Шапић: Предстојећи избори су далеко изнад локалних иако бих волео да се бавимо само локалним темама где имам највише резултата

Живимо у изузетно важном историјском моменту и претерано инсистирати на неким локалним темама, о чему бих ја највише волео да говорим јер имам највише знања и искуства, где сам најмерљивији и где објективно имам највише резултата, није примерено. Неукусно је да то гурамо у први план у моменту када не знамо шта чека човечанство, а нарочито српски народ уколико се усвоји резолуција о Сребреници, која ће представљати огроман терет за генерације које долазе, изјавио је председник Привременог органа Александар Шапић гостујући на ТВ Пинк.
Он је нагласио да се ових осам месеци труди да Београђани не осете компликовану ситуацију због тога што Београд нема „нормалну” градску управу, већ Привремени орган, те да се заиста нада и верује да ће се након 2. јуна та врста агоније завршити и да ће Град наставити да функционише у складу са свим својим ингеренцијама и надлежностима.
– Трудио сам се све ово време да и пројекте које сам започео као градоначелник наставим, да они имају неку своју динамику и мислим да смо ипак успели да Београд сачувамо од ризика да уђе у потпуни колапс и када би се ово наставило још два три месеца, заиста би то био озбиљан проблем. Зато верујем да након ових избора мора брзо да се formира Градска управа и да онда наставимо са реконструкцијом и санацијом улица, социјалним програмима и мерама. Највише бих волео да можемо да се бавимо само локалним темама, али у овом историјском тренутку за човечанство, као и за наш народ, то је заиста немогуће – истакао је Шапић.
Он је поновио да је зато веома важно да Београд има српског градоначелника, те да не мисли да је то шовинистички нити да ће власт да угњетава било кога.
– Београд је био и остао космополитски град и наше руке су увек биле и биће широм отворене за све. И када се десила она ситуација када су „Прогласовци” у Дубровнику обесмишљавали и скрнавили све што је српско, ја сам рекао да у Београду не сме ником „длака са главе да фали” зато што је припадник другог народа или вероисповести. Мислим да је зато важно да Београд има српску власт и српског градоначелника, јер кад год је тако било, свима је било добро, а када то није био случај, свима је било добро осим Срба. Зато су ови избори далеко изнад локалних – истакао је Шапић.
Он је истакао да предстоје велики капитални пројекти који морају да се заврше, као што су „Мали метро”, „Експо 2027”, „Национални стадион”, „Центар водених спортова”, „Железница од аеродрома до аутобуске станице”, „Нови сајам” и спремање за метро.
– Не можемо да средимо проблем који се односи на гужве у саобраћају док метро не постане примарни вid нашег јавног превоза, а до тада ћемо опоравити читав возни парк. У току је највећа набавка возила икада у нашем граду. Очекујемо на јесен да ће се појавити 700 нових аутобуса, затим 125 нових трамваја за годину и по до две, чиме ћемо потпуно опоравити трамвајски парк. Подсетићу да је последњи пут купљено 20 трамваја пре 15 година и то је све – најавио је Шапић и нагласио да жели од Београда да направи град какав нама и доликује, те најавио да Београд има прилику да се значајно саобраћајно, инфраструктурно и социјално промени у наредне четири године, више него што је у последњих петнаест.
Коментаришући штрајк појединих синдикалних група у ГСП-у, Шапић је рекао да је најављиван седам дана и да су га подржале све опозиционе странке.
– Рекао сам да немам шта да разговарам са радницима ГСП-а који желе да се баве политиком. Могу да говорим о правима радника, условима рада и платама, који никад нису били бољи. Смањили смо дуг за две милијарде динара, повећали плате до 118.000 динара и купујемо нова возила. Од скоро шест хиљада радника, јуче се појавило њих дванаест – рекао је председник Привременог органа.
Говорећи о позицији Србије у међународним односима и напорима председника Вучића у одбрани државних интереса, Шапић је нагласио да је председник Србије у унутрашњој политици постао мета напада који су лишени сваке људскости.
– Вучићу се прети смрћу више од десет година, али постоје моменти када је заиста можда и физички угрожен. У моменту када вidите да у свету долази до обрачуна са свим суверенистичким лidерима, не треба се играти таквим стварима. Лично сам се надао да ћемо у Србији доћи до неког консензуса, када морамо да покажемо јединство и снагу у нечему што је изнад нашег страначког интереса, али сам се разочарао. Кроз историју нам је наша властита антисрпска политика нанела више штете него непријатељи са којима смо се суочавали на бојном пољу – рекао је Шапић.
Управо због тога говорим о томе да Београд мора и треба да има српског градоначелника, нагласио је Шапић.
Он је подсетио да је успео да се избори за поверење грађана 14 година заредом и да није могуће да, по тврдњама политичких противника, никад ништа добро није урадио.
– Чињенице говоре да имам поверење грађана већ 14 година и мислим да ми га народ не би давао да не умем нешто добро да урадим. Мислим да Град Београд и Градска управа имају пуно простора за напредак упркос чињеници да сам многе ствари променио, али и задржао оне које сам сматрао добрим. На предстојећим изборима очекујем значајну подршку Београђана, како би нам дали прилику да наставимо да развијамо град. Уколико добијем поверење, бићу градоначелник свих грађана, без обзира на то да ли су гласали за мене или не – закључио је Шапић.
22. мај 2024. године