Шапић: Правимо нову пешачку зону у центру Града, спојићемо Калемегдан и Кнез Михаилову

Дошло време да спроведемо у дело idеју која је настала још 80-тих година када је на предлог Брана Јовина требало да се овај део од Калемегданске тврђаве до Теразијске чесме претвори у пешачку зону чиме би коначно било омогућено Београђанима и свима онима који дођу у наш град, да несметано од београдског Победника и кроз читав Каламегдански парк пролазе скроз до Теразијске чесме. Сада имамо idејно решење и очекујемо да негде на јесен буду створени услови да на делу Париске одавде до Грачаничке и до Узун Миркове, направимо велики трг, шеталиште и пешачку зону. Паралелно ћемо гледати да урадимо једну врсту реконструкције Кнез Михаилове где год је могуће, са посебном пажњом на плато испред Филозофског факултета за који смо већ урадили пројект и чим да се заврши ова агонија са Привременим органом и њега ћемо кренути да радимо јер је он заиста сраман – поручио је Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда приликом најаве радова на новој пешачкој зони која ће захватити део Париске и Улице Тадеуша Кошћушка према Калемегдану.
Према његовим речима то ће утицати на смањење како загађености ваздуха тако и гужви, које се стварају на семафору приликом преласка пешака на Калемегдан.
Што се трамваја тиче остати као и до сада, до Карађорђеве и Цара Душана. Идеја нам је да имамо и шатл-возило, које ће грађане који дођу трамвајем до Цара Душана превозити возити до Узун Миркове и до новог трга за који заиста верујем да ће када га средимо, бити на понос свима нама. Обилазница око Карамегданске тврђеве ће остати, али ћемо је проширити за још две траке, тако да свако ко из Карађорђеве жели да дође до Цара Душана и обрнуто, моћи ће да користи пут који данас користи, с тим што ћемо, понављам, гледати да проширимо његове капацитете, мислим да простора има и да можемо да добијемо две траке у сваком правцу – казао је Шапић.
Истакао је да простор око Калемегданске тврђаве и природна богатства која имамо, морамо да чувамо и да их на квалитетнији начин користмо.
21. мај 2024. године