Šapić: Ozbiljna zemlja mora da zna šta je njen interes i da se u skladu sa tim ponaša

U emisiji “Balkanska reč” na Balkan TV gost je bio predsednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić koji je govorio o motivima uslaska u politiku nakon uspešne vaterpolo karijere, ali i o politici svoje novoformirane političke organizacije objašnjavajući je kroz važne društveno-političke teme.

-Dolazeći iz nekog drugog, sportskog sveta koji sam živeo, politiku sam doživljavao kao oblast u kojoj u zavisnosti od nivoa politike kojim se bavite doprinosite svojoj opštini, gradu ili narodu koristeći iskustva i znanja koja nosite iz nekog predhodnog života, u mom slučaju sportskog. Počeo sam da se bavim lokalnom politikom jer me je ona najviše zanimala i to iz najčistije namere neznajući šta me tamo čeka, a da sam znao, sigurno u politiku nikad ne bih ni ušao – objasnio je Šapić.

Početak bavljenja politikom vezuje za Demokratsku stranku, ističući da je kao pomoćnik gradonačelnika Đilasa imao prilike da se bavi lokalnim temama koristeći znanja i iskustva koja je, kao jedan od najboljih svetskih vaterpolista, sticao i na Istoku i na Zapadu.

-Smatrao sam da na lokalu mogu da doprinesem jer sam kroz sport proputovao i video dosta toga u svetu, pa sam pokušao da prenesem svoja znanja i iskustva na te male, lokalne teme koristeći upravo sportsku doktrinu i disciplinu – rekao je lider SPAS-a.

Onog momenta kada su njegovi politički stavovi postali deo manjine u Demokratskoj stranci odlučuje da je napusti i da svoju plotičku karijeru gradi samostalno.

-Vremenom sam, iznoseći svoje stavove u stranci postao manjina, i jednostavno ne želeći da budem u manjini napustio sam organizaciju ali nikada nisam govorio ružno o DS-u jer to nije kolegijalno i fer, a pre svega nije ljudski – objašnjava Šapić.

Analizirajući ratne godine koje su kroz istoriju zadesile Srbiju lider SPAS-a istakao je da su one posledica naših loših procena i poteza, kao i nesnalaženja u geo-političkim situacijama u datim momentima.

-Zadatak ljudi koji vode male narode, a mi nažalost jesmo mali narod jer smo kroz istoriju ginuli kako smo ginuli, jeste obaveza da podvuče svoj interes pod interes velikih sila da bi sebe zaštitili. Jer ukoliko to niste u stanju da uradite onda niste kadri da vodite svoj narod, i u suprotnom nestajete – navodi on.

Govoreći o politici koju Srpski patriotkski savez zastupa obrazložio je koja su to politička načela koju njegova novoformirana organizacija zastupa Šapić i navodi šta je ono što je osnova politike Srpskog patriotskog saveza na čijem je čelu.

-Suština naše politike je da se, pre svega, okrenemo nama zato što mi se čini da kroz istoriju, a i danas, potrčimo da se bavimo ruskim, američkim, evropskim interesima, a ne našim. Mi moramo da postavimo jasne strateške ciljeve srpskih interesa. Za početak moramo da dođemo do nacionalnog pomirenja do koga ne možemo da dođemo već 70 godina. Danas još uvek pričamo o tome da li su na pravoj strani bili četnici ili partizani. U građanskom ratu nema prave strane, i jedni i drugi su bili na pogrešnoj strani kad su pucali brat na brata. A i jedni i drugi su se borili protiv fašista, i tu su bili na pravoj strani. Zbog svega ovoga neophodno nam je, malopre pomenuto, nacionalno pomirenje i naša organizacija se za to zalaže. Nikada neću povući nijedan potez koji će naneti štetu srpskom narodu. To što mi pripadamo oponentnim političkim strankama, znači da možemo da se ne razumemo, da različito vidimo neke stvari, ali moramo da sednemo da napravimo jasnu nacionalnu strategiju za narednih 50 godina, a onda će je sprovoditi onaj ko dobije trenutno poverenje na izborima – kaže Šapić.

Političari moraju da budu odgovorni prema svom narodu i da razgovaraju međusobom bez širenja nacionalne mržnje.

-Ako se i 10 puta ništa ne dogovorimo, jedanaestog puta ćemo se dogovoriti. Zašto? U interesu svog naroda moramo da dođemo do dogovora, a onda da se omogući narodu da se o važnim političkim pitanjima izjasni na referendumu jer ćemo jedino tako uvući narod u politiku, da ga uključimo da on više odlučuje naročito o geo-političkim stvarima ili o stvarima koje se tiču državnog uređenja – objasnio je.

U cilju zaštite državnih interesa istakao je da se SPAS zalaže za konzervativnije vrednosti, jer kako kaže – Istorija nas je naučila da se svet prvo otvori, pa se onda zatvori, ti se ciklusi ponavljaju jer se na taj način čuvamo. Nisam za to da idemo potpuno suprotno od onoga u čemu se u datom momentu razvija Evropa i svet, ali morate da prepoznate trenutak da malo i zaštitie svoje društvo nekim konzervativnijim odlukama.