Шапић: Ови што данас бране Тита, а највише се позивају на Ђинђића, заборавили су да је управо он ’97, као градоначелник, скинуо петокраку са Старог двора

-Сматрам да коначно морамо да скинемо ореол комунизма који је деценијама лажно представљан и због тога ћу покренути иницијативу да се Јосип Броз Тито премести из Куће цвећа са Дедиња – рекао је председник Привременог органа града Београда Александар Шапић, гостујући на телевизији Пинк и додао:
-Тамо може да остане музеј у којем ћемо ми да учимо о том периоду, да учимо о великанима који су бранили српски народ кроз разне ратове. Не смемо да заборавимо тај период наше историје јер је он био најпогубнији по српски народ и зато је симболички важно да Броз горе више не почива. Па Зоран Ђинђић, тадашњи градоначелник Београда, је 1997. скинуо петокраку са Старог двора. Не зато што је она њему сметала или што је била естетски ружна, већ због симболике. Исти тај Ђинђић, на кога се данас највише позивају неокомунисти, необољшевици обмотани у плашт зелених либерала, је увео веронауку у школе после 5. октобра, Влада после њега је изједначила партизански и четнички покрет и захваљујући томе данас имамо реституције где се враћа имовина људима којима је комунистички режим ту имовину одузео – нагласио је Шапић.
Са друге стране, отимање Косова и Метохије од Србије, према његовом мишљењу, почело је још током Другог светског рата, када су направљење АВНОЈ-ске границе 1943. године.
-Када комунисти долазе на власт, Косово и Метохија постоји само као област, већ 1963. Косово постаје аутономна покрајина којој се прикључује 15 нових општина, одузима се простор Старе Србије и повећава се територија Косова и Метохије. Затим 1969. Косово постаје социјалистичка аутономна покрајина, да би врхунац био Устав из 1974. године када Косово добија све карактеристике тадашњих република, данашњих држава. Да Слободан Милошевић 1991. године није то укинуо, данас би било потпуно легинитмно да то буду државне границе. Такође, да се Тито није посвађао са Стаљином 1948. године, Албанија би постала део СФРЈ и добила Косово и Метохију, јер су се о томе договарали, имали би Косово које је саставни део Албаније и данас не би уопште била тема да ли се ми боримо да сачувамо Косово. И онда ме питају: „Зашто хоћеш да раскрстиш за симболима комунизма и Јосипом Брозом?“ Ето, зато – нагласио је Шапић.
Указао је на то да део опозиције и даље брани оне који су нападали српски народ на фестивалу у Дубровнику, попут Маринике Тепић и “Прогласоваца”, док Милош Јовановић не сме да се изјасни по том питању.
-Ми долазимо у ситуацију да данас у држави Србији не смете да осудите један говор мржње, један сецесионизам, где се величају ратни злочинци, где се не говори само о Динку Шакићу, него се говори и о посрбљавању, да наше цркве постану дискотеке и пабови… Једноставно постоје неке ствари које су битније од доласка на власт. Не могу да разговарам са онима који подржавају антисрпску политику. Морамо да направимо разлику између оних који су спремни да униште све што је српско. Апропо тога, “Београдској арени” је враћено њено изворно име. Уговор са “Штарком” је истекао, и јуче смо скинули тај натпис, јер док се ја било шта питам у граду, симболи Београда неће бити на продају – истакао је Шапић.
Говорећи о предстојећим београдским изборима и бојкоту који најављује опозиција, Шапић сматра да је дошло време да завршимо са сталним попуштањима опозицији и са повлачењем уназад.
-Сваки пут када смо покушали да покажемо разумевање, толеранцију, да нађемо колико-толико заједнички језик, доживљено је као слабост. Треба да се окренемо себи и свом народу, да почнемо да поштујемо закон и Устав, да се бавимо стварима које су заиста у најбољем интересу грађана. Уместо тога, ми по стоти пут њима остављамо отворена врата, они ће сваки пут да их развале ногом и да крену са новим условљавањима. То су људи који су нас до јуче оптуживали да смо покрали изборе, а онда се питају зашто се не договоримо – рекао је.
Управо због овога избори расписани за 2. јун, каже он, треба да буду одржани тада.
-Ко хоће да изађе на њих, нека изађе. Ко неће да изађе, не мора. Колика ће бити излазност, биће толика колика јесте, не можемо да очекујемо не знам какву излазност када нема дуела, када нема праве конкуренције. Да ли ће неко да спречи одржавање избора? Скупштина града Београда није конституисана, објаснио сам много пута до сада због чега. Међутим, опозиција је и тада претила да неће дозволити да се гласа за председника Скупштине. Волео бих да вidим како би они мени зауставили руку на гласању и како би ме физички спречили да урадим оно што ми по закону припада. Сада кажем да ћу да се браним, без обзира на последице. Замолио бих опозицију да више не прети физичким насиљем, да се ману “ћорава посла”, јер батина има два краја. Никада нисам ширио мржњу и нетрпељивост, нити ћу, али мора да се подвуче линија и да се каже јасно: “Ово је закон, ово су правила, ово је нешто што морамо сви да поштујемо.” Ко не жели да поштује закон, не мора да га поштује, али докле више да ми њих молимо да излазе на изборе, а они се онда окрену условима, роковима… То се мора зауставити – закључио је Шапић.