Шапић позвао Бањалуку да се представи на „Београдским данима породице”

Градоначелник Београда Александар Шапић састао се са градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем у оквиру посете овом граду, а поводом обележавања Дана Бањалуке.

Шапић је истакао да је увек посебно емотиван када долази у Републику Српску и Бањалуку још из времена када је био спортиста, али и када је био председник општине Нови Београд и да осећа посебну везу и љубав према људима који живе овде.

–  Први пут сам као градоначелник Београда овде и то ми представља велику част. Општина Нови Београд на чијем челу сам био десет година, је била братска општина са Бањалуком, а од пре три године је то и Град Београд. Овде се заиста осећам као код своје куће јер  границе међу нама осим formалних  не постоје – рекао је Шапић и подсетио да када год се српски народ држао заједно и сложно нико није могао да му нанесе штету.

Он је додао да Београд као српска престоница треба да учини све да и у будуће буде место окупљања и зато су нам, како је рекао, важни и Бањалука и Подгорица као и сви градови у региону.

– Наравно да су важни и лични односи које међусобно треба да гајимо и зато док год будем био на овом месту Београд ће бити отворен за сав наш народ из Републике Српске. Морамо да се чувамо и штитимо, а српски народ никада није био народ који је мрзео. Не треба да нам буде непријатно што ћемо о томе да говоримо и ако нам то неко замери – истакао је први човек Београда.

Када је реч о сарадњи два града Шапић је рекао да је спреман да својим знањем и искуством од 13 година рада у локалној самоуправи помогне градоначелнику Бањалуке, али и да неке ствари заједнички ураде.

Он је најавио да ће у Београду 13. и 14. маја бити одржана манифестација „Београдски дани породице” те да је то прилика да та врста манифестације постане традиционална у свим градовима региона.

– Затворићемо шири центар града, од Калемегдана до Теразијске чесме биће на десетине манифестација, песме, музике, радости, весеља и промовисаћемо нови слоган града „Београд град радости”. Представићемо најважније градове из Србије и региона, а међу најважнијима је и град Бањалука.  – рекао  је Шапић.

Он је најавио да ће ова манифестација бити највећа у Србији у овој години и да се очекује више стотина хиљада људи.

– Породица је основа свега и мислим да је добро да покажемо јединство нашег народа и станемо иза тих вредности – рекао је градоначелник Београда.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић је поручио да Београд као највећи град матице и Бањалука као највећи град Републике Српске мора да сарађују и буду блиски. Он је захвалио градоначелнику Шапићу на посети Бањалуци као и на позиву да присуствује манифестацији „Београдски дани породице”.

– Београд и Бањалука имају много сличности и што је најважније делимо исте политике и стратегије. Драго ми је што су у наша два града бесплатни уџбеници за основне школе док је Београд то исто обезбедио и за средње школе и дао Бањалуци у задатак да у будућности и она то обезбеди за своје суграђане. У Београду су вртићи бесплатни, а ми у Бањалуци наставићемо да повећавамо суфинанасирање вртића. Идеја нам је да много тога урадимо за наше суграђане – рекао је Драшко Станивуковић и позвао грађане Београда да у што већем броју посете Бањалуку.