Шапић: Није реално да у Влади будемо и ми и СПС

Српска напредна странка тражила је од Општинске изборне комисије да се поново броје сви гласачки листићи на Новом Београду, а изборна комисија је њихов захтев прихватила и ја то не желим да коментаришем, каже у разговору за Данас Александар Шапић, председник општине Нови Београд и лidер Српског патриотског савеза.

–  Већ сам рекао да ћу сваку одлуку надлежног органа прихватити, каква год она да буде, а то је у овом случају ОИК. Ниједна страна неће имати могућност да самостално formира власт на Новом Београду. А уколико победим, урадићу наравно исто што сам урадио и пре четири године, позваћу све који су део новобеоградског парламента, да разговарамо о будућности наше општине и евентуалном начину сарадње. Ја са тим никада нисам имао проблем – објашњава Шапић.

Напредњак Горан Весић тврди да су напредњаци победили на Новом Београду, а да су ваши људи променили резултат.

– Стварно такве ствари не бих коментарисао, јер уколико било ко има било какве врсте сумњи на ту тему, зна се где је место за жалбу.

Пред Вама је чини се више могућности, општинска власт поново, посланичко место, али и могућност да партиципирате у влади. Шта је најприближније Вашим интересовањима?

– Једино што је засад сигурно је посланичко место, све остало се не зна. Моје интересовање и знање је свакако везану за локалну самоуправу.

Уколико Вам СНС и Вучић понуде да будете део будуће владе, да ли ћете то прихватити?

– Поновићу само оно што сам говорио и пре избора, а то је да ко год буде желео са нама да разговара, ми ћемо увек разговарати, а да ли ће то довести и до договора, то већ не знам.

Колико би за Вас било прихватљиво, примера ради, министарство спорта и омладине, с обзиром да Вам је та област блиска, а спекулише се да председник баш није много задовољан радом вашег колеге Вање Удовичића?

– Заиста се не бих бавио спекулацијама на тему било чијих функција у будућој Влади, у моменту кад се још не зна ни начин на који ће Влада бити formирана, а још мање сам спреман да коментаришем то да ли је председник задовољан Удовичићем или не. Уколико Вас то интересује, најбоље је да то питате председника, а не мене.

Ако се зна да СНС има двотрећинску већину у парламенту и да сама може да formира Владу, како коментаришете то што Вучић наговештава да ће у владу позвати и људе који су у опозицији и чак у ванпарламентарним организацијама?

– Не знам зашто мислите да ћу коментарисати било чије изјаве које имају везе искључиво са његовим одлукама, кад то никад нисам радио. То није мој стил и нећу се мењати. Уколико ме питате да ли бих и сам да сам у таквој прилици, позвао у Владу људе за које сматрам да могу да допринесу, а да нису део моје странке, одговор је да.

Ако и Ви и СПС уђете у владу, да ли то значи да у парламенту неће бити опозиције и можемо ли пред светом да оправдамо то једноумље које ће владати у парламенту и ту нашу специфичну демократију?

– Не верујем да је реално да део Владе буду и СПАС и СПС.

Шта је пресудило по Вама да као трећа странка пређете цензус, док сте за собом оставили и многе друге странке које су до сада имале своје представнике у парламенту. И како тумачите коментаре на друштвеним мрежама да вам је цензус обезбедио Вучић и то што се људи питају да не знају никога ко је гласао за Вашу странку?

– Причате са човеком који је 2012. године као председник градског одбора ДС узео највећи број гласова на београдским изборима, а то је 36 одсто. Исте те године на новобеоградским изборима био први на листи, која је узела 38 одсто. Након тога 2016. године потпуно самостално на следећим новобеоградским изборима узео 35 одсто, а две године касније на новим београдским изборима 2018. године, опет самостално, био појединачно друга странка по снази у граду Београду, иза СНС, са освојених 9 одсто гласова. И на крају, сада, 2020. године, на овим новобеоградским изборима узео сам 43 одсто, а на републичким, једини поред СНС и СПС ушао у парламент, такође сам, без коалиција. И Ви ме питате како тумачим коментаре на друштвеним мрежама да за мене у ствари нико не гласа и да ми је гласове обезведио Вучић. Па ево одговорићу Вам у духу постављеног питања. Да, тачно је да ми је увек гласове неко други обезбеђивао и да нико никада за мене није гласао, али надам се да ћете ми и Ви и људи са друштвених мрежа које цитирате бар одати признање да добро владам вештином магије, и да умем квалитетно неког другог моћног, добро да омађијам и убедим, да ми ево већ осам година поклања своје гласове (јер ја своје немам), а да онда ја те исте гласове политички фантастично материјализујем, кроз разне функције које „обезбеђујем“ себи и својим пријатељима. Није ни то безначајна вештина, сложићете се.

Како гледате на поједине коментаре опозиционих политичара да је бојкот успео, да су избори легални, али не и легитимни?

– Бојкот избора је легитиман вid политичке борбе, а да ли је успео или не, може само време да покаже. Па да сачекамо.

Зна ли се већ ко ће бити шеф Ваше посланичке групе?

– Не, још увек нисам одлучио.

Извор: Данас

29. јун 2020. године