Шапић: Озбиљна земља мора да зна шта је њен интерес и да се у складу са тим понаша

У емисији “Балканска реч” на Балкан ТВ гост је био председник Српског патриотског савеза Александар Шапић који је говорио о мотивима усласка у политику након успешне ватерполо каријере, али и о политици своје новоformиране политичке организације објашњавајући је кроз важне друштвено-политичке теме.

-Долазећи из неког другог, спортског света који сам живео, политику сам доживљавао као област у којој у зависности од нивоа политике којим се бавите доприносите својој општини, граду или народу користећи искуства и знања која носите из неког предходног живота, у мом случају спортског. Почео сам да се бавим локалном политиком јер ме је она највише занимала и то из најчистије намере незнајући шта ме тамо чека, а да сам знао, сигурно у политику никад не бих ни ушао – објаснио је Шапић.

Почетак бављења политиком везује за Демократску странку, истичући да је као помоћник градоначелника Ђиласа имао прилике да се бави локалним темама користећи знања и искуства која је, као један од најбољих светских ватерполиста, стицао и на Истоку и на Западу.

-Сматрао сам да на локалу могу да допринесем јер сам кроз спорт пропутовао и вidео доста тога у свету, па сам покушао да пренесем своја знања и искуства на те мале, локалне теме користећи управо спортску доктрину и дисциплину – рекао је лidер СПАС-а.

Оног момента када су његови политички ставови постали део мањине у Демократској странци одлучује да је напусти и да своју плотичку каријеру гради самостално.

-Временом сам, износећи своје ставове у странци постао мањина, и једноставно не желећи да будем у мањини напустио сам организацију али никада нисам говорио ружно о ДС-у јер то није колегијално и фер, а пре свега није људски – објашњава Шапић.

Анализирајући ратне године које су кроз историју задесиле Србију лidер СПАС-а истакао је да су оне последица наших лоших процена и потеза, као и несналажења у гео-политичким ситуацијама у датим моментима.

-Задатак људи који воде мале народе, а ми нажалост јесмо мали народ јер смо кроз историју гинули како смо гинули, јесте обавеза да подвуче свој интерес под интерес великих сила да би себе заштитили. Јер уколико то нисте у стању да урадите онда нисте кадри да водите свој народ, и у супротном нестајете – наводи он.

Говорећи о политици коју Српски патриоткски савез заступа образложио је која су то политичка начела коју његова новоformирана организација заступа Шапић и наводи шта је оно што је основа политике Српског патриотског савеза на чијем је челу.

-Суштина наше политике је да се, пре свега, окренемо нама зато што ми се чини да кроз историју, а и данас, потрчимо да се бавимо руским, америчким, европским интересима, а не нашим. Ми морамо да поставимо јасне стратешке циљеве српских интереса. За почетак морамо да дођемо до националног помирења до кога не можемо да дођемо већ 70 година. Данас још увек причамо о томе да ли су на правој страни били четници или партизани. У грађанском рату нема праве стране, и једни и други су били на погрешној страни кад су пуцали брат на брата. А и једни и други су се борили против фашиста, и ту су били на правој страни. Због свега овога неопходно нам је, малопре поменуто, национално помирење и наша организација се за то залаже. Никада нећу повући ниједан потез који ће нанети штету српском народу. То што ми припадамо опонентним политичким странкама, значи да можемо да се не разумемо, да различито вidимо неке ствари, али морамо да седнемо да направимо јасну националну стратегију за наредних 50 година, а онда ће је спроводити онај ко добије тренутно поверење на изборима – каже Шапић.

Политичари морају да буду одговорни према свом народу и да разговарају међусобом без ширења националне мржње.

-Ако се и 10 пута ништа не договоримо, једанаестог пута ћемо се договорити. Зашто? У интересу свог народа морамо да дођемо до договора, а онда да се омогући народу да се о важним политичким питањима изјасни на референдуму јер ћемо једино тако увући народ у политику, да га укључимо да он више одлучује нарочито о гео-политичким стварима или о стварима које се тичу државног уређења – објаснио је.

У циљу заштите државних интереса истакао је да се СПАС залаже за конзервативније вредности, јер како каже – Историја нас је научила да се свет прво отвори, па се онда затвори, ти се циклуси понављају јер се на тај начин чувамо. Нисам за то да idемо потпуно супротно од онога у чему се у датом моменту развија Европа и свет, али морате да препознате тренутак да мало и заштитие своје друштво неким конзервативнијим одлукама.