Шапић: Очекујем пласман у прва три места и улазак у Скупштину

СПАС је конзервативна организација, не волимо велика изненађења. Код нас, шта је у излогу, то је и у радњи – каже у интервјуу за „Блиц“ Александар Шапић лidер СПАС-а и председник општине Нови Београд.

Он тако одговара на питање хоће ли на листи његове организације бити неких изненађења, људи из јавног живота, из света културе, спорта или са естраде.

Како idе прикупљање потписа?

– Чим смо званично од изборне комисије добили formуларе, кренули смо са прикупљањем потписа подршке. Већ пар дана су мобилисани сви наши људи по Србији и очекујем да релативно брзо скупимо неопходан број потписа и предамо републичку изборну листу.

Да ли је одлука да се захвалите Милану Стаматовићу и Верољубу Стевановићу на сарадњи која практично није ни почела, била исправна?

– Никоме се ја нисам захвалио, већ се само нисмо добро разумели. А кад се неко на самом почетку добро не разуме, онда је боље да до сарадње ни не дође. Желим им, свакако, сву срећу на изборима.

Пре него што сте прекинули сарадњу са Стаматовићем и Верком, нисте успели да се договорите ни са Милошем Јовановићем из ДСС. Често и сами кажете да сте тешки за договор. Је л’ мислите да је могуће тако се бавити политиком?

– Не желим да се бавим политиком другачије него што живим. У животу водим рачуна шта се и са ким договарам, водим рачуна коме шта обећавам и јако држим до тога да ако се нешто договорим, то онда и испоштујем. Олако договоре склапају, а још лакше дају обећања само људи којима је неважно да ли ће се сутра договора држати или обећање одржати. Ја тако не могу, нећу и не желим. Тако да ако је услов бављења политиком да се лако свашта договарате, изговарате, радите, а после се правите да се то није десило, онда је тачно да ја за овај посао нисам.

Лidер ССП Драган Ђилас изјавио је „да ко изађе на изборе, није опозиција“. Вук Јеремић каже да је „у бојкоту цела права опозиција“… Да ли се осећате прозваним?

– Ђилас ме доста дуго познаје, тако да уколико је нешто упућено мени, очекујем да јасно каже моје име, а не да му читам мисли. До сада не вidим да је то урадио, па зато, док се то не догоди, уопште не желим да се бавим тумачењем на кога је мислио и која му је намера била. Што се Јеремића тиче, он ме јесте неколико пута прозвао, али не бих му одговарао овако, то није мој стил. Више волим уживо, кад се укаже прилика.

У којим градовима ће СПАС учествовати на изборима?

– То не могу сада са сигурношћу да вам кажем, јер ће предавање листа бити отворено до 72 сата пред изборе, ако се не варам. Верујем свакако да ћемо имати листе у свим већим градовима, али не само тамо. Очекујем укупно преко 50-60.

Какву подршку очекујете? Да ли радите истраживања и шта вам показују?

– Радим их колико ми могућности дозвољавају. Вidећемо кад се буде тачно знало ко све излази, па се буде урадило једно такво истраживање. Свакако ћемо се потрудити да што боље прођемо, а очекујем пласман у прва три места, ако нам мало околности и кампања буду ишли на руку.

Када бисте могли да бирате да задржите Нови Београд или да прескочите цензус, шта бисте изабрали?

– И да победим на Новом Београду и да уђемо у парламент.

Да ли комуницирате с политичким противницима из власти или опозиције?

– Практично не, иако скоро све људе са наше политичке сцене познајем, нисам један од оних који се редовно са неким виђа и комуницира.

Како ће изгледати ваша кампања? Хоћете ли снимати спотове? Штампати летке, закупљивати билборде…?

– Спотове класичне не верујем, али ћемо имати неку нашу formу оглашавање кроз друштвене мреже. Летака и билборда ће бити у зависности од средстава које будемо могли да обезбедимо.

Када бисте бирали пет политичара из других странака да са њима сарађујете, кога бисте изабрали?

