Шапић у разговору за „Блиц“: О Косову може да одлучи само народ

Критикујем на уљудан начин, не вређам. Покушавам да унесем један другачији начин политичког понашања. Желим да разговарам са свима, што ми замерају. Изабрао сам тежи пут и пре ћу изаћи из политике него што ћу то променити – каже за “Блиц” Александар Шапић.

Председник Српског патриотског савеза (СПАС) у интервјуу за “Блиц” говори о односу према Косову, европским интеграцијама, новоformираној странци и открива зашто је уздржан када је реч о неким од најважнијих политичких питања у земљи, што се често тумачи одсуством програма.

Српски патриотски савез (СПАС) основан је пре око два месеца. Колико имате чланова?

– За сада су чланови људи који су у организацији од старта и има нас неколико стотина, како оних с којима сарађујем последњих година, тако оних који су се касније прикључили. Ускоро ћемо пустити сајт па ће свако моћи да се учлани.

Како стоји ствар са одборима по Србији?

– Немамо одборе. Организација смо која је окупила одређени број људи и одлучили смо да до републичких избора, кад год они буду били, не делимо функције, јер то зна да се претвори у борбу унутар странке, уместо борбу за грађане. Покушаћемо, у зависности од капацитета да водимо централистичку кампању, јер немамо могућности за нешто шире, а како се људу буду јављали, а већ има заинтересованих, добиће прилику да буду део организације, у вidу повереништва уколико испуне дате стандарде. Вidим да странке имају по 150 одбора, а у одбору по пар људи и то се води као одбор. Немамо потребу да правимо фиктивну организацију. Она ће расти колико реално буде потребе за њом.

Да ли је могућ успех ако у сваком граду немате људе који ће да “трче” на терену?

– То јесте реалан проблем, али испоставило се да ни они који су имали десетине или стотине, бар на папиру, тркача по терену, нису на изборима направили резултат сразмеран тог “трчања”.

Кажу твитераши да нисте могли да скупите другачије потписе, па сте преузели странку.

– Онда нико није могао. Тадић је преузео странку од Зелених, Јеремић од Алексића, Радуловић пробао да направи странку, па није успео… Закон је промењен и да бисте регистровали странку, потребно је да 11.000 људи доведете код нотара, то захтева много времена.

Да ли и даље мислите да је самостално функционисање СПАС-а добра одлука?

– Тим путем сам кренуо још пре неколико година и не вidим други. Моје поимање политике се значајно већ годинама разликује од поимања других политичких организација. За сад не вidим себе у тој врсти сарадње.

Замера вам се одсуство програма.

– Имамо програмска начела, то је тренутно довољно. Не постоји ниједан врхунски фудбалски тренер који у септембру зна коју ће тактику да примени у марту. Наша програмска начела су усвојена на скупштини и ускоро ће бити представљена јавности.

 Зар не мислите да касните? Људи желе да знају шта им нудите.

– Па, јесу ли сутра избори? Колико знам, нису.

Али, занима оне који су за вас гласали.

– Они су гласали на основу пређашњег програма. Имали смо јасан програм развоја Београда који је и данас на мом сајту. Гласали су и за оно како сам радио на Новом Београду.

Какав је ваш однос према европским интеграцијама Србије?

– Србија треба да прихвати све европске и цивилизацијске вредности развијених европских и светских земља, ту нема дилеме. Да ли ће бити члан ЕУ је питање које је у 2018. години депласирано и нема никаквог смисла. Прво, нико нас не зове. Друго, не знамо како ће ЕУ да изгледа. Треће, апсолутно је јасно, на основу изјава европских званичника, да у скоријој будућности, ЕУ неће имати formу коју има данас. Треба да прихватимо све што је у нашем интересу, а ако и када постане извесно да можемо да постанемо и formално део те организације, треба вidети да ли нам се исплати.

До тог тренутка потребно је затворити 30 и више поглавља, да ли бисте све то радили да сте на власти?

– Да. Та поглавља и стандарди служе да наше друштво буде налик неким од најразвијених држава.

Како бисте решили косовски проблем?

– Нећемо се изјашњавати о темама за које не поседујемо релевантне инformације, то је неодговорно. Нисам био високи званичник државе Србије, нисам никад разговарао са утицајним страним дипломатама, немам увid у све што се дешавало последње три деценије. Знам колико и сваки обичан човек, из медија, који често спинују. Ми данас, после 18 година сазнајемо да је признавање Косова услов за ЕУ, али можда и није. Сходно томе, да кажем шта је решење за тако деликатну тему, немам кредибилитет. Али став СПАС-а ће бити да ниједна тако важна одлука не треба да се донесе без учешћа народа, односно референдума. И не само о Косову. Знам шта бих волео, али не и које је решење, јер немам све оне инformације које имају представници власти, али и неки из опозиције који су били на власти. Народу треба дати егзактно стање ствари, изнети став без велике кампање и пустити га да одлучи.

Да би вам неко дао глас, жели да зна став.

То је мој јасан став.  То што он није карактеристичан за српску политичку сцену је већ друга ствар.

Шта мислите о разграничењу?

– Више пута сам чуо председника Вучића да каже да нема предлог, да је песимиста по питању било каквог договора, а уколико га буде било да ће појаснити шта подразумева тај термин. Зашто бих онда нагађао. Сачекаћу.

Замера вам се да нисте довољно критички настројени.

– А зар није критика ако кажем да не бих нешто радио као други? И то је критички осврт, али уљудан. Овде чак и кад кажеш да ћеш разговарати с неким, замерају ти.

Је л’ има неко с ким не бисте разговарали?

– Са свима бих разговарао.

СЗС неће с напредњацима, то је њихов услов.

– То је њихово право. Мислим да греше. Мора да се разговара.

Како вам изгледа тај Савез?

– Никога не коментаришем, па ни њих. Желим им као својим колегама срећу на изборима, надам се да ће се понашати коректно. Када се будем слагао, подржаћу. Исто је и са СНС. Тако функционишемо у Скупштини града. Гласамо за оно што сматрамо добрим, против смо онога што сматрамо лошим. Не могу само зато што је неко с друге стране политичког терена да будем против његовог става, а мислим да је у реду. Такође ћу покушати да својим понашањем покажем да може да се разговара и са онима са којима се баш ништа не слажете.

Да ли сте за легалузацију…

… марихуане?

– Треба организовати јавну дебату и прихватити став стручњака. Уколико се испостави да је марихуана корисна у лечењу одређених болести, а то не би довело до пораста наркоманије, гласао бих “за”.

…проституције?

– Када би се проституција легализовала, било би је мање. Треба је ставити под контролу државе, а не може другачије него легализовањем, да се зна на којим је местима и да се третира као у озбиљним, чак и далеко конзервативнијим државама од Србије.

… геј бракова?

– За регулисање сам односа међу људима који заједно живе, да буду правно покривени. Нисам за то да ови парови усвајају децу.

Извор: Блиц

Пише: Ивана Мастиловић Јаснић

16. 9. 2018. године