Шапић: Новоизграђени Центар за смештај деце и омладине у Барајеву стандард за будуће објекте

Градоначелник Београда Александар Шапић обишао је данас новоизграђени објекат Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју у Барајеву. Објекат се простире на више од хиљаду квадрата, изграђен је за мање од годину дана и има капацитет око 40 корисника, о којима ће бринути 23 запослена.

Радови су у завршној фази и требало би да центар у Барајеву почне с радом на пролеће, истакао је Шапић.

– Објектом можемо да будемо поносни не само на нивоу града већ и на нивоу региона, а и шире. Изградња новог центра је у складу са нашом политиком коју сам посебно апострофирао овогодишњим буџетом Града који се, пре свега, бави бригом о људима, а посебно угроженим категоријама. Намера нам је да се овој деци и омладини пружи што квалитетније детињство и одрастање, те да објекти оваквог типа постану нови стандард за убудуће – рекао је Шапић.

Недалеко од центра биће и спортска хала и базени, тако да би после уређења околине ово могао да буде најлепши део Барајева, навео је градоначелник.

– Наставићемо да подижемо стандард објеката не само за ову намену већ и за друге, како бисмо омогућили да оно што имају грађани у развијеним европским земљама имају и наши грађани – истакао је Шапић.

Градоначелник је указао на, нажалост, ниске плате људи који пружају ову и сличне врсте услуга, односно на плате геронтодомаћица, персоналних асистената, спремачица.

– Град је законом и због платних разлика онемогућен да повећа плате запосленима који имају нижу стручну спрему. Омогућили смо да услуге геронтодомаћица, персоналних асистената, боравка деце буду бесплатне, али потражња је много већа од понуде јер радници одлазе. Зато је то озбиљна тема коју морамо да покренемо на нивоу државе, јер људи без којих не можемо морају да имају већа примања – нагласио је Шапић.

У Београду има 15 објеката дневних боравака, са укупно 553 места. Услуга дневног боравка подразумева прихват корисника, стручни рад на одржању и развоју социјалних, психофизичких функција и вештина, исхрану, превентивну здравствену заштиту, превоз на релацији кућа – дневни боравак – кућа, као и укључивање корисника у ширу друштвену заједницу.