Шапић: Од следеће школске године нова и модерна школа „Светислав Голубовић Митраљета”

Градоначелник Београда Александар Шапић обишао је данас Основну школу „Светислав Голубовић Митраљета” у Батајници, где су у току радови на реконструкцији и доградњи објекта. Том приликом најавио је да ће овај, практично нови, модеран школски објекат бити спреман за наредну школску годину.
Градоначелник је истакао да се, нажалост, тек сада улази у озбиљније радове, те да деца већ другу годину не могу да се врате у своју школу. Како је нагласио, грађани, поготово становници Батајнице, заслужују пуну инformацију о разлогу за то, као и о томе шта може сада да се уради како би се посао привео крају.
– Проблем око почетка радова на овој школи, која је била неусловна за потребе овог дела града, јесте незадовољство и негодовање родитеља који нису желели да се у том моменту њихова деца иселе из ње. Тада се изгубило пар месеци и грађевинска дозвола је у том првом року истекла. Када је дозвола обновљена и родитељи схватили да је све то у њиховом интересу, настала је криза и скок грађевинских цена, тако да фирма која је посао добила није могла да испоручи оно што нам је било потребно. Након тога се одустало од свега и ушло у трећу набавку која је завршена пре месец дана, те су започети озбиљни радови – прецизирао је градоначелник.
Он је нагласио да грађани треба да знају да ово није реконструкција школе, већ се практично гради нова школа која ће имати дупло већи капацитет него досадашња.
– Школа ће, уместо 2.700, сада имати 5.200 квадрата, имаће 22 учионице опште и кабинетске наставе, специјализоване учионице, дистрибутивну кухињу са трпезаријом, библиотеку са читаоницом, простор за зубарску ординацију и амбуланту, психолога и педагога, лифт за особе са инвалidитетом, као и потпуно нову фискултурну салу. Реч је о школи са највишим стандардима и мислим да ће она бити на понос не само Земуна и Батајнице већ и читавог града – истакао је Шапић.
Додао је да очекује, уколико не буде било већих проблема у току зимске грађевинске сезоне, да ће школа сигурно бити спремна за следећу школску годину, као и да ће ђаци и родитељи бити задовољни условима које ће овај школски објекат пружати ђацима, наставницима и запосленима.
Градоначелик је нагласио и да ће по хитном поступку бити расписана јавна набавка за преосталих 130 метара саобраћајнице уз надвожњак у Батајници.
Требало је да радови на изградњи саобраћајница Нова 17 и Нова 47 у Батајници буду завршени током лета, али је било објективних проблема, јер је извођач због блокаде фирме напустио градилиште, рекао је данас градоначелник Београда Александар Шапић. Он је најавио да ће се зато нова јавна набавка за завршетак радова расписати по хитном поступку.
Градоначелник Шапић је подсетио да је извођач радова уведен у посао у априлу 2021. године, с роком завршетка радова до фебруара 2022. године.
– У међувремену дошло је до блокаде фирме и незавршени радови се напуштају у лето 2022. Тада, због проглашавања овог пројекта од изузетне важности Републике Србије, ангажује се ЈКП „Београд-пут” како би завршило једно парче капацитетима које има. Све се зауставља 24. јула 2022. године, када је пуштен део надвожњака, али се не завршава читава саобраћајница. Остало је још 130 метара да се заврши деоница до изласка на Улицу пуковника Миленка Павловића, што представља велики проблем. Разговарали смо да ли можемо законски то да урадимо, а да се не распише јавна набавка, и испоставило се да не можемо из безбедносних разлога, те да мора да се ради по пројекту. По хитном поступку расписаћемо нову јавну набавку по старом пројекту, која треба да садржи завршетак тих 130 метара, али и реконструкцију треће траке. Тако ће се проширити Улица пуковника Миленка Павловића у дужини од 250 метара, чиме ће се добити практично нова семафорска раскрсница – прецизирао је Шапић.
Према проценама, требало би да сви ти радови трају око два месеца, наравно у зависности од грађевинске сезоне и временских прилика, с крајњим роком до краја јануара, додао је градоначелник.
– Док обављам функцију градоначелника, увек ћемо излазити пред људе и рећи им све онако како јесте. На неке ствари моћи ћемо више или мање да утичемо, што ће зависити од наших способности, али некад и од објективних околности. На нама је да извучемо најбоље из околности у којима се нађемо – навео је градоначелник.
Александар Шапић је најавио и да ће после поменуте јавне набавке бити расписана и нова, која се тиче реконструкције Шангајске улице.
– У то спадају реконструкција Шангајске улице, са свом припадајућом инфраструктуром у дужини од 400 метара из правца Угриноваца, колска и пешачка стаза у дужини од 500 метара, измештање гасовода у овој улици, као и изградња степеништа, лифтова, надвожњака и црпне станице. То је један велики инфраструктурни пројекат за који очекујем да до краја године добијемо извођача. Радови према плану треба да трају шест месеци и верујем да ће до лета 2023. године бити готови, тако да ће овај део Батајнице добити потпуно нови изглед – казао је Шапић.
Он је рекао да је Град покушао на све могуће начине да нађе најбоље решење за ове пројекте.
– На нама је да се држимо зацртаних термина и да квалитет радова буде на високом нивоу. На крају, када се заврши званична грађевинска сезона, уколико то услови буду дозвољавали, Град ће изаћи с подацима о томе шта је Градска управа урадила у претходна два месеца и шта је то што ће се радити у наредној години. Мислим да смо у претходна два месеца показали да се држимо онога што кажемо и да се трудимо да променимо неке деценијске лоше навике, те да ћемо тако добити поверење људи за све оне пројекте које у будућности намеравамо да спроведемо – закључио је градоначелник Шапић.