Шапић: Однос српског и руског народа вековима непромењен

Градоначелник Београда Александар Шапић састао се данас у Старом двору са делегацијом Москве са којом је разговарао о унапређењу сарадње у области културе, привреде и образовања између ова два града. Теме састанка биле су и промовисање московских производа у Београду и Србији, подршка Владе Москве српском бизнису у престоници Русије, помоћ Града Београда у организовању новогодишњег Московског сајма у Београду, као и размена искустава у пружању јавних услуга грађанима.

Градоначелник Шапић је након састанка нагласио да су искуства великих градова драгоцена за Београд.

– Читава Европа, а нарочито народи који живе на простору Украјине и Русије пролазе кроз изузетно тежак период. Односи између народа и држава се мењају, али оно што је непроменљиво у последњих неколико векова јесте однос између српског и руског народа. Ми, као мала земља, тешко да можемо Русији на било који начин да помогнемо, али треба да се зна да се однос између два народа не мења, што је за поштовање. Мислим да Русија никада неће имати оваквог пријатеља у srcу Европе – истакао је Шапић.

Заменик шефа Одељења за спољноекономске и међународне везе Москве Јевгениј Борисович Дрidзе захвалио је на гостопримству, наводећи да увек зна да их овде дочекају пријатељи. Он је подсетио да је јуче одржана економска конференција и изразио уверење да ће се сарадња са српским бизнисом проширити у Москви.

Похвалио је градоначелника Београда, који, како је навео, оставља утисак способног човека, те да је очигледно да веома цени везе између два народа.

– Сада јесте тешко време за нас, али вidимо ко су наши прави пријатељи. Зато рачунам на то да ћемо проширити нашу сарадњу и у наредним годинама – рекао је Јевгениј Борисович Дрidзе.

Делегацију Москве чине и саветник Одсека за спољно-економску делатност Одељења за спољно-економске и међународне везе Москве Наталија Гуљијева, водећи специјалиста Одсека за спољно-економску делатност „Московског центра за међународну сарадњу” Александра Афанасјева, као и представници Амбасаде Руске Федерације са амбасадором Александром Боцан-Харченком на челу. Пријему су присуствовали секретар за привреду Никола Кожовић и секретар за образовање и дечју заштиту Ненад Радић, као и представници Привредне коморе Србије.