Шапић: Подељено више од 70.000 бесплатних карата за београдске базене

До сада је подељено више од 70.000 бесплатних карата за београдске базене, што је само једна од погодности које смо увели, а које утичу на квалитет живота Београђана. Истовремено се настављају сви започети инфраструктурни пројекти и покрећу нови, истакао је градоначелник Београда Александар Шапић у емисији „150 минута” на ТВ Прва.

Подсетио је да је буџет Града, који је усвојен крајем прошле године, неformално назван „буџетом бриге о људима”, јер се ослања на социјалну политику.

– На нивоу престонице спроводимо сличну локалну политику коју сам као председник општине Нови Београд спроводио више од десет година, али на много већем нивоу. Суштина је да се грађанима на све начине олакша свакодневни живот, попут бесплатних ваучера за основце и средњошколце или укidања листа чекања из области Секретаријата за социјалну заштиту – навео је градоначелник.

Он је указао да је у међувремену донесена одлука о бесплатним вртићима и уџбеницима.

– Сада смо уз бесплатне базене, а у склопу реformе наплате јавног превоза, увели нову категорију за бесплатни превоз за средњошколце, док су карте за све друге категорије становништва скоро дупло јефтиније – истакао је први човек српске престонице.

Када су реконструкције улица у питању, градоначелник је подсетио да је прошле године у септембру ребалансом буџета обезбеђен новац за реконструкцију 50 улица, док је ове године у плану уређење још 100 саобраћајница.

– Од када сам на функцији градоначелника нисмо пробили ниједан рок за завршетак радова – истакао је Шапић.

Када је реч о функционисању јавног превоза, Шапић је нагласио да постоје одређени проблеми чији је узрок непостојање ГПС сигнала који омогућава контролу возила.

– Очекујем да ће до краја текућег месеца, односно почетка јула, овај проблем бити превазиђен, тако да до краја лета имамо далеко прецизнији, тачнији, јефтинији и систем са бољом контролом. Од Београђана тражим мало стрпљења и мислим да сам показао добру намеру смањењем цена карата и увођењем СМС плаћања. Већ за петнаестак дана папирне карте за аутобус моћи ће да се купе на 80 одсто трафика. Нова апликација ће бити много боља од прошле јер ће омогућити и плаћање карата и праћење аутобуса. Када ГПС систем буде радио на одговарајући начин, сигурно неће бити могуће да се појаве три аутобуса заредом, а да их после нема дуже време. Након свега тога окренућемо се потпуној обнови возног парка, а мој је план да у наредних годину и по до две године купимо 500 нових аутобуса – поручио је Шапић.

Градоначелник је најавио манифестацију „Београдски дани породице” која се одржава предстојећег викенда у нашој престоници, те додао да очекује да она постане традиционална.

– Београд и Србија заслужују да имају једну такву манифестацију посвећену породици, јер породица је „нуклеус” свега и нешто од чега све почиње. То ће бити једна врста културног, спортског, инformативног сајма на простору од Теразијске чесме до Калемегдана. За саобраћај ће бити затворен ужи центар града, где ћемо грађанима понудити велики број програма, позоришних представа за децу. Организован је велики број тематских зона и све генерације моћи ће да нађу нешто за себе – рекао је први човек престонице и позвао све Београђане да са својом породицом, са својим пријатељима и комшијама дођу и уживају у разноврсним програмима.