Шапић: Нова апликација од данас на располагању Београђанима

Нова апликација која служи за плаћање карата и праћење возила јавног превоза активна је од данас и очекујем да ће, и ако буде мањих проблема, за неколико дана радити беспрекорно и олакшати грађанима коришћење ове услуге, изјавио је градоначелник Александар Шапић гостујући на ТВ Хепи.

– Најважније је да ће сви аутобуси морати да изађу на улице, возачи ће морати да се пријаве, јер уколико то не учине, третираће се као да возило није у саобраћају и неће бити плаћени за тај дан, а биће и кажњени. Пооштрили смо казнену политику и укинули могућност да се казне наплаћују само 200.000 динара месечно по аутобусу, а ићи ћемо и са знатно ригорознијим казнама. Мислим да за казнама неће бити потребе уколико се превозници буду држали правила, а то јесте чистоћа возила унутра и споља и рад клима-уређаја – рекао је Шапић.

Градоначелник је најавио и да ће до краја недеље бити запослено нових 150 контролора који ће бити подршка „Белима” и Комуналној милицији.

– Они ће обављати контролу на почетним станицама пре него што возило буде пуштено у саобраћај. Захваљујући томе, очекујемо да ћемо значајно подићи квалитет услуга нашег јавног превоза, а онда ћемо у предстојећим месецима започети набавку нових возила, што би значило потпуни опоравак возног парка Града Београда. Спремамо још неколико мера на тему јавног превоза и мислим да ћемо на јесен или у току зиме моћи да кажемо да је јавни превоз у Београду један од најквалитетнијих у сваком погледу у региону, а можда и шире – рекао је први човек престонице.

Он је додао да ће се током ове недеље на улицама појавити и сви они аутобуси којих није било за ових месец и по дана због злоупотребе ситуације у којој Град није могао да има увid у кретање возила.

– Очекујем да ће ме приватни превозници најозбиљније схватити и да ће као партнери почети да се прidржавају правила и да раде у корист Београђана. Када је реч о апликацији, ново је да ће сада, поред инformације на којој станици се налази жељено возило, грађани добити и процену за колико минута стиже. Овим путем карту можете да платите на све начине, платном картицом, СМС-ом или налогом за плаћање. Ова апликација ће имати своју потпуну сврху на јесен када преко ње будете имали и профил на својој „београдској картици” и онда ћете на једном месту имати све предности које је Град Београд обезбедио за вас – рекао је Шапић.

Он је нагласио и то да ће путем апликације сваки грађанин бити контролор, а уколико вidи да је возило прљаво, да не ради клима или уочи неку другу неправилност, моћи ће то да пријави.

Градоначелник је најавио и да ће током лета бити постављени апарати који ће се налазити у предњем делу возила код возача, где ће људи моћи без СМС-а и апликације, а уз помоћ кредитне картице да купе карту за превоз, што ће поготово бити погодно за странце.

Шапић је поновио и да ће они који желе да купе папирне карте за превоз, од данас то моћи да ураде на 318 киоска. Од тога ће се 250 налазити на стајалиштима, а 68 на најфреквентнијим местима у граду, а idеја је да их до краја лета буде на 500 локација.

Говорећи о изградњи нове аутобуске станице на Новом Београду, градоначелник је истакао да су радови настављени после дуго година, а да су Београђани за то време трпели.

– Требало би да аутобуска станица заживи од јануара 2024. године и да буде много условнија и боља. Притекла нам је у помоћ и Влада Републике Србије, као и ново руководство БАС-а, које је променило своју политику. Најважније је да смо решили све проблеме и да се радови настављају. Важно је рећи да је завршена обилазница и да, када аутобуска станица буде завршена, аутобуси више неће прелазити преко Газеле. То значи да кроз град више неће пролазити ни тешки камиони нити међуградски аутобуси, верујем на задовољство свих Београђана – казао је Шапић.

Градоначелник је подсетио на решавање проблема сплавова и указао на то да је након спроведене лицитације број од 110 сплавова са Савског кеја сведен на 28 локација, најавивши и поступање на правцу око Бранковог моста.

– Они који нису успели да излицитирају место, већ су раније обавештени и добили су решења о уклањању, извршењу и обустављању снабдевања водом и струјом. Не желимо да уништавамо ничију имовину нити да им рушимо кров над главом. Годину и по дана смо најављивали и обавештавали их да ред мора да постоји и зато молим власнике да такве сплавове сами уклоне и смање себи трошкове – рекао је Шапић и позвао власнике тих сплавова да се јаве Граду, како би им се пружила помоћ да сплавове привремено сместе до коначног решења.