Шапић: Од данас родитељи се могу пријавити за 20.000 динара ђачке помоћи породицама, Београд наставља са спровођењем важних социјалних мера

Чињеница да је Град Београд већ више од пола године под управом Привременог органа и са привременим финансирањем, доводи до тога да постоје потешкоће у функционисању Града, међутим, председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић је у гостовању у „Београдској хроници“ на РТС-у рекао да је, и поред свега тога, обезбеђено много социјалних мера за Београђане, попут ђачке помоћи породицама и узносу од 20.000 динара.
-Данас је почела пријава за 20.000 динара коју је Град Београд ове године обезбедио по детету за све основце и средњошколце, уместо бесплатних уџбеника које смо делили прошле године. Када је реч о томе како Град у овим условима функционише, рећи ћу само да када је нас петоро у Привременом органу требало да донесемо ту одлуку, Обрадовић није нашао за сходно да се појави, а Веселиновић је гласао против. Такође, на свака три месеца усвајамо привремени буџет и многи процеси не могу да буду започети јер трају дуже од три месеца, пример је Аутобуска станица где кривицом Градске грађевинске дирекције нисмо успели да завршимо пропратну саобраћајницу и због чега сада све касни. Извођачи су у међувремену уведени у посао и Влада Републике Србије ће учествовати у финансирању зграде станице – објаснио је он и додао:
-Међутим, оно што смо успели јесте да смо обезбедили више од 120 милиона евра за социјалне мере. Обезбедили смо и бесплатну услугу личног пратиоца за децу за инвалidитетом, било је око 600 пратилаца сад их је 905, укинули смо листе чекања и обезбедили бесплатан дневни боравак за децу ометену у развоју. Геронтодомаћице бесплатно опслужују око 2.400 људи, обезбедили смо персоналне асистенте за одрасле особе којима је то потребно, дупло смо појефтинили карте јавног превоза. Увели смо и бесплатне вртиће и подигли субвенцију за приватне вртиће на 33.000 динара. Две године заредом додељујемо новогодишње ваучере у износу од 6.000 динара, ништа мање није важно ни то да смо пензионерима обезбедили доживотне карте за бесплатан јавни превоз – рекао је Шапић.
Када је реч о увођењу реда у систем јавног превоза напоменуо је да приватници у јавном превозу сада имају уговорну обавезу да купују нове аутобусе, и најавио је да се у наредних 20 дана очекује расписивање набавке за или 150 или 300 аутобуса које ће купити Град Београд.
– Ми сада „мењамо игрицу“, написали смо на стотине милиона динара казни за неуредне аутобусе, за оне којима не раде климе. Све те ствари до сада нису биле адекватно регулисане, али ће од сада бити. Приватници морају да уложе средства за аутобусе, да буду као сви други у развијеним земљама Европе. Не буду ли испунили услове из уговора, те уговоре ћемо раскинути. „Кенкарт“ је поднео тужбу за 17 милиона евра одштете, тврдим да не могу да добију ни милион, иако је опозиција оптуживала како ће Град морати да плати на стотине милиона евра. Подсетићу вас да су грађани раније могли само да допуне картице за превоз, сада могу физички да купе карте, раније су могли само „мастер“ картицом да купе карту, сада могу сваком картицом. Увели смо и дупли ГПС систем контроле, поставили око 1.000 инformативних табли на стајалиштима, једноставно нисам одустао ни од једне ствари коју сам најавио – истакао је.
Говорећи о сплавовима рекао је да је остало само девет сплавова за уклањање, од којих је за четири већ договорено да буду уклоњени, а за око пет постоје одређени проблеми.
– Они се хвале како их штити речна полиција и како их нећемо однети. Ево, вidећемо да ли неко сме да их штити, ја верујем да не сме. Нека се спреме и ови власници сплавова од Бранковог моста на лево, да не буду изненађени, кад им закуцамо на врата са решењима за уклањање. Добро знају да десетинама година уназад користе простор којим им не припада и да је томе дошао крај – казао је.
Шапић је потврдио да ће од Ушћа и Калемегдана до Теразијске чесме бити један велики трг пешачка зона, са уређењем Кнез Михаилове. Тиме би било урађено оно о чему се у Београду деценијама прича.