Шапић пре финала у Барселони: Да укалкулишемо суђење за Шпанију, али ће више зависити од нас

Александар Шапић, један од најбољих ватерполиста свих времена, рекао је да ће много зависити од Србије у финалу Европског првенства у Барселони.

Шапић је у најави финала са селекцијом Шпаније (од 22.15) истакао домаћин може да буде изузетно неугодан противник.

„Највише ће се питати Србија, али не бих потцењивао Шпанију. До финала се не долази само од себе, посебно јер су добили Италију у полуфиналу. Нисам гледао ту утакмицу, али тврдим да су Италијани показали највише на овом шампионату. Били су супериорни, посебно против Русије коју су савладали 11:1, тако да није случајно што су их Шпанци победили“, рекао је Шапић за Б92.

Председник новоformираног Српског патриотског савеза укратко је описао нашег вечерашњег противника.

„Оно што их карактерише и ову екипу, ка ои претходне генерације, то је мотивациони моменат. Када дођу у прилику да играју велике утакмице и освоје нешто, способни су да се додатно мотивишу и дају 10-20 % више него иначе. Сада им се поклопило у Барселони и сигурно је да српски репрезентативци знају да морају максимално да им приђу“.

Због тога је потребно да ‘Делфини’ буду на препознатљивом нивоу јер имају много више искуства.

„Потребно је да играчи Дејана Савића буду бољи у нападу и дају голове из игре. Много ће више зависити од Србије, али не треба потцењивати ни Шпанију. Искуство може да буде наша велика предност. Наших пет главних играча имају велико искуство, већ више од 10 година су у националном тиму и играли су много оваквих утакмица. То ће много значити на старту, посебно ако будемо успели да се одлепимо у прве две четвртине, мислим да ћемо рутински завршити меч. Ако им дозволимо да Шпанци уведу дуел у неизвесну завршницу, биће много теже јер ће их онда носити и публика“.

Много ће зависити и од судијског критеријума…

„Сигурно неће бити, пошто су наша и хрватска игра сличне, са много контакта, док Шпанци играју на контранападе. Очекујем суђење у њихову корист, то ће бити нормално, али не у толикој мери због различитог стила. Наши играчи их сигурно знају боље него ја и то суђење морамо да укалкулишемо на старту“.

Репрезентативни успеси велика су супротност стању у клупском ватерполу, за разлику од на пример Мађарске, која много улаже у овај спорт.

„Мађарска има озбиљну организацију, систем који не зависи само од резултата, као и људе који се баве ватерполом. Да они имају резултате као што их ми имамо у последњих 10 година, мислим да би то било на још вишем нивоу. Не бавим се ватерполом, нити могу да причам о томе, већ је то тема за људе који воде овај спорт код нас“, закључио је Шапић за Б92.

Извор: Б92

28.7.2018. године