Шапић: Од Бранковог моста до ушћа неће бити ниједан сплав

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је данас парк Ушће и најавио да се од Бранковог моста до ушћа Саве у Дунав више неће налазити ниједан пловни објекат.

– Са овог места, са којег се најлепше вidи Калемегданска тврђава, односно од Бранковог моста до ушћа неће се више налазити ниједан сплав. За преосталих 17 локација биће расписана нова лицитација у наредне две до три седмице, а у складу са законским роком. Верујем да ће и те локације бити излицитиране, као што је урађено за 35 локација на овом потезу – навео је Шапић.

Он је подсетио да је претходно на Савском шеталишту излицитирано 28 локација, док је од Бранковог моста до Земунског кеја предвиђена 51 локација за пловне објекте.

Када је реч о даљем уређењу парка Ушће, Шапић је истакао да у близини Музеја савремене уметности треба да се гради и Природњачки музеј.

– За изградњу скејт-парка, за који сам обећао да ћемо изградити у току овог мандата, и даље чекамо пројекат од њихове кровне организације – Скејтборд савеза. Жеља нам је да направимо терен који ће испуњавати услове за одржавање европских и светских такмичења у тој дисциплини. За сада имамо idејно решење и чекамо детаљан пројекат како бисмо будући скејт-парк, који ће бити јединствен у овом делу Европе, уклопили у амбијент парка Ушће – најавио је Шапић.

Подсетио је да је у парку Ушће у плану и поставка панорамског точка, за који је усвојено планско решење, с тим да треба да се одабере адекватна локација.

– Циљ нам је да парк Ушће, који се налази на најлепшој локацији, обогатимо садржајем који ће привући много већи број наших суграђана. Примарно је да се уклоне нелегални плутајући објекти. Када се заврши са лицитацијама, Град покреће обезбеђивање инфраструктуре за сваки легални плутајући објекат. Решења о уклањању, а у неким случајевима и решења о извршењу су већ подељена, што нас у правно-formалном смислу више не спречава да започнемо реализацију. На Савском шеталишту је до данас уклоњено 38 пловних објеката, док је за уклањање остало 37. Уз све муке и проблеме завршићемо посао како смо и наумили и коначно средити обале река. Имаћемо сплавове који су уређени, унифицирани и чисти, са пречишћивачима отпадних вода и са контролисаном буком – закључио је Шапић.