Шапић: Очекивао сам добар резултат у Београду, апелујем и молим све да не дозволимо улазак у анархију

Бавити се политиком значи имати велику одговорност и бити у стању да прихватите и победу и пораз на достојанствен начин. Зато апелујем на све грађане да не дозволимо да уђемо у анархију тако што ћемо у наш живот да уведемо нову политичку културу да ко год изгуби изборе зауставља државу, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

Гостујући на ТВ Хепи, он је нагласио да је очекивао добар резултат у Београду зато што су рађена истраживања, али и због свега што је урађено у претходних годину и по дана.

Шапић је рекао да је опозиција тврдила да је Београд „завршена ствар” и да је само потребно расписати изборе и верификовати њихову победу.

– Нису узимали у обзир колико је ствари урађено у Београду у претходних годину дана, а и мене су потценили. Подсетићу их да овај посао радим 14 година и да нема баш много избора на којима сам губио. Потценили су и председника Вучића који се веома ангажовао за ове изборе, јер је био свестан историјског тренутка у којем се налазимо по питању развијања геополитичке ситуације у свету – истакао је Шапић.

Он је подсетио да је у претходном периоду много пута излазио на изборе и добијао поверење људи, и то не на лепе очи, већ на основу онога што је сам урадио.

– За годину и три месеца на месту градоначелника сам крваво радио и пред грађане сам изашао са неким резултатима, док је њихова листа мислила да је све готово у њихову корист, поготово после високе излазности. Када су схватили да губе изборе, почели су да причају о гласачима из Републике Српске, а доказ им је неки снимак испред Београдске арене од 20 до 30 људи – подсетио је Шапић.

Он је указао и на то да гласачи из Републике Српске, као и сви други који имају двојно држављанство, могу да гласају од 2004. године у Републици Србији без обзира на то одакле долазе.

– До данас, а то је безмало две деценије, нико никада није поставио питање зашто људи са двојним држављанством гласају у Србији или Београду. Легалитет се не доводи у питање, јер ти људи по Уставу Републике Србије имају право да гласају, али сада опозиција поставља питање легитимитета – јер, како кажу, ко су ти Босанци да одлучују о нашој судбини. Ако бисмо лишили те људе гласања на које имају право, онда ћемо да лишимо и грађане који су гласали у конзулатима широм света. Из свега овога изводи се закључак да ће сутра тражити од нас да се тих истих Срба из Републике Српске одрекнемо, али и Срба из Црне Горе и са Косова и Метохије – нагласио је Шапић.

Он се осврнуо и на тврдњу опозиције да је наводно покрадено 40.000 гласова у Београду.

– Излазност је у престоници била већа за 1,5 одсто у односу на претходне. Ако се пропорцијално гледа у односу на прошле изборе, те да је СНС узела исти број гласова на ову већу излазност, то би било 7.000 гласова више, односно 13.000 гласова више у односу на пропорцију од прошлих избора. Значи ако је према њиховим тврдњама ушло 40.000 више гласова у Београд, онда испада да је разлика од 27.000 гласова отишла опозиционим листама. По тој логици управо се доводи њихов легитимитет у питање – казао је Шапић.

„Шетајте куда хоћете” и „блокирајте шта хоћете”, под изговором слободе и права, такво понашање полако и сигурно измиче контроли, оценио је Шапић.

– Уколико ће свака интересна група да угрожава функционисање града или државе, ми онда улазимо у анархију и уводимо нову политичку културу у наш живот да ко год изгуби изборе зауставља државу – навео је Шапић.

То је „мајданска атмосфера” која је у Украјини била најава великог рата са страшним последицама – земља је порушена, бројни животи изгубљени, не зна се број рањених и исељених.

– Београдски избори су колатерал стања које покушава да се легитимизује. То значи да ко год је незадовољан и има медијску подршку којом се свакодневно пласирају „тровања” и подстрекивања људи на сукоб аутоматски уводи државу у потенцијални грађански сукоб. Не знам да ли су тога свесни и зато их заиста молим и не причам ово реда ради имајући у вidу да смо кроз историју много патили зато што смо дизали руке једни на друге. Нас је упропастио грађански рат у Другом светском рату и још увек не можемо да се опоравимо од тога, нити да дођемо до националног помирења. Многи не дозвољавају да се Срби уједине, јер ако се то деси, може да дође до дугорочног мира на овим просторима – казао је Шапић.

Све време смо на ивици озбиљног грађанског сукоба зато што неко није свестан своје одговорности у друштву, оценио је Шапић.

Он је подсетио да су сви записници са бирачких места потписани и додао да су РИК и ГИК тела која само уносе пристигле резултате са терена.

– Бирачко место је место на којем се потврђују легитимитет и легалитет избора, јер су тамо представници свих странака и организација и када се изброје гласови и потпише записник и запечатира џак, он се више не отвара уколико у том записнику није било неких проблема. Али, није било ниједне жалбе до данас – рекао је Шапић.

Он је истакао да је разлог због чега су сви записници потписани то што се очекивао добар резултат за опозициону листу, а онда када се то није десило, требала им је ноћ да се организују и да крену са новом тезом да су им грађани из Републике Српске узели победу на градским изборима.

– Зато је веома важно да се сви дозовемо памети, јер је београдска власт овде тривијална у односу на ризик и опасност који су се надвили над нама. Апелујем и на државу, на председника као највећи ауторитет, те на највише државне институције, јер мислим да је дошло време да се поставе јасна правила понашања и да се повуче линија зато што морамо да сачувамо државу – рекао је Шапић.

Како је рекао, труди се да својим примером покаже да је дошло време да кажемо стоп и да не подстичемо мржњу и различитости, јер оне не смеју да нас уводе у грађански сукоб.

– Уколико хоћемо да сачувамо државу, морамо да поставимо јасна правила која ће бити иста за све, у супротном нисам сигуран да друга страна неће почети да враћа. Ако се то догоди, онда је ту крај једног мирног и нормалног друштва и улазимо у немире који се неће лако смирити. Замислите, они нама кажу да ми можемо да украдемо како и колико желимо, али се онда поставља питање зашто нисмо украли још десетак хиљада гласова да нам не треба нико други, па ни Несторовић, када тако лако може да се краде – рекао је Шапић.

Како је истакао, уколико листа доктора Бранимира Несторовића не буде желела никога да подржи, онда значи да ћемо ићи на нове изборе, али да није сигуран како ће Београђани на тим изборима да гласају.

– Шта ћемо ако на те изборе изађе око 40 одсто људи, јер људи неће да излазе поново на изборе тек тако после месец дана? Онда ће да нам кажу, ако изгубе, да нема легитимитета, јер је изашао мали број људи и тако унедоглед… Тој игри нема краја уколико прихватимо та правила. Ти људи су наши политички неистомишљеници, али нису наши непријатељи. Ја ћу, ако добијем поверење Скупштине града и већине, бити и њихов градоначелник, борићу се за њих. Ево, рецимо, мислим да сам за Новобеограђане урадио више него било ко у последњих 20 година, они су више гласали за листу „Србија против насиља”, не много, али су гласали више и то ме неће обесхрабрити да наставим да се борим за сваког Новобеограђанина једнако као за сваког Лазаревчанина, Земунца или Врачарца, без обзира на то како су гласали. То је моја дужност и обавеза – нагласио је Шапић.