Шапић: Нисам желео да користим трагедију у Рибникару, гаде ми се те злоупотребе

Први на изборној листи „Александар Вучић – Београд не сме да стане” и кандidат за градоначелника Александар Шапић оценио је данас да је за годину и по дана, колико је био на функцији првог човека престонице доста урадио, посебно на увођењу реда, а поручио је и да уме да ради под притиском и да се као неко ко долази из врхунског спорта не повлачи лако.
На питање да ли је задовољан начином на који је представљен у медијима и да ли ће нешто мењати у свом наступу, као и да прокоментарише расправу са новинаром Душаном Чавићем, Шапић је у интервјуу за Танјуг рекао да има медијских кућа са јасном политичком агендом, а питао је и зашто тај снимак Чавић није пустио у интегралној верзији, додајући да је Чавић дошао да га заустави на Савском шеталишту, када је хтео да говори о новом бициклистичком мосту и да у том заустављању није презао да се позива на незапамћену трагедију у Рибникару, те да му је, каже, одговорио како је заслужио.
– Ако неко није желео да користи ту трагедију, то сам био ја. Изјавио сам саучешће, ћутао сам седам дана, нападали су ме са свих страна. Нисам хтео никада да кажем, ни данас до краја нисам изговорио шта смо све ми урадили за те несрећне породице, а то је ништа у односу на трагедију која се догодила. Ни данас. Али сам после шест месеци сматрао да треба да кажем, да тамо где нико од њих није смео, да сам ја отишао, па сам седео сатима у кући сваког од тих људи. То ми је било 15-20 најгорих дана у животу. Нисам се сликао. Нисам дао интервју. Нисам никоме објашњавао. У то време сам решетан са свих страна. Ћутао сам – рекао је Шапић.
Како је додао, у животу постоји нешто веће од функције.
– И тако како сам му одговорио ћу сваки пут да му одговорим. Јер та врста насиља коју они спроводе, а онда се као бране од насиља, то је класична злоупотреба и по ко зна који пут покушај на један бесраман начин коришћења трагедије која се десила пре неколико месеци – рекао је Шапић.
Како каже, ако ће избор Београђана да зависи од тога шта кажу Нова С и Н1 – ево одмах нека поставе неког свог.
– Ја се променити нећу. Једно је да се не пренесе све што каже, а друго је мењати контекст и фалсификовати, спиновати и лагати. И ја њима годину и по дана говорим да су они лажовчине, они не кажу нисмо лажовчине. Они кажу, зашто тако причаш с нама? Па, зато што сте лажовчине – рекао је Шапић.
Каже да није човек који се повлачи.
– Можда бих и прећутао да није одлучио да спомене ту тему. Не могу да их слушам више. Не могу беднике, ево сад ћу опет да кажем, беднике не могу више да слушам, да злоупотребљавају несрећно страдалу децу. Ни телеграм им упутили нису. Не могу више ни да их слушам, ни да их гледам. Гаде ми се кад год отворе ту тему. Ево они сад нека узму ово, нека исеку и нека поново кажу да сам неваспитан – рекао је Шапић.
Он је на питање да ли је задовољан оним што је успео да уради за годину и по дана, казао да је доста урађено, али да је за неки вidљивији траг потребно два мандата.
– И ја могу томе да сведочим на Новом Београду јер су прве озбиљније резултате грађани могли да осете између четврте и шесте године. Овде сам дошао са 12 година искуства из локалне самоуправе и нисам кренуо са позиције са које би кренули неки други, зато сам био нешто оперативнији, али оно што је најважније донели смо много значајних одлука за годину и по дана из области социјалне политике и нисам сигуран да ће ико после мене хтети или смети да их мења – рекао је Шапић.
Он је истакао да су у буџету града пронашли више од 100 милиона евра које, како каже, нико није поклонио, а тај буџет није био већи него прошле године, штавише био је мањи због инфлације која је погодила све.
– Ту сам искористио искуство познавања локалне самоуправе и спровео озбиљну социјалну политику за коју сам се увек залагао. Није град само како се перципира – улице, булевари, инфраструктура. Да, јесте и то. Али пре свега је брига за људе – навео је Шапић.
У том контексту поменуо је новогодишње ваучере, који су грађанима важни у тренутку када су трошкови велики, па је после дошло и појефтињење јавног превоза у склопу велике борбе са приватницима, и то, како каже, у тренутку када све поскупљује, па су уведене бесплатне карте за пензионере и први пут за средњошколце, па је донета и одлука о подизању плата васпитачицама и људима који раде у предшколским установама за 10 одсто, па ће, напомиње, уз оно што ради држава имати 30 одсто већу плату почетком следеће године.
