Шапић: Очекујем да ћу бити кандidат, Београд за четири године неће бити исти

Александар Шапић очекује да ће поново бити кандidат за градоначелника Београда и додаје да би то formално требало да се зна за неколико дана, после седнице Главног одбора странке.

Шапић је у интервјуу за Танјуг рекао да би волео да се избори одрже што пре, чему треба да претходи избор председника Народне скупштине Србије који треба да распише изборе, а сматра да је први објективни рок за излазак на биралишта 28. април.

Према његовим речима, Привремени орган који ће водити град до избора нове власти именује влада, а пропорција чланова тог органа из власти и опозиције неће се мењати.

– Закон каже да Привремени орган formира Влада Србије и да покушава да осликава последњу распуштену скупштину, односно ситуацију у њој. Нећемо мењати наше представнике, а да ли ће опозиционе листе да промене не знам, то је већ део процеса комуникације с владом – објаснио је Шапић.

На питање кога вidи у ширем покрету који треба да се formира за предстојеће изборе, Шапић каже да се о том покрету говори дуже време, само што су се сада, додаје, стекли најбољи услови за то и постоји добар разлог, а то су београдски избори и јасна ситуација где практично долази до референдумског изјашњавања.

– Чињеница је да ће то бити странке, групе грађана, организације које су спремне да стану на линију одбране националног интереса Србије, који ће бити спремни да учине све како бисмо имали једну праву српску власт у Београду, а сад вidим да је то проблем. Читам да су Вучићу замерили што је рекао да је Београд српски град и да треба да има српску политику. Вidите докле смо ми дошли, да у рођеној земљи не смемо да кажемо да Београд треба да има српску политику и српску власт – оценио је Шапић.

Како каже, кад год је Београд имао српску власт и српског градоначелника био је добар и другима, а када је имао југословенску или неку другу био је добар свима, само не Србији. Каже да у том ширем фронту, између осталих, вidи и Социјалистичку партију Србије, али и Српску странку Заветници, као и нека удружења, групе грађана и појединце.

– Већ сам говорио о томе да (са опозиционим блоком) имамо потпуно два погледа на народ, државу, спољну политику, економију. Ми смо за целовитост Србије, они нису. Бира се између српске и антисрпске политике. Мислимо да је антисрпска политика да се одрекнете дела своје територије. А то је званичан став Зелено-левог фронта, а они су доминантна партија у том блоку – рекао је Шапић.

Како додаје, њихова званична политика је да Косово треба да се призна и да ће се тако решити вековни проблем, да треба себе да прогласимо геноцidним и тако решимо односе са Бошњацима у БиХ, да се уведу санкције Русији и прекину односи са Истоком.

Истиче да таква политика и те како има везе са главним градом.

– Ако нема везе онда гласајте за Добрицу Веселиновића, а он ће у овој просторији да накачи заставу шарених боја ЛГБТ и увешћемо законе које данас уводе неке европске земље, па ће онда све ресурсе града Београда да користи управо у промоцију те политике, а ви реците какве то везе има са Београдом. Па ће онда уместо „Београдских дана породице”, које смо прогласили за манифестацију од посебног значаја, ова Мирдита манифестација да буде од посебног значаја, па ће онда овде на црвеном тепиху да се дочекује градоначелница Сарајева која нас оптужује за најгнусније ствари, па ви онда опет исто реците какве то везе има са Београдом – подвукао је Шапић.

Да бисмо дошли до комуналних тема, мислим да ово прво морамо да решимо, а волео бих, додаје Шапић, када бисмо се бавили само локалном политиком јер сам у њој 14 година.

– Баш бих волео да вidим ко је тај који ће боље од мене да ради тај посао. Ко би од ових из опозиције, који се препоручују, спроводио велике пројекте у Београду, јер Београд није месна заједница. Десет година сам био председник општине Нови Београд. Три пута излазио својим именом на изборе. Добио подршку у Новом Београду, урадио ствари које су мерљиве – истакао је Шапић.

Каже да има много пројеката које треба завршити, метро на који се чека 50 година. Подсећа да је наручена машина која треба да копа прве тунеле, те да је урађена експропријација за добар део станица.

– Прву линију метроа очекујемо 2028. године, а другу 2030. године, јер ће оне у датом моменту паралелно да крену. Да не причамо о изложби „Експо 2027”, о томе да имамо прилику да никне читав нови део града, од националног стадиона преко новог сајма, инфраструктуре железнице која треба да повеже не само аеродром са Прокопом него треба да повеже Земун, Нови Београд, и да се направи један круг – навео је Шапић.

Указао је на то да Међународна изложба „Експо 2027” и све што idе уз то треба да подигне економију читаве земље и града Београда.

– Стварно мислим да имамо велику прилику и мени је то огроман изазов уколико добијемо могућност да водимо град, јер за четири године то неће бити исти град. Када сам отишао из општине Нови Београд, то више није била она општина из 2012. године када сам дошао на чело те општине. Наравно, не само захваљујући мени већ и због многих ствари, због политике града и економске ситуације у земљи, али дао сам и неки свој допринос – рекао је Шапић.

Он каже да му је план да уведе ред, а поред тога, када се говори о јавном превозу, истиче да по његовој процени у следеће две године може да се добије двоструко више од 300 аутобуса.

Зашто да приватник који вози за Град Београд нема обавезу да купи нове аутобусе? Што бисмо само ми куповали аутобусе? Значи, по мојој некој процени, у следеће две године можемо у граду имати више од 700 нових аутобуса. Не 300 него 700, навео је Шапић.

– На тај начин подићи ћемо стандарде када је у питању изглед аутобуса. Пишемо им последњих неколико месеци веће казне него последњих 10 година. Хоћемо 100 нових трамваја да купимо. Све су то пројекти за које ме питате. Београд неће бити исти град за пар година, верујте ми – поручује председник Привременог органа Града Београда.

Шапић одговара и да је оптимиста по питању резултата избора и верује да ће, како каже, људи ипак рационално да резонују све о чему је говорио, како о локалним, тако и о националним темама, те ће у складу са тим да донесу одлуку.

– Зато се надам победи и смиривању, уласку у један мирнији и прогресивнији период који ће нам омогућити да дођемо до свега о чему смо говорили – поручио је Шапић.