Шапић: Претње су опасне, морамо да се понашамо одговорно

Поновљени избори у Београду не одржавају се зато што су то рекли Европски парламент или Одир, прецизније, препоруке Одира ћемо примењивати као што смо то чинили и раније јер не постоји никакав услов или законска обавеза. У нове изборе нисмо ушли зато што нам је то неко наредио већ због тога што, нажалост, нисмо успели да дођемо до већине какву смо сматрали да је исправна и легитимна, рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

– То да ли опозицији треба више или мање времена до избора, није ово трамвај жеља у којем ће се испуњавати жеље. Да смо са господином Несторовићем дошли до сагласности око даљег вођења Београда, онда не би ни било поновљених избора. Морамо да се понашамо одговорно јер претње су опасне, а нарочито атмосфера да након сваких избора она страна која није задовољна неће да их призна, излазе на улице, напада институције и симболе града и државе, покушавајући да унесе раздор у друштво, што полако и сигурно води у анархију и потом у грађански сукоб. То би могло сутра да постане стандард понашања и томе нема краја. Зато томе мора да се стане на пут и зато не смемо тако да се понашамо. Не смемо да потпирујемо ту врсту реторике и нетрпељивости без обзира на све наше различитости – рекао је Шапић, гостујући у емисији „Фокус” на Б92.

Атмосфера пред изборе у Београду је референдумска јер можда никада у скоријој историји нисмо имали овакву idеолошку поделу када је реч о кључним националним питањима, који немају везе са локалном политиком, истакао је Шапић.

– Безобразлук опозиције idе дотле да они сада одређују датум избора јер, како су навели, део бирача неће бити ту. Који део бирача, хоће ли неко да их одведе у камионима, возовима, биће депортовани? Зашто неће бити ту? Ја сам за то да избори буду што пре јер Београд стоји већ неколико месеци, а због поновљених избора биће тако још неколико месеци – нагласио је Шапић.

Када је реч о медијима са којима не жели да комуницира, Шапић је појаснио да они спинују, изврћу његове речи, фалсификују, монтирају и злоупотребљавају његове речи, стављајући их у потпуно други контекст.

– То је ширење лажи у моје име. Две године сам дозвољавао да долазе на сваку конференцију за новинаре, буквално да преузимају вођство конференције јер сам им давао простора, а расправљали су се са мном по 45 минута, као да су „света крава”. Ниједном у њиховим прилозима није излазило оно што се заиста дешавало на тим конференцијама. Прелазио сам преко тога или тражио од њих да то не раде. Није их то интересовало и они „гурају” своје – казао је Шапић.

Председник Привременог органа осврнуо се и на осуду УНС-а што не одговара на питања ових медија, наводећи да, нажалост, струковно новинарско удружење уопште не доводи у питање како они преносе његове изјаве.

– Пласирају моје изјаве на начин који нема везе са оним што је истина и сад су љути што не желим да им одговарам. Ако ћемо да уђемо до краја у закон, они су медији који нису регистровани у Србији, плаћају порез у Европској унији, у Луксембургу, а програм производе у Словенији, овде га реемитују. Неко би рекао да су они класични пирати који злоупотребљавају и крше закон Србије. Ја то нећу рећи, али у најмању руку, користе огромну рупу у закону, не плаћајући порез у овој земљи, те се доводи у питање њихова намера и у чијем интересу они раде. То што им је програм на српском не значи да воде просрпску политику. Можемо да се разликујемо по питању многих ствари, али када је реч о српској или антисрпској политици, ту не сме да постоји ниједна дилема ни међу политичким организацијама нити у медијима – навео је Шапић.