Шапић: Потпуно изједначавамо приватне и државне вртиће – цена субвенције повећана са 28.000 на 33.000 динара, родитељи више неће морати да чекају новац од Града, јер ће све бити плаћено директно вртићима

Градоначелник Београда Александар Шапић најавио је да ће од 1. децембра економска цена за боравак деце у приватним вртићима са 28.000 динара бити повећана на 33.000 динара. Одлучили смо, додао је градоначелник, да родитељи деце која idу у приватне вртиће више неће чекати новац од Града, који је често каснио, већ ће Град Београд директно уплаћивати новац тим установама. Тако ће сада државни и приватни вртићи бити потпуно изједначени.

– Они ће са нама потписивати уговоре и ми ћемо новац уплаћивати за свако дете које idе у вртић. Такође, биће дужни да подносе извештаје о броју деце и сносиће консеквенце уколико на било који начин то прекрше. Уговором који буду потписали биће обавештени како о свим предностима које добијају тако и о обавезама које преузимају. О свему овоме биће обавештени сви приватни вртићи у наредних месец дана, а одлука ће бити донета у новембру – рекао је Шапић.

Уговор ће бити изузетно ригорозан, навео је Шапић, али је и изразио уверење да ће и приватни вртићи бити посебно задовољни, јер коначно добијају стабилност и сигурна средства сваког месеца.

– Родитељи немају више никакву обавезу према вртићу сем уписа детета. Морамо да будемо реални, вртићи су обезбеђивали све ресурсе за максималан број деце, а уколико неко дете не дође, Град је давао мање новца родитељима, који су онда морали да плаћају до пуне цене. Сада ће, без обзира на то да ли је дете ишло у вртић или не, добијати пуну цену. Очекујем да ћемо овим мерама у следећих годину до годину и по дана добити значајнији број приватних вртића и да ћемо за две-три године потпуно решити проблем недостатка места у вртићима – појаснио је Шапић.

Градоначелник је напоменуо да је још пре годину дана рекао да Град Београд треба да учини све како би вртићи постали бесплатни, те да је са социјалног аспекта то велики искорак у помоћи свакој београдској породици чија деца idу у вртић.

– Затим, почели смо са изналажењем начина да обезбедимо знатна средства – у питању је више од 40 милиона евра. Донели смо одлуку да од септембра сви државни вртићи буду бесплатни. Исто је и за приватне вртиће који се налазе у систему Града. Међутим, дошло је до поскупљења у једном броју приватних вртића због чега су се родитељи чија деца idу у приватне вртиће нашли у неповољнијем положају. Тога сам био свестан, али не може све у једном дану да се уреди. То је процес који траје и који води до коначног циља – рекао је Шапић.

Он је указао и на то да је могућност да сва београдска деца idу у вртић дата још пре неколико година, те да је број деце у вртићима од 47.000 у 2013. години порастао на 81.000 захваљујући укључењу приватних вртића у градски систем.