Шапић: Почињу да се вidе резултати рада и доношења важних одлука

За ових годину дана урађено је пуно тога, много смо важних одлука донели и полако се вidе резултати. Овакву политику, чији је приоритет просечан грађанин, спроводио сам десет година на Новом Београду, а сада је инплементирам на нивоу читавог града, истакао је градоначелник Александар Шапић гостујући у емисији „Фокус” на Тв Б92.

– Кренули смо са бесплатним ваучерима које су прошле године добили сви основци, средњошколци заједно са свим запосленима у образовном сектору, а онда смо кренули са одлукама као што су бесплатни вртићи и уџбеници и све социјалне услуге. Укинули смо листе чекања за геронто-домаћице, персоналне асистенте, а након реformе јавног градског превоза скоро дупло смо смањили цену карата и увели да је превоз бесплатан за средњошколце и најстарије суграђане. Увели смо и бесплатне карте за београдске базене, а након ребаланса буџета обезбеђена су средства за још две погодности, а то је бесплатан енглески језик за претшколце и постављање пречишћивача ваздуха у вртићима, освновним и средњим школама – рекао је Шапић.

Градоначелник је нагласио да се поред великих инфраструктурних радова и капиталних пројеката, који су итекако важни, не сме заборавити на свакодневни живот грађана и да ће он наставити да се бави питањима који растерећују кућне буџете београдских породица.

– Ребалансом буџета у септембру прошле године обезбедили смо средства за реконструкцију више од 40, а ове године радимо више од сто улица, проширујемо булеваре и завршавамо пројекте који су стајали годинама. Очекујем да ће за пар дана кренути радови на аутобуској станици који су пет година блокирани, а ускоро се завршава обилазница око Београда  – рекао је први човек престонице додавши да су уведени радови ноћу и викендом како би се што мање оптерећивао саобраћај.

Шапић је најавио у следеће две до три године изградњу нових педесет, шесдесет  државних вртића како би се остварио баланс између приватних и државних вртића.

Он се осврнуо и на нови систем наплате карата у јавном превозу рекавши да је смс ситем наплате јавног превоза заживео после једног дана, карте су јефтиније, али да има ствари које не могу тако брзо да заживе.

– Растурили смо систем који је трајао 12 година, поништили смо уговор који је Београђанима узимао на десетине милиона евра. Очекујем да ће ГПС систем као и апликација бити готови за две недеље, док ће се папирне карте на киосцима наћи у продаји у току јула и да ћемо до краја лета добити потпуно нови реformисани систем јавног превоза. Све ово ће бити готово до почетка јесени када крећемо у озбиљан опоравак нашег возног парка куповином 500 нових аутобуса и 100 трамваја. Тада очекујем да ћемо моћи да кажемо да имамо један од најбољих система јавног превоза у Европи – истакао је градоначелник.

Шапић је рекао да је зауставио радове на уклањању Старог савског моста и постављању новог јер он за сада нема своју потпуну сврху док се не изгради тунел поред Економског факултета који ће водити у Деспота Стефана и изразио уверење да ће овакав велики саобраћајни пројекат, највећи у последњих 40 година у центру града, кренути са реализацијом следеће године.

Говорећи о предстојећој манифестацији „Београдски дани породице” градоначелник је поновио да је породица нуклеус свега.

– Данас породица коју сви познајемо у својој традиционалној formи тешко опстаје, али то не значи да не треба да водимо рачуна о својој деци и најмилијима. Ова манифестација биће једна права парада радости и оптимизма. Позивам све Београђане да дођу на ову манифестацију јер она има потенцијал да постане један од најважнијих догађаја у Београду, којим ћемо се сви поносити – заклључио је Александар Шапић.