Шапић: Нова правила за приватне превознике у јавном превозу – знам да нисте, али више сигурно нећете

Градоначелник Александар Шапић одржао је састанак са приватним превозницима на којем их је упознао са новим правилима која ће морати да се поштују и том приликом нагласио да га заиста озбиљно схвате, јер му је жеља да буду партнери и да добро сарађују у интересу свих Београђана.

– Не улазећи у то шта је било до јуче, на три ствари ће толеранција од данас бити нулта. То је, пре свега, где се налази возило, колико је чисто возило споља и унутра и да ли ради клима-уређај – истакао је Шапић.

Он је рекао да је Град донео одлуку на основу које не може више да буде ограничење казне на 200.000 динара по аутобусу а, како је навео, казне ће се повећати када су ове три ствари у питању.

– Нови ГПС систем који смо увели ће омогућити да у сваком моменту знамо где се налази возило и чим скрене са своје руте, систем нам одмах сигнализира и одмах следи казна. Знам да ћете ми сада рећи да нисте ни до сада то радили, знам да нисте, али немојте више. Исто тако знам да нисте у ових месец и по дана, док није било апликације, склањали своје аутобусе из превоза, због чега је било великих проблема. И опет, знам да нисте, али од сада више сигурно нећете, јер чим нам се сигнализира да једно возило није пријављено и да није на својој рути, следи вам драконска казна. Зато вас молим да када након овог састанка дођете у своје фирме, поново преиспитате све и ове ствари поставите као нешто што је неупитно. Уколико се око ових ствари не буде правила никаква калкулација профита, нећемо имати никаквих проблема – рекао је градоначелник.

Он је нагласио да ће Град запослити још 150 контролора и да ће они долазити свако јутро на локације одакле возила крећу, како би их контролисали пре него што се укључе у саобраћај. Контролисаће се чистоћа споља и унутра и рад клима-уређаја, а казне ће бити највеће могуће.

– Мислим да од овог посла можете сасвим лепо да живите и да нема потребе да се поткрада и лажира. Учинићемо све да то спречимо. Стварно верујем да имамо простора за добру сарадњу, изаћи ћемо вам у сусрет за све што можемо, јер нам је у интересу да ви будете задовољни. Здрав однос подразумева обострану добру намеру. Зато сам данас са вама, јер желим то лично да вам саопштим, што говори колико ми је то важно. Верујем да Београд може врло брзо да има један од најбољих система јавног превоза у овом делу Европе. Нећемо одустати од тога, али очекујем да то постигнемо заједно са вама – рекао је Шапић, додавши да је Град спреман да саслуша сваку сугестију у односу на проблеме које имају приватни превозници.

Он је нагласио да општи интерес не може да се угрожава и да Београђанин треба увек да буде на првом месту.

– Очекујем у вама партнере и људе који ће да нам помогну својим искуством, знањем и свим оним што носи посао којим се бавите, како бисмо заједно постигли циљ, а то је да јавни превоз буде што бољи и ефикаснији – закључио је градоначелник.