Шапић: Постављамо нове стандарде, idемо корак испред

Циљ ове градске управе је да idемо корак испред и предухитримо неке ствари које могу да се догоде, а то је случај са Бранковим мостом чија санација почиње данас. Зато смо поставили нове стандарде квалитетном реконструкцијом улица и поштовањем рокова, изјавио је градоначелник Београда Александар Шапић.

Он је гостујући на ТВ К1 подсетио да се од 1954. године није радило на дилатацијама, односно на спојницама два дела Бранковог моста.

– То је можда могло да сачека још пар месеци, али онда постоји ризик да се постојећи кородирани стубови јавне расвете сруше услед јаког ветра током зиме. Како бисмо свакако морали да затворимо саобраћај док будемо мењали стубове јавне расвете, одлучили смо да завршимо све то што није рађено четрдесет година. За такве ствари је свакако погоднији август, али је ово ситуација на коју не можете да утичете, морате да донесете одлуку и послушате струку – истакао је први човек престонице.

Шапић је навео да се тренутно реконструише више од 30 улица у граду, које нису у биле у плану када је дошао на место градоначелника.

– Ребалансом буџета обезбедили смо око милијарду динара за санацију и реконструкцију ових улица. Можда је и то могло да сачека лето, али по мом мишљењу неке ствари треба да се ураде када се укаже прилика – истакао је Шапић и најавио да ће половином децембра, када буде престала грађевинска сезона, изаћи пред грађане са инformацијом колико је улица урађено и како су оне изгледале пре и после реконструкције.

Градоначелник је истакао да се сигурно неће десити да се у року од две године неке улице раде два пута, те подсетио да је основано тело „Лице града” које синхронизује рад свих републичких и градских предузећа.

– Веома је важно да се поштују термини и мислим да за последњих седам година није урађено колико ће бити за ова три месеца. Поставили смо неке нове стандарде, а ту пре свега мислим на поштовање рока и квалитета радова – рекао је градоначелник.

Он је додао и да је све више аутомобила на београдским улицама, те је зато метро суштинско решење највећег проблема саобраћаја у граду.

– Уколико проценат возила јавног превоза на улицама будемо подигли за 15 до 20 одсто, грађани ће врло брзо приметити бољитак без финансијских улагања. Осим тога, у наредних десетак дана очекујемо да нам стигне стотину нових аутобуса на гас, што ће да побољша квалитет јавног превоза, али и да утиче на смањење загађења – истакао је Шапић.

Он је рекао да је немогуће неке деценијске проблеме решити за два-три месеца и навео да су за време од када је дошао на чело Београда отворене многе теме, покренути процеси, те да постоји спремност да се решава оно за шта нико није био заинтересован деценијама.

Када је реч о конкурсу за постављање сплавова, градоначелник је подсетио да је у току претпоследња фаза која подразумева припремање терена, пројеката и лицитације. Након тога следи постављање сплавова на планирана места, што ће на крају омогућити да Савско шеталиште поново изгледа онако како доликује.

– Конкурс за сваку од око 30 локација би требало да се распише до краја новембра, а постоји законска почетна цена од које ће се лицитирати. У међувремену радимо на пројекту довођења воде и струје, тако да ће сви прикључци бити легални, а сплавови ће морати да имају пречишћиваче отпадних вода. На крају овог процеса Савско шеталиште ће поново постати уређено место са кога може да се вidи река – рекао је Шапић.

Говорећи о еколошким проблемима и загађењу, истакао је да Град и Влада улажу огромна средства у екологију и чисту животну средину.

– Град предузима низ мера како би што више смањио штетан утицај на животну средину, као што су замена котлова на мазут по вртићима и школама. Покушавамо на све могуће начине да уђемо у процес који траје више година, како бисмо имали квалитетнији ваздух. Град ће увести 100 нових аутобуса на гас, ради се гасификација на целокупној територији града, а то су неке од мера које се предузимају како би ваздух у нашем граду био што квалитетнији – рекао је Александар Шапић.

Градоначелник је подсетио да ће новогодишња расвета бити постављена од 15. децембра до 15. јануара у ужем туристичком центру града, те да ће Град то коштати око 500 хиљада динара.