Шапић: Неопходно јединство око кључних националних тема

Морамо да покажемо општенародно јединство око битних националних питања без обзира на наше политичке различитости. Не смемо да дозволимо да се политичке разлике претворе у нарушавање друштва и државе, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић гостујући на ТВ Пинк.

– Ако се будемо овако „свађали” и сукобљавали, ако будемо увлачили странце да нам решавају наша унутрашња политичка питања, ако се не будемо оградили од оних који урушавају уставно-правни поредак ове државе, величају усташке зликовце и директно пропагирају јасну сецесионистчку политику и ако не будемо поставили битне параметре у заштити државних и националних интереса, бојим се да би могло да дође до неког већег сукоба који би неки у окружењу можда хтели да искористе, како би нас напали и нанели нам штету – поручио је Шапић.

Он је истакао да ће се онда наћи неко ко ће рећи да Срби ни међу собом не могу да заузму заједнички став по питању јасних националних тема и поменуо неке од потписника Прогласа, као што су Динко Грухоњић, Ана Лалић и Зоран Кесић, који су у Дубровнику износили ставове против српског народа и величали усташке злочине.

– Не постоји земља на свету која би овакве ствари толерисала, а нико се од опозиције није оградио од њих. Поставља се питање да ли такви људи треба да заузимају важна места у нашем друштву. Кључно је питање хоћемо ли ми да заузмемо став о тој антисрпској политици која постаје мејнстрим политика у одређеним медијима. Требало је да те људе осуди и читава опозиција, а нико од њих се није оградио од таквих антиспрскох ставова. Не би требало да они подржавају људе који промовишу геноцidну политику спровођену у НДХ – истакао је Шапић.

Зато, како је рекао, Београд мора да има српског градоначелника са јасном српском политиком која ће бити добра свима и додао да не постоји град који је гостопримљивији од наше престонице.

– Ја ћу данас да браним сваког Хрвата или Муслимана уколико му буде „фалила длака с главе” само зато што припада другом народу или је друге вероисповести, али да браним оне који директно урушавају уставно-правни поредак ове државе, то сигурно нећу. Ту треба заједнички став да заузму и власт и опозиција. Нико од опозиције се није оградио од оваквих ставова, а ја када поменем Драгољуба Михаиловића, једног од најодликованијих српских официра у 19. веку, одмах ме ти исти нападају – истакао је Шапић.

Он је нагласио да је Београд безбедан град по свим параметрима и не постоји метропола у овом делу Европе, а и шире, која је безбеднија од Београда.

– У нашем граду не постоје делови у које је небезбедно отићи, у којима се дешавају силовања, џепарења и криминал на улици, док то постоји и у најразвијенијим градовима света. Београд је сигуран и безбедан град по свим параметрима и ми на томе континуирано радимо. Кренули смо са постављањем 102 комунално-безбедносне станице, које ће се налазити у сваком делу града, а посебно ћемо аганжовати наше службе које ће надзирати школе, вртиће и омогућићемо повезаност свих школа и вртића са тим објектима. Без обзира на расну или верску припадност, не постоји особа која дође у Београд и која се у њему осећа небезбедно – поручио је Александар Шапић.

Терористички напад који се синоћ десио у Москви, као и њему слични догађаји представљају директну последицу геополитичких дешавања и морамо бити свесни чињенице да безбедност у Београду, као и у читавој Европи, зависи од тих дешавања, рекао је Шапић.

Он је истакао да је Србија у последњих десет година водила једну изузетно опрезну спољну политику баш због свега оног што се дешава у свету, тако да сада убира плодове своје неутралне политике захваљујући којој се налази изван центра тих збивања која доводе и до оваквих терористичких аката.

– То не значи да ћемо бити апсолутно изузети од свега тога, али је важно да кажемо да је то директна последица квалитетне спољне политике којом смо успели да задржимо нашу неутралност, на чему нам се замера свих ових година, поготово у последње две године. С обзиром на то да смо као народ кроз историју много страдали, надам се да ћемо моћи ту неутралност да одржимо и у будућности – рекао је Шапић.

Он је упутио изразе саучешћа руском народу и грађанима Москве поводом велике трагедије која их је задесила и изразио наду да се више никад неће поновити овакви гнусни терористички акти.