Šapić o poseti Oliveru Ivanoviću: Takvu napetost među Srbima nisam osetio nikada u životu

U septembru 2017. godine Aleksandar Šapić je posetio Olivera Ivanovića u Mitrovici kada ga je dočekao protest sa transparentima “Bando žuta”, “Žuti lopovi”, “Gangula, sad si se setio Kosova”…

Oliver Ivanović je tada rekao: “To je stvarno sramota, jer da dođe ne znam ko, iz ne znam kog kraja sveta, ja bih bio jako srećan, bez obzira ko organizuje njegov dolazak i ko ga je pozvao… Njima smeta svaki pomak ka boljem. Pokušaj da se po svaku cenu održi stanje kvo, da se zadrži stanje koje je bilo, iako to naravno ne odgovara 90 odsto građana koji ovde žive, 10 odsto kojima odgovara su ili kriminogene strukture, ili ljudi koji su na neki način uvezani sa njima.”

Lider SPAS-a i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić je pristao da prvi put govori o ubistvu Olivera Ivanovića i njegovom iskustvu iz Mitrovice.

On za Nedeljnik kaže da Olivera nije prethodno poznavao, ali mu je, pre svega, preko društvenih mreža, slao podršku dok je bio u zatvoru.

To je, kako kaže, primetila Oliverova supruga Milena koja mu je zahvalila zbog tog gesta.

„Kad je izašao iz zatvora, Ivanović je tražio da se vidimo u Beogradu. I tako smo se upoznali. Pričali smo o političkim temama. Rekao mi je da će se kandidovati na lokalnim izborima u Kosovskoj Mitrovici. Pozvao me je da dođem na Kosovo da ga podržim u kampanji, što sam prihvatio. Bio sam dva dana u Mitrovici. Prvi dan smo proveli u kampanji, obilazili smo sela, održali tribinu u pozorištu. Drugi dan smo išli u Dečane kod Save Janjića. Dočekan sam uz proteste, sećam se transparenta: ‘Šapiću, vrati se nazad’. Takvu napetost među Srbima nisam osetio nikada u životu. Oliveru je neposredno pre toga zapaljen automobil.

Posle izbora došao je ponovo u Beograd. Bio je razočaran rezultatima izbora. Izgubio se taj njegov predizborni entuzijazam. Nije delovao uplašeno ili zabrinuto za svoju bezbednost ili za svoj život. Više je bio zabrinut za opštu situaciju među Srbima na Kosovu. Kada je ubijen, iz poštovanja prema Ivanoviću, jedini sam političar koji je obustavi okampanju sedam dana za beogradske izbore.

Naravno da bih kao svaki nirmalan čovek voleo da se što pre otkriju ubice i nalogodavci tog zločina. Neumesno je, međutim, bilo šta komentarisati istragu, nagađati ko je odgovoran za to ubistvo ili ga koristiti u političke svrhe. Ali, svakako da ceo taj politički ambijent koji se pravi, kao i prolongiranje rešavanja Ivanovićevog ubistva, utiče na lošu atmosferu i u pogledu rešavanja pitanja Kosova” – ispričao je Šapić za Nedeljnik.

Izvor: Nedeljnik

10. januar 2019. godine