће се наводе примери разних повластица, попуста за базене, бесплатних часова, као начини да прidобијете бираче.

Могуће. Ако су разни попусти, бесплатни програми маркетинг, онда да. Али мислим да попуст и даље остаје попуст, да бесплатно и даље остаје бесплатно. Не желим уопште да тумачим себе и да тумачим који је разлог мог успеха код Новобеограђана. Па чак иако сам успео да омађијам Новобеограђане, значи да сам добар с магијом. Али, ја их нисам омађијао. Нисам никад имао велика обећања, све што смо овде радили је истински и мислим да је то тајна нашег успеха. На крају крајева, прошетајте Новим Београдом , па питајте људе да вам сами кажу.

Постоје ли и неки други, структурални проблеми Новог Београда које нисте решили?

Постоје. Знате ли колики је буџет општине Нови Београд? Износи 0,6 одсто буџета града, а на Новом Београду живи петина грађана Београда. Од тих 0,6 одсто, више од пола одлази на сталне трошкове. Кад би се поделио новац који ми имамо по броју становника, могао бих сваком Новобеограђанину да купим по чоколаду за целу годину. Ако неко мисли да од тога могу да урадим неке велике ствари, онда у реду, али ја мислим да не могу. У оквиру надлежности, ингеренција и овлашћења које имам као председник општине, исцедио сам сваку кап из дреновине и успео да вратим грађанима толико колико сам могао да учиним за њих.Много добрих ствари било је на Новом Београду и пре мене, али многих и није. Није било паркова које смо средили, игралишта, терена, није било не само бесплатних програма него разних повластица и привилегија које смо обезбедили Новобеограђанима. Зато се и кандidујем за ниво града. Јер, рекао сам већ, очекивања од мене су сад далеко већа. Не замерам људима што не разумеју статут града, ингеренције и надлежности, нисам их ни ја пре 10 година знао. Замерам онима што одлучују о томе и држе људе у заблуди. Више сам за потпуну централизацију него за ову лажну децентрализацију. Имамо председнике 17 општина којима се јасно каже, ако нисте у вертикали са градском и републичком влашћу, не можете ништа да урадите. А то што је буџет свих 17 општина мањи  од 10 одсто буџета града је тек посебна прича.

Зашто онда причамо има ли већих проблема? Има, само што ја њих не могу да решим, њих решава градоначелник, градска управа. Нови Београд је прљав, слабо се чисти, али ми чак по статуту немамо право ни да оformимо наше мало комунално предузеће које ће да празни рецимо само ђубријере. Многи данас варају народ говорећи како ја радим ствари које су маркетинг а не радим велике и озбиљне ствари. Нека ми кажу коју велику и озбиљну ствар сам могао да урадим а нисам, и где сам преварио грађане тиме што сам им омогућио да имају разноразне повластице у свакодневном животу.

Када све то сада упоредите са политиком према локалу из времена претходне власти?

Буџет је био сличан, али је разлика у томе што су нам градска предузећа више помагала. Од када ДС није на власти имамо само буџет, и то нам је што нам је. Имамо велике опструкције у спровођењу неких папиролошких ствари, на пример, не можемо више да добијемо папире за реконструкцију ниједног парка. Јер по статуту града паркове сређује Градско зеленило. Да би градска општина средила парк она мора да тражи јако много дозвола од Градског секретаријата за комунално и стамбено, а ми од њих више ништа не можемо да добијемо.

И друге општине су у сличном положају?

Сви су увезани са СНС власти. Од тога све зависи.  Ево на пример последња два ребаланса буџета Града, једино је Нови Београд добио нула динара.

На сајт фондације за помоћ оболелима „Буди хуман“ недавно је извршен хакерски напад. Да ли се то први пут сада догодило?

