Шапић: Понашали смо се одговорно и радили дугорочно

За ових годину и по дана, колико сам на челу града, понашао сам се као да ћу имати пун мандат, јер да сам се понашао другачије, не бих ништа постигао. Изузетно сам задовољан постигнутим, с обзиром на то да смо доносили стратешке одлуке, понашали се одговорно и радили дугорочно, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

Он је гостујући на ТВ К1 подсетио да је у локалној управи већ 14 година и да у Србији можда постоји неко ко се толико бави овом облашћу, али у Београду сигурно не, те да су његови резултати и те како мерљиви.

– Вођење Новог Београда, најмногољудније општине у Србији, за мене је била платformа за даљи рад и наравно да ми је када сам дошао на чело града било много лакше, јер сам могао да будем брз и оперативан – рекао је Шапић.

Када је реч о обећањима која су се остварила, Шапић је поменуо новогодишње ваучере, које по трећи пут добијају сва деца до четвртог разреда средње школе, као и сви запослени у образовним установама, а што су многи окарактерисали као популизам.

– Најавио сам и бесплатне вртиће и уџбенике, као и бесплатни енглески језик у вртићима, што се остварило, а само за те три ствари обезбеђено је 80 милиона евра годишње из постојећег буџета. Ове мере су највише оспораване у смислу да нема пара у градској каси за њих и нико није веровао да ће оне бити реализоване – рекао је Шапић.

Шапић је подсетио да су сада бесплатне услуге социјалне заштите, које су се некад плаћале, попут услуге геронтодомаћице и персоналног асистента, а подељено је и око 200 хиљада бесплатних карата за базене.

Он је рекао да је увођењем Сервисног центра, са јединственим бројем за све градске службе, грађанима заиста олакшана комуникација са градским предузећима и установама.

– У претходних шест месеци откако је почео са радом, Сервисни центар је примио више од милион позива, а овакав систем не постоји ни у једном граду у овом делу Европе. Резултат свега тога је да сада тачно знамо какве проблеме имају наша комунална предузећа, те да са нивоа Града можемо да повлачимо потезе за проблеме које утврдимо на терену – поручио је председник Привременог органа Београда.

Према његовим речима, један од веома важних пројеката је и тунел од Економског факултета до Булевара деспота Стефана.

– Влада Републике Србије је завршила пројекат „Новог савског моста”, који би требао да почне да се гради. Рекао сам да уколико тунел не буде стигао, неће почети ни изградња моста, јер је тај пројекат објективно повезан са њим. Мост без тунела нема никаквог смисла. Пре 15 дана, Влада је потписала уговор са извођачима и направљена је процена на 235 милиона евра. Пројекат тунела увелико сустиже мост и то ће бити један од највећих саобраћајних инфраструктурних пројеката у Београду. „Мали метро”, како смо га назвали, саобраћајно ће спајати два најудаљенија дела града – истакао је Шапић.

Он је навео да су се данас појавиле инformативне табле на станицама широм Београда, те да их је постављено око 1.000 у првом таласу.

– Подсећам да су главне промене у систему јавног превоза упола јефтиније карте и потпуна контрола наплате, као и свега другог што се тиче квалитета услуге. Добили смо и праву папирну карту, која није постојала, и стандардизоване аутобусе. Градска скупштина је наручила 300 аутобуса и 25 трамваја у „првој тури”, после чега нам је Влада Србије изашла у сусрет, па нас ипак очекује куповина 50 нових трамваја. Када сам иницирао реformу јавног превоза, „ударио” сам у одређене системе и унутар ГСП-а „Београд”. Кенткарт је „преживео” промену власти у земљи 2012, затим промену градске власти 2018, али мене „нису преживели”. Паметном је то довољно. Можда политички не преживим ове изборе, али њих више нема – рекао је Шапић.

Шапић је подсетио да је пројекат топлодалековода из Обреновца био заустављен последњих 25 година, те да ће након његове реализације топлотном енергијом директно бити снабдевано више од половине Новог Београда.

Он је истакао да је највећи инфраструктурни пројекат у Београду – метро, први пут заиста вidљив и опипљив, а када је реч о аутобуској станици, каже да се очекује да почетком године сав аутобуски саобраћај буде пребачен на Нови Београд.

Шапић је поручио да сви представљени пројекти приказују активности које су припремљене много раније, без обзира на спекулације о томе када би избори могли да буду расписани.

– Бавио сам се професионално спортом 17 година, 14 година сам у овом послу и никада нисам ништа прихватао олако, већ сам био максимално одговоран и уколико неко мисли да је све што ми се дешава последица неке велике среће, онда се бојим да је у заблуди – истакао је Шапић.