Шапић: Нови изглед Трга Николе Пашића на јесен

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је данас радове на реконструкцији Трга Николе Пашића.

Он је подсетио да је реконструкција најављена пре неколико месеци, као и да ће коштати 584 милиона динара и трајати седам месеци.

– Трг Николе Пашића је последњи пут реконструисан 1984. године, а фонтана ће после обнове изгледати као када је први пут направљена по решењу архитекте Хранислава Стојановића. За реконструкцију Трга Николе Пашића расписан је јавни конкурс на којем је победио предлог архитеката Зорице Савичић и Зорана Митровића – истакао је Шапић.

Такође је подсетио да је цео поступак завршен пре његовог ступања на дужност градоначелника Београда, али и да је срећан што је цела процедура спроведена до краја.

Како је рекао, споменик Николи Пашићу ће такође бити третиран на прави начин, наравно у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда.

– Ту мислим на чишћење, поправку плоча, заштиту, као и све друго што је потребно. У овом тренутку не знамо да ли ће бити потребе да се споменик „скidа” са постоља, јер ће о томе одлуку донети Завод – рекао је Шапић.

Говорећи о пролазу „Безистан”, он је подсетио да је тај простор пре две године прешао из комерцијалне у јавну намену.

– У овом тренутку постоји имовинско-правни проблем јер се око трећине простора, по ободима, налази у приватном власништву, а док то не буде решено, не могу се изводити никакви радови – истакао је Шапић.

Он је истакао да ће се изградити јавна гаража у Влајковићевој улици, те да је пуно времена прошло због археолошког налазишта које је откривено. Радови на изградњи гараже требало би да почну око 20. марта.

Према његовим речима, Град се труди да ради најбоље што може у датим околностима, које нису нимало лаке, а да притом Београђани што мање осете стање у коме се налази од октобра прошле године.

– Београд у последњих пет месеци свакако не функционише на редован начин, већ „преко” Привременог органа. Следеће недеље ћу обићи локације на Новом Београду где је завршен нови кружни ток, „пробијена” Улица Зорана Ђинђића, као и проширена иста улица од Милентија Поповића до Улице антифашистичке борбе. Пре тога је урађен велики паркинг, што значи да ствари idу одређеним током, па без обзира на то што ћемо и у наредних пар месеци имати овакво функционисање града, то неће значити да се ништа не ради. Такође, у наредним данима обићи ћу и радове које смо најавили пре неколико месеци, а који сада почињу. Коначно ће моћи да почну радови и на подвожњаку у Булевару уметности будући да је окончана јавна набавка – додао је Шапић.