Шапић: Нових 510 паркинг места на Новом Београду суштински мења квалитет живота грађана у блоковима

-Данас смо на месту на коме смо пре пар месеци обећали изградњу паркинг места у новобеоградским блоковима на десетак локација. На две су паркинзи завршени и ту је око 50 нових паркинг места, сада их завршавамо на још две где ће их бити око 100. Очекујем да ће до краја године бити баш онако како смо и рекли, нових 510 паркинг места на Новом Београду у блоковима, јер је то од изузетне важности за овај део Новог Београда – рекао је председник Привременог органа града Београда Александар Шапић приликом обиласка новоизграђених паркинг места на Новом Београду.
Нових 510 паркинг места суштински ће променити квалитет свакодневног живота житеља блокова.
-Драго ми је што смо успели ово да урадимо, и што ћемо до краја успети. Највећи проблем је био у томе да решимо имовину, и када сам дошао на место градоначелника, прво што сам урадио, питао сам да ли је то могуће? Рекли су ми да није, али на моје исистирање ипак се дошло до решења да неискоришћене површине које нису зелене површине и практично ничему и нису служиле, претворимо у паркинг просторе. Само они људи који овде живе знају колико ће им ово значити, јер знају какав су проблем са паркингом имали – рекао је он.
Подсетио је да су неки људи рушили и ломили табле преко којих је град Београд најављивао изградњу нових паркинг места на Новом Београду и упитао где су они сад.
-Било би лепо да они који су ломили табле тада, сада објасне шта овде не ваља? И шта је овде сада лошије него што је било? Или су их можда ломили јер је Шапић дошао у предизборној кампањи да мало лаже? Ништа Шапић никога није слагао. Све што сам обећао, сам се трудио да испуним, за оно што нисам успео да испуним, дао сам разлог зашто је то тако и наставио да се борим за то – нагласио је Шапић и додао:
-Да бисте направили једну гаражу од 150 паркинг места, цена инвестиције је негде око 15 милиона евра. Ових 510 паркинг места коштаће нас око милиона евра, чиме смо омогућили свима онима који живе овде, да могу испред своје зграде да паркирају – објаснио је Шапић.
Нагласио је да је пре две недеље на Привременом органу донета одлука, да од сада све површине у власништву Града или Републике могу да се претварају у паркинг зоне, и да не мора више да се мења план детелње регулације као до сада.
-Очекујем да ћемо у следећем периоду, у значајној мери почети да уводимо зоне широм града Београда и да ће људи почети да буду задовољни, да неће морати стално да пишу иницијативе и петиције, већ ће суштински у сваком делу града где то услови дозвољавају бити уведена зона. На тај начин ћемо апсолутно фаворизовати и привилеговати оне људе који у том делу града живе, јер ће за само 500 динара месечно моћи да паркирају ауто ту где живе, а да сви други који ту не живе, плаћају ону цену која се плаћа по сату као и у центру града у зависности од зоне која је. Нека су са срећом нова паркинг места житељима овог блока, а очекујем убрзо да ћемо завршити и паркинг у блоковима 61, 62, 63, 64. Подсетићу, од 2013. до 2023. процена је да је изграђено око 1.250 нових паркинг места, заједно са гаражама. До краја следеће године биће отворено 2.600 паркинг места у Београду, и за нешто више од две године, колико ја имам прилику да водим Град, број новоизграђених паркинг места ћемо дуплирати у односно на период претходних 10 година, јер је паркирање заиста нешто што је постало највећи проблем свих урбаних и развијених градова – закључио је Шапић.