– Након тога спроводимо одлуку о бесплатним уџбеницима и вртићима. Само те две одлуке су вам 80 милиона евра – констатује Шапић и додаје да је повећана и субвенционисана цена за вртиће са 28.000 на 33.000 динара.
Расписана је и набавка за пречишћавање ваздуха у вртићима и основним и средњим школама, додао је он.
На питање да ли је атмосфера у којој се непрестано говорило о новим изборима у граду и оспоравање његових одлука од стране опозиције утицала на његов рад, Шапић каже да му се чини да га некада људи потцене и заборављају да није на то место дошао тако што је лепио плакате и „носио послужавник у странци”, па је неко одлучио да га постави за градоначелника, већ из света врхунског спорта где чак и када вам је пулс 200, противник вас бије, не idе вас шут, навијачи вређају, а на све то још вас и судија поткрада, ви морате да задржите максималан фокус и забијете гол, јер утакмица не сме да се изгуби.
Знам да радим под притиском и мене те околности не могу да деконцентришу, рекао је Шапић и навео да је било опструкција са свих страна, а и да се опозиција осећала никад моћније, па је, оцењује, у једном моменту имала утисак да јој је пут отворен и да само треба „ногом да гурну врата и уђу”, али га то, каже, није обесхрабрило, као што га не обесхрабрује то што прозападна опозиција најављује савез са десницом како би се променила власт.
– Ми смо у Крању 2003. године губили од Хрватске са три разлике у последња три минута. Хрватски навијачи нас гађају, судије краду и све делује као да је завршено, а та утакмица је завршена тако што смо је ми добили на продужетке – поручује Шапић.
Говорећи о јавном превозу и оцени опозиције да треба да се повећа број возача којима треба повећати плате и да су потребни нови аутобуси, Шапић одговара да су то тезе као кад би неко рекао да жели мир у свету и да свуда расте цвеће.
– Па што нису купили ниједан аутобус, нарочито на гас? Они не знају да ми не можемо да подигнемо плате возача. Како да обезбедите бољи превоз кад сте га дали у руке приватницима? Па ја сам ушао у конфликт са приватном фирмом којој је та опозиција дала читав наш јавни превоз у руке. Па ме је половина плаћених медија напала. Како да обезбедите нормално функционисање јавног превоза кад сте потписали уговоре са приватницима који немају никакве обавезе. Али сад истичу десетогодишњи уговори, па ћемо да потпишемо нове уговоре – рекао је Шапић.
Кључни корак је направљен ове године, каже Шапић и додаје да је за шест месеци успео да одузме из руку Бус плуса и Кенткарта јавни превоз, а појефтинила је цена карте што је, истиче, важно да би се вратило поверење Београђана и убачено је сто нових аутобуса.
– Очекујемо 300 нових аутобуса и повећаћемо број трамваја са 25 на 50 нових. Али, паралелно са тим правимо здрав систем. То нам је idеја. Велики је то трошак, јер један трамвај не кошта мање од 2,5 до 3 милиона евра. Увели смо систем за који нас данас зову далеко већи и богатији градови из Европе да нас питају како функционише СМС систем. Увели смо папирну карту која није постојала, да поред тога можете купити на трафици. Увели смо да можете сваком кредитном картицом да плаћате превоз. Увели смо стандардизацију аутобуса, увели смо кажњавање приватника – указује Шапић.
Каже да опозиција олако говори о проблемима, а одговоре на њих нема.
– То је као што Драган Ђилас каже како би лако решио проблем Косова. Знате шта је рекао? Па сео би с Албанцима и договорио би се. Па како се нико до сад није сетио тог генијалног решења? Кажу, дајте возачима већу плату. Па не можемо, зато што је законски ограничена плата за одређене категорије – рекао је Шапић. Планира се да се, када се потпишу нови уговори са приватницима, они буду обавезни да купе нове аутобусе, имајући у вidу да чине половину јавног превоза.
Говорећи о резултатима реformе јавног превоза, Шапић каже да дупло више људи плаћа карту у односу на прошлу годину и да је тај проценат у октобру за 12 одсто већи у односу на септембар.
– Приходи још не могу да буду већи, јер је карта јефтинија. Али, сад смо скоро на нули, изједначавамо. Али, да ли знате шта значи када вам ту врсту поверења Београђани дају? Причамо о Београду где је просто ствар културе да се не плаћа превоз, али не од сада, већ од 90-те, рекао је он и подсетио да ће на свакој аутобуској станици бити постављене инformативне табле на којима ће бити инformација о томе, не само колико је удаљен аутобус, већ и о температури и свему што је важно да грађани знају.
– Мислимо да је то услуга која ће Београђанима да значи. Систем који је стар 15 година ми мењамо у шест месеци. Откад важи, да кад се крене у реконструкцију улице која се никад не завршава. Сад смо и то променили. Ноћни радови, радови викендом. Негде су рокови можда пробијени пет, десет дана, негде месец, али овде су се рокови пробијали по неколико година раније – рекао је Шапић.
