Šapić: Pomeranje cenzusa nije uticalo na našu odluku o izlasku na izbore jer je ona doneta pre dva meseca

Lider Srpskog patriotskog saveza SPAS Aleksandar Šapić prelomio je još pre dva meseca da izađe na predstojeće parlamentarne izbore, pokazavši kolegama iz opozicije da je to jedino demokratsko sredstvo dolaska na vlast u Srbiji. On je u ovom intervjuu, između ostalog, otkrio da li mu je i koliko sport pomogao u političkoj karijeri, ali i odgovorio na pitanje da li se bolje snalazi u bazenu ili u političkoj areni.

Predrag Rajić, analitičar
Da li podržavate uvođenje stepenastog cenzusa za koalicije i koliko po vašem mišljenju on treba da iznosi?

Mislim da je stepenasti cenzus dobro rešenje jer on ipak daje šansu da se lakše uđe u parlament, ali i, ako se pravi koalicija, onda to moraju biti relevantni politički subjekti koji imaju neko poverenje naroda. Stepenasti cenzus ipak sprečava razna uslovljavanja malih stranaka prema velikim, a sećamo se da su ne tako davno ona bila kod nas izuzetno zastupljena, pa su koalicije od više stranaka izuzetno male podrške u biračkom telu zahvaljujući spletu političkih okolnosti odlučivale o sudbini države, što mislim da nije dobro. Pa, recimo, tri posto za jednu, sedam za dve i deset za tri stranke bi bilo po mom mišljenju u redu.

Stefan Đoković, pijanista
Ko je tokom vaše karijere najviše uticao na vas i na koji način?

Voleo sam sport, pratio ga jako i oduvek kao dete imao mnoge sportske idole da ih sad ne nabrajam. Inače je otac bio taj koji je na početku nekako bio najveća podrška.

Slobodan Branković, direktor Atletskog saveza Srbije
U kojoj meri ti je sport pomogao i da li ti uopšte olakšava danas posao kojim se baviš?

Pomogao mi je jer je metodologija uspeha u svakom poslu ista, samo su mehanizmi različiti. Trebalo mi je malo vremena da se upoznam sa novim mehanizmima, ali metodologiju koju sam u sportu savladao koristim i danas u svom poslu.

Dragan Kapičić, bivši predsednik KSS
Kao pristalica umerene politike, moram da te pitam zašto su u tvom okruženju prisutne ličnosti poznate po ekstremnim političkim stavovima?

Možda su ih nekada imali, ali danas ih više nemaju. Verovatno niste pratili. Inače, ljudi kako sazrevaju u životu tako i menjaju svoje stavove, pa su i njihovi danas daleko svedeniji od onih koje su nekada imali.

Dubravka Filipovski, SNS
Mislite li da je pomeranje cenzusa podsticaj drugim političkim organizacijama da učestvuju na izborima?

Stvarno ne znam, ne bavim se drugima. Ja sam odluku doneo još pre dva meseca.

Igor Bečić, SNS
Kako ste uspeli da izdržite pritiske i ucene tajkuna Dragana Đilasa i donesete odluku o izlasku na izbore?

Ne postoji čovek na svetu koji može bilo čime da me uceni, a još manje da vrši pritisak na mene. Inače, na pritiske slabo reagujem.

Marko Bulat, pevač
Da li planiraš da uradiš neku novu tetovažu ili eventualno doradiš neku staru?

Ne, dosta je sa tetovažama.

Boris Milićević, SPS
Možete li da rasporedite aktuelne političare koji su vam zanimljivi na pozicije u vaterpolu?

Ipak bih pozicije u vaterpolu ostavio vaterpolistima jer, ako naše političare u vodu ubacimo, zamutiće je.

Aleksandar Đurđev, Srpska liga
Nakon izbora, da li biste u novoj vladi prihvatili vođenje ministarstva sporta i omladine?

Ne razmišljam sada o tome, ali, ako ćemo da budemo skroz fer, najviše znanja i iskustva ipak imam u vođenju opštine, to jest grada, jer se time bavim više od 10 godina, a puna dva mandata vodim najmnogoljudniju i najprogresivniju opštinu u Srbiji i verujem da na tom nivou ipak mogu najviše da doprinesem.

Vladimir Marinković, potpredsednik skupštine
Da li vam je bilo teže nekada u sportskoj ili sada u političkoj areni?

Jednako je teško svugde. Ne postoji nijedan posao na svetu koji radite posvećeno i u njemu imate značajne rezultate, a da je lak.

Izvor: Srpski telegraf

18. januar 2020. godine