Шапић: Оправдања за овакав чин нема, Србија треба да испрати како ће починиоци бити кажњени

Александар Шапић  је гостојући у емисији “Упитник” на Радио-телевизији Србије, поводом напада на ватерполисте Црвене Звезде који се догодио у Сплиту, истакао да за овакав чин оправдања нема, али и да држава Србија треба да испрати ситуацију инсистирајући на томе да починиоци поменутог напада буду кажњени.

-Оправдања за овакав чин нема али чињеница је и да такве средине постоје у Хрватској које су такве какве јесу, и да организатори треба да поведу рачуна о безбедности играча. Зашто су се они тако понели, довикивали да су четници и зашто им људи нису помогли, то су проблеми за хрватску државу. Добро је што је одмах упућен протест, званично смо вidели да су највиши политчки званичници Хрватксе то осудили, вidели смо и да су Олимпијски комитет и Ватерполо савез то осудили, а да ли су то урадили тешка srcа или искрено, нас то не треба да интересује. Хвала Богу момци нису теже повређени и надам се да то неће оставити психички последице на њих – казао је Шапић.

Упозорио је да морамо повести рачуна о употреби термина као што су шовинизам, ултранационализам и усташтво.

-Морамо водити рачуна о томе, барем ми овде, када користимо те термине и не бих се бавио Хрватима уопште. Шовинизам, ултранацонализам, подстрекивање усташтва то је њихов проблем, а не наш. Треба да будемо поносни што се такве ствари не догађају код нас. Не треба никога да мрзимо јер да бисте некога мрзели, морали сте бар у неком моменту да га волите, а мислим да ми немамо ни један разлог да мрзимо Хрвате – рекао је Шапић.

Говорио је и о томе да је јако битно да се овај случај испрати и да држава Србија треба да инситира да се вidи како ће починиоци бити кажњени.

-Мислим да уколико је већинска Хрватска таква то је проблем Хрвата. Ми треба да се бавимо Србијом и да имамо добре комшијске односе и са Хрватском, и са Босном, и са Македонијом и са свим народима у окружењу – објаснио је Шапић додајући да потенцирати и подизати међунационалну мржњу нема никаквог смисла.

-Зашто мислим да треба мало да повучемо ручну? Зато што смо ми правили пуно грешака, знате када је наш народ протериван из Хрватске ми смо их овде заобилазии по ауто-путу и нисмо их пустили да уђу у Србију. Уводили смо санкције Босни, па знамо ста се дешавало 90-их… Хајде мало да помогнемо том нашем народу тамо ако имају проблема, а знамо да их имају. Држава Србија треба званично да тражи да Хрватска испоштује неке цивилизацијске вредности као чланица Европске уније – рекао је Шапић и додао:

-Политичари морају буду хладне главе, да неке ствари раде, говоре, као и да се понашају без хистерије и без тешких речи. Без неких тренутних интереса, јер уколико желите да се озбиљно бавите политиком то је једна трка и маратон у интересу свог народа који представљате – закључио је он.