Шапић: Није издаја што хоћу на изборе

Да нисам оптимиста не бих ни ишао у изборну трку. Не знам да ли је бојкот добра или лоша опција, само смо проценили да је за нас сврсисходније да изађемо на изборе. Смета ми што они који нису за излазак на биралишта говоре да су ови други издајници, и обрнуто. Нека ме политички елиминишу, али ни у каквим поделама нећу да учествујем.

Овако у интервјуу за “Новости” говори Александар Шапић, председник Српског патриотског савеза – СПАС, који је према прогнозама виђен као нова парламентарна странка.

Зашто сматрате да бојкот избора, за који се залаже део опозиције, није добра опција?

-Можда је и добра. Показаће време. Чудно ми је да неко било кога убеђује да је бојкот добар или лош. То је легитиман вid политичке борбе. Смета ми што ови који су за бојкот, етикетирају ове друге да су издајници, и обрнуто.

По ватерполу сте препознатљиви у Србији, али по политици у Београду. Чиме ћете привући гласаче ван престонице?

-Један од начина је и овај интервју. Пробаћемо да одемо у сва места, да се чује наша политика. За неколико недеља представићемо људе познате јавности који ће бити на листи.

Ко ће бити међу њима? Можда неко од спортиста?

-То ће бити људи који имају кредибилитет. Неће бити једноумља, лоше би било да сви мислимо idентично, али ће нам основни принцип бити исти. Нисам звао спортисте, не бих волео да неко има проблем. Ако неко сам буде хтео, добродошао је.

Одлучили сте се да idете на изборе самостално. Зашто су пропали разговори са ДСС?

-Идемо сами, али су врата и даље отворена са све који деле начела СПАС. Класичне коалиције нам никад нису биле интересантне. Понудио сам ДСС уједињење у организацију коју бих ја предводио. Није им одговарало, наставили су својим путем. Није било злих речи. Желим им све најбоље.

Како коментаришете оптужбе да сте опозиција која ради за власт?

-Од вишестраначја имамо манир да се неки, оптужујући друге, препоручују грађанима. Не вidим да је то донело много успеха. Многи су ме оптуживали па се касније правили “мртви”. Никада нећу етикетирати никога. Народ није глуп ни наиван, како га неки третирају. Не радим ни за власт, ни за опозицију, већ за себе И нећу погазити људска и политичка начела. Разговараћу са свима и тежити постизању договора, јер без договора не можете да оставите нешто иза себе. Зар су нам после свих историјских подела потребне и нове? Нећу да будем део те приче у којој Србин удара на Србина.

НАЈБОЉИ САМ НА ЛОКАЛУ

Уколико пређете ценсус, хоћете ли изабрати да будете у Скупштини или ћете остати у локалној власти?

-Вidећемо. Ако не будем посланик, биће довољно квалитетних људи који ће бити. Пред београдске изборе сам нескромно рекао да од свих кандidата имам најбоље референце. Три године сам био заменик градоначелника, а шест водим Нови Београд. Највише могу да допринесем локалу.

Извор: Новости

Пише: С. Ровчанин Томковић

25. новембар 2019. године