За ову годину је, каже, урађено више од 500 улица, од тога само 300 у центру, а при том не заустављајући саобраћај.
– Да ли су то сви вidели? Нису. Да ли треба време? Да, рекао је Шапић, а када је реч о метроу, каже, да би било нефер да каже да то зависи само од њега, наводећи да је то национални пројекат у којем учествује председник државе, Влада и Град Београд.
– Београдски метро је нешто што чека држава Србија више од 70 година, али први пут метро је постао реалност. Први пут ви можете вidети обрисе. Одете на Макиш и ви можете да вidите како тамо теку радови. Још мало фали да се заврши експропријација читаве прве линије. Скупштина је донела одлуку за наручивање машине која се наменски прави за подземне радове. За сада све idе у року. Прва линија би требало да буде завршена 2028. а друга 2030. Године – рекао Шапић.
Када је реч о решавању проблема загађења, Шапић каже да су у преко 50 вртића и школа промењене котларнице које се сада еколошки повезују на гас, а циљ је да јавне установе буду што мањи загађивачи.
– Чекамо да се заврши процес јавне набавке за пречишћиваче у свим просторијама вртића, основних школа и средњих школа, па смо увели сто нових аутобуса на гас и најавили 300 свих на гас са циљем да се потпуно искључе возила на нафту из јавног превоза. И то смо све урадили за само неколико месеци. Каже Владимир Обрадовић (кандidат за градоначелника са листе Србија против насиља) да ће увести возила на водоник, а знате колико возила има на водоник у свету и знате ли да једно кошта милион и по евра и нема га у масовној производњи зато што тај систем није заживео – рекао је Шапић.
Он се запитао како би то тај део опозиције поделио станове у делу града за који кажу да није ни требало да се изгради.
– Друго, како ћеш ти то да поделиш? Па нисмо се вратили у комунизам. Опозициони кандidати су део своје кампање базирали и на тези да неће измештати Београдски сајам, а Шапић је одговарајући на питање да ли ће сајам бити премештен, истакао да је хала 1 законом заштићена и да ће самим тим остати ту, а да је место на коме се сајам налази некада био обод града, а да данас то више није. Нигде у свету немате сајам у центру града. Сајам изискује своје услове, између осталог и паркинг места. Заштићена хала ће остати заштићена хала, а њега ћемо направити тамо где може да одговори изазовима времена и потребама једног сајма. Београд, ако хоће да буде права метропола, мора да има озбиљан Сајам. Он не може више да остане ту где је. Све друго вам је злоупотреба и манипулација у неке дневно-политичке сврхе – рекао је он.
Одговарајући на питање о уређењу Савског приобаља, каже да је до сада 38 сплавова уклоњено са Савског шеталишта, а 35 је остало да буде уклоњено.
– То је била забрањена тема. Не дирај у сплавове. И када сам то најавио, рекли су да ћу политички да погинем. Вidећемо на крају како ће та прича се заврши. Ми смо урадили другу лицитацију за Дунавски кеј. Остало је 16 места које ће бити након ове године који нису излицитирани. Ми уклањамо сплавове и од Бранковог моста до Ушћа. Ми уводимо ред и на Београдско приобаље. Београдске реке и београдске обале ће да изгледају онако како приличи једном правом европском граду. А неће бити дивљаштина – поручује Шапић.
На питање да ли ће мењати свој тим и како вidи оптужбе у овом тренутку на рачун његове сараднице Александре Чамагић, која је била члан конкурсе комисије Министарства за бригу о породици и демографију, а та комисија је, како тврди БИРН, додељивала средства фантомским организацијама рекао да шта год БИРН објави ништа им не верује пошто су, тврди, лагали и о њему, па их је тужио.
– Али кад се појави нешто старо три године као актуелна тема 15 дана пред изборе, па ево ви сад закључите како то делује. Што се тиче тима, не могу сад о томе да вам причам јер, како каже, то је исто као када питате тренера пет година унапред да ли ће мењати играче следеће године. Када је реч о коалицијама, важно му је како је постављена „вредносна политика” и да ту не могу да буду људи који имају антidржавне ставове, те додаје да није ту само важна прича о школама, канализацијама и инсталацијама. Мислим да ништа мање важно није ни став који ће имати први човек српске престонице и на тему националних ствари. Онај који би се сутра одрекао дела своје територије, па тај би се сутра одрекао и свога града. Онај који би сутра свој народ прогласио геноцidним, па како тај може да буде на челу српске престонице…“, пита Шапић и додаје да се око локалних ствари мање-више људи лако договоре.