Шапић: Неопходно је да наш рад ускладимо са потребама Београђана

„Уколико будемо добили поверење, покушаћемо да локалну самоуправу „спустимо“ још ниже, да дођемо до грађана и да их чујемо на другачији начин. Деценијама уназад, захваљујући неким реликтима прошлости, имамо ситуацију да када неко постане државни службеник, не бави се више потребама људи. Са том праксом мора да се прекине и мислим да смо ми на Новом Београду то успели, да дођемо што ближе обичном човеку, и да смо током мандата успевали да ослушкујемо грађане. Неопходно је да свој рад ускладите са потребама људи.”, поручио је данас Александар Шапић, потпредседник Српске напредне странке и председник градске општине Нови Београд.

Он је, гостујући у емисији „Фокус“ на „ТВ Б92“ нагласио да ће решити проблем савског шеталишта, те да му је до тога посебно стало, као и да у ситуацијама када верује да је нешто у интересу Београђана није спреман ни на какве компромисе.

– Ја сам одрастао на Новом Београду, а у том делу града сам као дете проводио доста времена и знам како је то шеталиште некада изгледало. Данас се Сава не види од сплавова. То је једна од ствари које су мени стављали на душу, а да као председник општине, у складу са мојим ингеренцијама и Статутом града Београда, нисам могао да те проблеме решим јер је у том тренутку могла само градска управа и неки републички органи. Можда ћу сада добити прилику, па ћу моћи и за Новобеограђане најмање 100 пута више да урадим као градоначелник – рекао је Шапић и додао:

– Када су у питању сплавови, мора да се уведе стандардизација, да се зна која врста сплавова се поставља тамо, такође, не сме да се чује музика у насељеном месту, морају се увести прикључци за струју и воду. Можда сам раније употребио мало рогобатнији термин, разбуцам, али сам тиме желео да покажем колико ми је заиста до тога стало. Учинићу све да то савско шеталише средимо, а онда да га потпуно обновимо, јер тамо последњих 30 година није уложен ниједан динар – рекао је он.

Шапић је навео да је чуо идеју његовог противкандидата Владете Јанковића о враћању железничке станице на место са кога је измештена, те додао да не зна да ли се о томе консултовао са Драганом Ђиласом, који је пре неколико година ту исту идеју подржао.

– Чуо сам идеју господина Јанковића да би железничку станицу вратио на место са којег је измештена, и да се о томе консултовао са сином који је тамо радио. Али не знам да ли се консултовао и са Драганом Ђиласом који га је кандидовао, пошто је Ђилас 2013. године као градоначелник подржао и идеју премештања железничке станице. Подржао је и пројекат „Београд на води“. Ја нисам испрва препознао тај пројекат и признајем да сам погрешио тада, нисам имао ништа протв, али нисам веровао у њега, али демантован сам. Са друге стране, Ђилас је то препознао, не знам шта му се десило у међувремену – рекао је Шапић.

Навео је да проблеми саобраћаја и загађења у Београду могу да се реше, али не преко ноћи, као што неки говоре, већ на њима мора да се ради.

– Да бисмо растеретили саобраћај у Београду ми морамо да направимо два или три нова моста, мост код Винче, затим да Стари савски мост заменимо новим, да направимо тунел који ће за 11 одсто смањити оптерећење саобраћаја, то је тунел од Економског факултета до Булевара Деспота Стефана. Неки говоре да ми хоћемо само да срушимо мост, не ми хоћемо да направимо нови и функционалнији – закључио је Шапић.

Упитан да ли, уколико листа коју ће на београдским изборима предводити победи, то значи и да ће он сигурно бити градоначелник Београда, Шапић је одговорио:

– Значи. Зато што би све друго била превара, а ми не желимо да варамо људе. Онај ко је први на листи он се налази на гласачком листићу, то је уједно и једино име које се налази на листићу. Друго, у кампањи ћу ја највише излазити пред Београђане са плановима за које ћемо им тражити поверење и мислим да би би било нефер да се након тога појави неко други. Такође, постоји мој рад и резултати са којима излазим пред грађане, 12 година сам у локалној политици, већ 10 година на челу општине Нови Београд и мислим да има доста ствари које могу да урадим, а које ће унапредити живот Београђана и локалну политику у нашем граду – закључио је Шапић.