Шапић: Подршка патријарха у обележавању „Београдских дана породице”

Градоначелник Београда Александар Шапић састао се данас са патријархом српским Порфиријем у Храму Светог Саве где су разговарали о темама које чине живот у нашој престоници. Градоначелник је патријарху представио како актуелне тако и будуће планове за напредак и развој нашег главног града.

Шапић је истакао да је било речи и о томе како Град Београд може да помогне Српској православној цркви и светињама које се налазе на територији града.

– Моја обавеза као градоначелника је да имам интензивну и добру сарадњу са Српском православном црквом као најдуговечнијом институцијом у српском народу и са патријархом. Докле год будем био на овом месту, они могу да рачунају на свој град и на раширене руке у сваком вidу сарадње – истакао је градоначелник.

Он је подсетио да је недавно на седници Скупштине града манифестација „Београдски дани породице” проглашена манифестацијом од посебног значаја за Град Београд, а мај месецом породице, јер је 15. маја Међународни дан породице.

– Ове године ћемо 13. и 14. маја организовати један велики скуп који треба да покаже заједништво не само у породици већ и заједништво нашег народа, свих грађана Београда. Да покажемо да постоје неке традиционалне вредности, да не смемо да одустанемо од њих нити од наше прошлости уколико желимо да на прави начин васпитавамо будуће генерације. Очекујем да ће Његова светост узети учешће у овој нашој манифестацији, која ће бити промоција радости, заједништва и традиционалних вредности. Позваћемо људе из свих сфера друштва да нам се прикључе и да тако покажемо свима шта је Београд, шта је Србија – рекао је Шапић, који је јавно упутио позив партијарху Порфирију за учешће, како би заједно показали јединство и слогу, јер је породица симбол заједништва.

Патријарх је истакао да је са градоначелником разговарао о неколико важних тема у вези са Српском православном црквом, грађанима Београда, али и нашим народом у целини.

– Градоначелник је својеврсни домаћин града, а то важи за време у којем делимо радост, али и за време када се говори о неким проблемима. Разговарали смо о многим темама и мислим да смо постигли договор који се односи на уређење Светосавског платоа. Једна од тема била је и санација Цркве Свете Петке на Калемегдану, као и Цркве Ружице. Такође, било је речи о још неколико пројеката који су важни за СПЦ у Београду. Полазећи од чињенице да је породица једна од најважнијих вредности сваке заједнице, веома смо се обрадовали планираном манифестацијом посвећеној породици у мају месецу. Подразумева се да ћемо узети учешће у тој манифестацији, јер је породица нуклеус сваке заједнице. Град Београд је једна велика породица коју не чине само православни Срби, већ јој припадају сви други људи, без обзира на веру. Када су у питању „Београдски дани породице”, веома смо захвални на иницијативи градоначелника и Скупштине града да се обележи тај дан – рекао је патријарх Порфирије.