Шапић о посети Оливеру Ивановићу: Такву напетост међу Србима нисам осетио никада у животу

У септембру 2017. године Александар Шапић је посетио Оливера Ивановића у Митровици када га је дочекао протест са транспарентима „Бандо жута“, „Жути лопови“, „Гангула, сад си се сетио Косова“…

Оливер Ивановић је тада рекао: „То је стварно срамота, јер да дође не знам ко, из не знам ког краја света, ја бих био јако срећан, без обзира ко организује његов долазак и ко га је позвао… Њима смета сваки помак ка бољем. Покушај да се по сваку цену одржи стање кво, да се задржи стање које је било, иако то наравно не одговара 90 одсто грађана који овде живе, 10 одсто којима одговара су или криминогене структуре, или људи који су на неки начин увезани са њима.“

Лidер СПАС-а и председник општине Нови Београд Александар Шапић је пристао да први пут говори о убиству Оливера Ивановића и његовом искуству из Митровице.

Он за Недељник каже да Оливера није претходно познавао, али му је, пре свега, преко друштвених мрежа, слао подршку док је био у затвору.

То је, како каже, приметила Оливерова супруга Милена која му је захвалила због тог геста.

„Кад је изашао из затвора, Ивановић је тражио да се вidимо у Београду. И тако смо се упознали. Причали смо о политичким темама. Рекао ми је да ће се кандidовати на локалним изборима у Косовској Митровици. Позвао ме је да дођем на Косово да га подржим у кампањи, што сам прихватио. Био сам два дана у Митровици. Први дан смо провели у кампањи, обилазили смо села, одржали трибину у позоришту. Други дан смо ишли у Дечане код Саве Јањића. Дочекан сам уз протесте, сећам се транспарента: ‘Шапићу, врати се назад’. Такву напетост међу Србима нисам осетио никада у животу. Оливеру је непосредно пре тога запаљен аутомобил.

После избора дошао је поново у Београд. Био је разочаран резултатима избора. Изгубио се тај његов предизборни ентузијазам. Није деловао уплашено или забринуто за своју безбедност или за свој живот. Више је био забринут за општу ситуацију међу Србима на Косову. Када је убијен, из поштовања према Ивановићу, једини сам политичар који је обустави окампању седам дана за београдске изборе.

Наравно да бих као сваки нирмалан човек волео да се што пре открију убице и налогодавци тог злочина. Неумесно је, међутим, било шта коментарисати истрагу, нагађати ко је одговоран за то убиство или га користити у политичке сврхе. Али, свакако да цео тај политички амбијент који се прави, као и пролонгирање решавања Ивановићевог убиства, утиче на лошу атмосферу и у погледу решавања питања Косова“ – испричао је Шапић за Недељник.

Извор: Недељник

10. јануар 2019. године