Šapić: Opravdanja za ovakav čin nema, Srbija treba da isprati kako će počinioci biti kažnjeni

Aleksandar Šapić  je gostojući u emisiji “Upitnik” na Radio-televiziji Srbije, povodom napada na vaterpoliste Crvene Zvezde koji se dogodio u Splitu, istakao da za ovakav čin opravdanja nema, ali i da država Srbija treba da isprati situaciju insistirajući na tome da počinioci pomenutog napada budu kažnjeni.

-Opravdanja za ovakav čin nema ali činjenica je i da takve sredine postoje u Hrvatskoj koje su takve kakve jesu, i da organizatori treba da povedu računa o bezbednosti igrača. Zašto su se oni tako poneli, dovikivali da su četnici i zašto im ljudi nisu pomogli, to su problemi za hrvatsku državu. Dobro je što je odmah upućen protest, zvanično smo videli da su najviši politčki zvaničnici Hrvatkse to osudili, videli smo i da su Olimpijski komitet i Vaterpolo savez to osudili, a da li su to uradili teška srca ili iskreno, nas to ne treba da interesuje. Hvala Bogu momci nisu teže povređeni i nadam se da to neće ostaviti psihički posledice na njih – kazao je Šapić.

Upozorio je da moramo povesti računa o upotrebi termina kao što su šovinizam, ultranacionalizam i ustaštvo.

-Moramo voditi računa o tome, barem mi ovde, kada koristimo te termine i ne bih se bavio Hrvatima uopšte. Šovinizam, ultranaconalizam, podstrekivanje ustaštva to je njihov problem, a ne naš. Treba da budemo ponosni što se takve stvari ne događaju kod nas. Ne treba nikoga da mrzimo jer da biste nekoga mrzeli, morali ste bar u nekom momentu da ga volite, a mislim da mi nemamo ni jedan razlog da mrzimo Hrvate – rekao je Šapić.

Govorio je i o tome da je jako bitno da se ovaj slučaj isprati i da država Srbija treba da insitira da se vidi kako će počinioci biti kažnjeni.

-Mislim da ukoliko je većinska Hrvatska takva to je problem Hrvata. Mi treba da se bavimo Srbijom i da imamo dobre komšijske odnose i sa Hrvatskom, i sa Bosnom, i sa Makedonijom i sa svim narodima u okruženju – objasnio je Šapić dodajući da potencirati i podizati međunacionalnu mržnju nema nikakvog smisla.

-Zašto mislim da treba malo da povučemo ručnu? Zato što smo mi pravili puno grešaka, znate kada je naš narod proterivan iz Hrvatske mi smo ih ovde zaobilazii po auto-putu i nismo ih pustili da uđu u Srbiju. Uvodili smo sankcije Bosni, pa znamo sta se dešavalo 90-ih… Hajde malo da pomognemo tom našem narodu tamo ako imaju problema, a znamo da ih imaju. Država Srbija treba zvanično da traži da Hrvatska ispoštuje neke civilizacijske vrednosti kao članica Evropske unije – rekao je Šapić i dodao:

-Političari moraju budu hladne glave, da neke stvari rade, govore, kao i da se ponašaju bez histerije i bez teških reči. Bez nekih trenutnih interesa, jer ukoliko želite da se ozbiljno bavite politikom to je jedna trka i maraton u interesu svog naroda koji predstavljate – zaključio je on.