Први пут. За претходних пет година никада. Фондација је иначе појединима постала занимљива тек пре пар месеци, а раније је нико није дирао. Не да је није дирао, него никога није занимало шта радимо. Неколико пута сам већ рекао, ко год има било какве сумње у рад те фондације, да ли се тамо злоупотребљава новац, где он завршава, нека idе одмах да пријави надлежним органима који су добродошли да 24 часа контролишу сваки динар који је икада ушао у фондацију и из ње изашао, али да се води рачуна кад се фондацију јавно напада, јер се тиме директно угрожава њен кредибилитет, а онда и животи преко 350 људи, пре свега деце, за које се фондација у овом моменту бори. На страну што ми имамо такав модел да можете и ви да контролишете споља ако желите.

Они којима је фондација засметала месец и по дана пред изборе и који то карактеришу као моју кампању и промоцију, позивам, нарочито политичаре, да отворе по једну хуманитарну фондацију, да помажу болесним људима и да се и они тако рекламирају. Свима би било боље. Ако је ово била моја добра кампања, нека крену сви тако, помагаћемо људима и то ће нам бити рекалма. Боље да трошимо време, енергију и наш новац у прављење добрих фондација него да рекламе плаћамо маркетиншким агенцијама. То је мој позив за све будуће кампање онима који ме за то оптужују.

Да ли се и колико разликује ваш концепт развоја Београда од данашњег?

Београд треба да се развија сходно интересима Београђана, његова политика не може да буде окренута ка страним туристима, јер Београђани никад од туризма неће живети. Он никад неће бити ни Праг ни Барселона ни Беч ни Мадрid, никада, он мора да се развија због Београђана, а сви странци и сви наши пријатељи су добродошли. Развијати Београд због страних туриста је вређање Београђана. И архитектонски и инфраструктурно и урбанистички и привредно, Београд мора да се развија у складу са нашим објективним околностима. Не можете да преносите моделе из других великих градова, ни саобраћајна решења, нити иједна друга. Да бисмо имали чист град не требају нам страни инвеститори због тога. Социјалне програме бих максимално повећао јер данас су скоро, мање или више сви социјални случајеви, јер ретко која породица има онолико колико јој је потребно. Овима што кажу „Шапић једнако маркетинг“ поручујем – не, ја само тај новац враћам грађанима из буџета, да га осете и у нечем конкретнијем. Мислим да сам за ових осам година добро упознао систем Београда, механизме којима град располаже кроз руковођење општином сходно могућностима и мислим да бих био у стању да урадим нешто што би Београђани могли да примете. Пуно ту ствари може да се уради, али пре свега политика Београда треба да буде окренута Београђанима, нашим специфичностима, нашој архитектури, нашим комуналним проблемима, а не зато што смо вidели како је нешто лепо у Барселони.

Пред једне изборе сте рекли да нећете ништа да обећавате и да чак и не желите да убеђујете грађане да сте ви најбољи. Остајете ли и данас при томе?

Остајем. Нећу да их убеђујем да сам најбољи, зато што грађани на основу онога што су вidели, и према свом осећају, и сада и раније, ако нису стекли утисак да сам ја тај, без обзира што сигурно нисам имао једнаке услове као остали, не треба за мене да гласају Не могу чак ни да замерим људима који ће бити преварени, нека обрате пажњу. Људи ће добити онога за кога буду гласали. И волео бих заиста да се локална политика одвоји од високе и ако треба да се свађамо, да се свађамо око локалних ствари, око локалних проблема да се договарамо, да нам није глупо и да похвалимо политичког противника ако је урадио нешто добро. Па ја сам више пута похвалио градску власт да је добро што су рашчистили савско приобаље. Друга је ствар да ли бих се ја одлучио тамо за ону врсту архитектуре, која се по мени више уклапа за Нови Београд, него за страри део града. Да ли бих направио фонтану која пева на Славији – не бих. Али то ја тако мислим, не значи да сам у праву. Зато не коментаришем СНС, грађани имају изборе: ако је СНС добар, људи ће опет гласати за њих. Ја тако не бих, али где пише да сам ја у праву.

Извор: Недељник Време

Пише: Ивана Милановић Храшовец

1.2.2018. године