– Не бих никога наводио јер знам да би одмах злонамерници то злоупотребили, али изузетно ценим свакога ко без обзира на различитости наших политичких ставова успева да сачува елементарно људско достојанство и да не дозволи себи да пређе границу основне људске културе и пристојности.

Како коментаришете дешавања у Црној Гори?

– Што се ситуације у Црној Гори тиче, заиста ми није баш најјасније шта тачно ради актуелна власт тамо. Јер уколико је циљ прављење или јачање црногорске православне цркве, онда то ваљда једна секуларна држава не треба да ради, већ треба да постоји потреба у народу. Ту потребу тамо не вidимо, јер да је има, она би до дана данашњег била јасна и дефинисана. Ако је суштина у дефинисању својине над црквеним објектима, потпуно ми је нејасно да покушавате да докажете ко је пре више стотина година давао новац за градњу цркава и храмова, кад је суштина у ономе ко је свих ових година то користио, то јест био „држалац“, и да тај практично након одређеног броја година постаје власник истог. А то је у овом случају Српска православна црква. И то нисам ја измислио, већ је тако дефинисано правним стандардима свугде у свету. Зато ми није баш најјасније шта покушава влада Црне Горе да докаже, а очигледно да није јасно ни стотинама хиљада Срба и Црногораца који због тога шетају и томе се противе.

Како процењуете будућност Србије у временима која су испред нас? Чекају нас избори у Америци, Немачкој, региону… Како мислите да Србија треба да се постави у односу на све изазове?

– Прво и основно што верујем да треба да променимо јесте однос међу нама Србима, како у земљи, тако и у региону. Морамо да покажемо да смо као народ способни да се ујединимо око српског националног интереса и да смо сви спремни, без обзира на унутрашње различитости, да као један станемо у одбрану српског народа где год он да се налазио. Кад кажем одбрану, не мислим ту ни на какве оружане сукобе, већ на једну подршку сваком Србину где год он био на кугли земаљској. Ако у томе успемо, многи наши проблеми које смо имали у прошлости и који нас чекају у будућности биће решени. У то име, апсолутно подржавам потезе који су на ту тему конкретно учињени, а то је да се Срби из региона зближе и да једни другима помажемо колико год можемо у циљу бољитка и напретка српског народа, где год он живео. То су ствари које ћу увек подржати, ко год их буде предлагао, јер дубоко верујем да је ту кључ решења многих наших проблема.

Све чешће се спомиње коначно решење косовског проблема. Шта мислите о томе и да ли бисте подржали евентуални договор?

– Подржавам свако решење косовског проблема које није на штету Србије и српског народа. А шта то значи, вidећемо кад будемо знали шта се подразумева под термином решење и које ће опције бити на столу. Тада можемо да говоримо о њему нешто конкретније.

Вирус корона се појавио и у Србији. Да ли страхујете?

– Није ми баш најјасније све што се дешава у свету око вируса корона. Много има нелогичности и ствари које ја не разумем, па ћу се трудити да се уздржим од коментара. Лично не страхујем, али верујем да треба предузети све неопходне мере да се заштити здравље свих наших грађана.

Сергеј Трифуновић је написао на Твитеру да има инformације да сте ви будући министар спорта. Има ли истине у томе?

– Сергеј има лоше инformације.

Често сте се жалили да актуелна градска власт третира општине у којима не влада другачије, лошије у односу на оне у којима је на власти. Пре свега сте мислили на Нови Београд? Да ли то и даље мислите?

– Нема шта да мислим, то су чињенице. Вidећемо шта носе ови избори и да ли ће се и по том питању нешто променити. Једино што могу да кажем је да ја то никада не бих радио и ако икада будем у ситуацији да водим Београд, третираћу све Београђане једнако, без обзира на то у којој општини живе и из које странке им долази председник. Вidећемо да ли ће након ових избора то схватити и СНС. Најављују велике промене код себе у многим стварима, па можда и на ту тему нешто промене и схвате да су грешили. Вidећемо.

Извор: Блиц