Шапић обишао радове на подземној гаражи у Влајковићевој: Београд добија 2.600 нових паркинг-места

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је данас радове на изградњи подземне гараже у Влајковићевој улици, коју у оквиру јавно-приватног партнерства гради кинеска компанија „Шандонг Хајспid”. Радови су настављени након што су археолози завршили свој део посла, с обзиром на то да је на овој локацији утврђено археолошко налазиште из доба старих Римљана.

Узимајући у обзир завршену изградњу паркинг-места и оно што се тренутно ради, Београд за само три године добија 2.600 нових паркинг-места, истакао је Шапић.

– Пре неколико месеци најавили смо наставак радова на изградњи подземне гараже у Влајковићевој улици, а мислим да је најважније да држимо реч и да не долази до великих одступања од најављених термина. Јасно је да се не може све урадити и „погодити” у дан, али је важно да нисмо одустали ни од једног пројекта који смо најавили. Проблеми свугде постоје, негде већи, негде мањи, па смо тако овде практично имали годину дана паузе због археолошког налазишта које је откривено. Сада је најважније да радови крећу, али и да је испоштовано све што се археологије тиче. Када овде буду готови радови, имаћемо један историјски кутак где ће Београђани моћи да вidе оно што се налазило испод земље. Компанија „Шандонг Хајспid” је заиста много радила у нашој земљи и сигуран сам да ће ово бити још један успешан пројекат који су реализовали, попут изградње ауто-путева, реконструкције и обнове железничке мреже између Србије и Мађарске, али и реконструкције Кинеског културног центра. Немам никакву сумњу да ће ова компанија урадити сав посао како треба и на време, а можда чак и пре рока, који је две године – рекао је Шапић.

Важност ове гараже је изузетна, јер се налази у центру града, нагласио је Шапић.

– Крајем 2025. године Београђани ће у гаражи у Влајковићевој имати на располагању 284 паркинг-места. Радови на изградњи гараже у Скерлићевој почињу за отприлике месец дана, док је подземна гаража у Земуну код Хале „Пинки” завршена, са капацитетом од 150 места. Завршено је и паркиралиште „Вidин капија” са 80 места, креће да се гради паркиралиште на Аутокоманди са 140 паркинг-места. Увелико трају радови у блоковима 61, 62, 63 и 64, са око 510 паркинг-места, а до краја године би требало да буду завршени у srcу Новог Београда, где је то вероватно и највећи проблем. Затим Бежанијска коса са 90 паркинг-места, Булевар Зорана Ђинђића и блокови 34, 44, 72 и други, укупно 575 паркинг-места. Такође, у блоковима 21 и 22 биће 40 нових паркинг-места, на пијаци „Бањица” 70 паркинг-места и на пијаци „Меркатор” 72 паркинг-места, и други. На овоме нећемо стати. Изношењем ових података желим да покажем колико смо тога у релативно кратком периоду успели да урадимо, те да ће они остати приоритет ако ми будемо имали прилику да у будућности наставимо да водимо Град Београд – рекао је Шапић, истичући да то представља једну врсту побољшања квалитета свакодневног живота Београђана.

Он је подсетио да је од 2013. до 2023. године у Београду изграђено око 1.250 нових паркинг-места.

– У ових двадесет месеци колико сам на челу града, закључно са наредних годину и по дана колико ће бити потребно да се заврше започети пројекти, биће урађено 2.600 паркинг-места. Срећан сам што имам прилику да изнесем овај податак, јер знам да када сам дошао на ово место, управо сам изградњу нових паркинг-места поставио као један од приоритета, што је и проблем сваке метрополе. Овим подацима треба да се поносимо – рекао је Шапић.

Захвалио је кинеским пријатељима и партнерима, као и свима који ће радити и са којима ће Град сарађивати.

– Радујем се и завршетку реконструкције Трга Николе Пашића до јесени. Са Заводом за заштиту споменика културе града Београда договорили смо се о потпуној санацији и сређивању споменика Николи Пашићу, тако да ће овај трг добити потпуно нови изглед – рекао је Шапић.