Шапић: Померање цензуса није утицало на нашу одлуку о изласку на изборе јер је она донета пре два месеца

Лidер Српског патриотског савеза СПАС Александар Шапић преломио је још пре два месеца да изађе на предстојеће парламентарне изборе, показавши колегама из опозиције да је то једино демократско средство доласка на власт у Србији. Он је у овом интервјуу, између осталог, открио да ли му је и колико спорт помогао у политичкој каријери, али и одговорио на питање да ли се боље сналази у базену или у политичкој арени.

Предраг Рајић, аналитичар
Да ли подржавате увођење степенастог цензуса за коалиције и колико по вашем мишљењу он треба да износи?

Мислим да је степенасти цензус добро решење јер он ипак даје шансу да се лакше уђе у парламент, али и, ако се прави коалиција, онда то морају бити релевантни политички субјекти који имају неко поверење народа. Степенасти цензус ипак спречава разна условљавања малих странака према великим, а сећамо се да су не тако давно она била код нас изузетно заступљена, па су коалиције од више странака изузетно мале подршке у бирачком телу захваљујући сплету политичких околности одлучивале о судбини државе, што мислим да није добро. Па, рецимо, три посто за једну, седам за две и десет за три странке би било по мом мишљењу у реду.

Стефан Ђоковић, пијаниста
Ко је током ваше каријере највише утицао на вас и на који начин?

Волео сам спорт, пратио га јако и одувек као дете имао многе спортске idоле да их сад не набрајам. Иначе је отац био тај који је на почетку некако био највећа подршка.

Слободан Бранковић, директор Атлетског савеза Србије
У којој мери ти је спорт помогао и да ли ти уопште олакшава данас посао којим се бавиш?

Помогао ми је јер је методологија успеха у сваком послу иста, само су механизми различити. Требало ми је мало времена да се упознам са новим механизмима, али методологију коју сам у спорту савладао користим и данас у свом послу.

Драган Капичић, бивши председник КСС
Као присталица умерене политике, морам да те питам зашто су у твом окружењу присутне личности познате по екстремним политичким ставовима?

Можда су их некада имали, али данас их више немају. Вероватно нисте пратили. Иначе, људи како сазревају у животу тако и мењају своје ставове, па су и њихови данас далеко сведенији од оних које су некада имали.

Дубравка Филиповски, СНС
Мислите ли да је померање цензуса подстицај другим политичким организацијама да учествују на изборима?

Стварно не знам, не бавим се другима. Ја сам одлуку донео још пре два месеца.

Игор Бечић, СНС
Како сте успели да издржите притиске и уцене тајкуна Драгана Ђиласа и донесете одлуку о изласку на изборе?

Не постоји човек на свету који може било чиме да ме уцени, а још мање да врши притисак на мене. Иначе, на притиске слабо реагујем.

Марко Булат, певач
Да ли планираш да урадиш неку нову тетоважу или евентуално дорадиш неку стару?

Не, доста је са тетоважама.

Борис Милићевић, СПС
Можете ли да распоредите актуелне политичаре који су вам занимљиви на позиције у ватерполу?

Ипак бих позиције у ватерполу оставио ватерполистима јер, ако наше политичаре у воду убацимо, замутиће је.

Александар Ђурђев, Српска лига
Након избора, да ли бисте у новој влади прихватили вођење министарства спорта и омладине?

Не размишљам сада о томе, али, ако ћемо да будемо скроз фер, највише знања и искуства ипак имам у вођењу општине, то јест града, јер се тиме бавим више од 10 година, а пуна два мандата водим најмногољуднију и најпрогресивнију општину у Србији и верујем да на том нивоу ипак могу највише да допринесем.

Владимир Маринковић, потпредседник скупштине
Да ли вам је било теже некада у спортској или сада у политичкој арени?

Једнако је тешко свугде. Не постоји ниједан посао на свету који радите посвећено и у њему имате значајне резултате, а да је лак.

Извор: Српски телеграф

18. јануар 2020. године