Шапић: Пешачко бициклистички мост повезаће Нови Београд и Аду, заједно са зоолошким вртом ова природна средина биће прави бисер града

Председник Привременог органа Александар Шапић изјавио је данас да ће изградња пешачко бициклистичког моста, који ће спојити Нови Београд од Блока 70 до Аде Циганлије, почети на пролеће наредне године, те да ће за тај посао бити потребно око 12 месеци.

– Тема пешачко бициклистичког моста је годинама уназад била актуелна и никада се није урадило више од речи или мање-више idеје. Пре неколико дана потписали смо протокол о финансирању са Европском банком за обнову и развој, а вредност пројекта је између 15 и 17 милиона евра. Пешакчко бициклистички мост повезаће Нови Београд са Адом Циганлијом и омогућиће свим грађанима овог дела града, али и другима, да пешке или бициклом пређу на бисер града са друге стране – истакао је Шапић.

Према његовим речима, тај мост би требало да споји не само Нови Београд са Адом Циганлијом, већ да пружи могућност грађанима овог дела града да дођу и до новог зоолошког врта, који ће бити измештен из центра града и лоциран на Ади Циганлији.

– У наредном периоду преостаје нам да решимо питање 400, 500 породица које живе на том простору. Не желимо да они остану без крова над главом, тако да ћемо покушати свима да помогнемо, али и они морају да буду свесни да тамо живе без икаквог права јер је Ада Циганлија заштићена зона. Како то будемо решавали паралелно ћемо завршавати и пројекат зоо врта. У подухвату премештања зоолошког врта немамо искуства, али ћемо ангажовати људе из Европе и света који у томе имају искуства – појаснио је Шапић.

Он је рекао да је реално да изградња пешачко бициклистичког моста започне у току следеће године и да се заврши за 12 месеци.

– То је лаган мост, није за возила, већ само за пешаке и бициклисте. Очекујемо да ће он увелико бити готов када се буде кренуло са радовима на Ади Циганлији. Кад пребацимо зоо врт биће то прави бисер града Београда. Нема града у Еропи који тако близу центра има зоолоски врт, а тако увучен у природну средину. Тада ћемо добити и прилику да Калемегданску тврђаву коначно ставимо под заштиту Унеска, те да она буде заштићено културно-историјско добро. За овај мост нећемо повлачити нова средства, јер смо успели да пребацимо новац који је био опредељен за друге пројекте, а који нису успели да се реализују. Банка нам је изашла у сусрет и на томе сам им захвалан – закључио је Шапић.