Шапић: „Пробијањем” Грчке улице грађани Сурчина добијају бољу везу са градом

Председник Привременог органа града Београда Александар Шапић обишао је данас локацију на којој ће бити изграђен продужетак Грчке улице и спајање са Сурчинском. Нова саобраћајница ће смањити гужве и олакшати функционисање грађанима Сурчина и свих сурчинских насеља, али и Ледина и Новог Београда.

– Налазимо се у Сурчинској улици, на месту садашње „лакат кривине”, где ће бити изграђена саобраћајница и мали кружни ток, који ће се „уливати” у Грчку улицу у правцу Бежанијског гробља. Дужина нове саобраћајнице износиће 700 метара, а тренутно се решавају имовинско-правни односи. Пројектовање је увелико у току и очекујем да за неколико месеци буде расписан тендер. Добро је што на траси будуће саобраћајнице не постоје објекти чије би уклањање било неопходно. Очекујем да можда већ до краја следеће календарске године становници овог дела града, превасходно Сурчина, али и Ледина и Новог Београда, имају на располагању нову саобраћајницу, што значи да неће морати да се „завлаче” међу зграде на Бежанији и улазе у саобраћајне „чепове” – рекао је Шапић.

Према његовим речима, паралелно са овим послом завршава се саобраћајница Т6, која ће повезивати мали кружни ток на углу Сурчинске и будућег дела Грчке улице са кружним током у Војвођанској улици.

– Војвођанска улица прихвата велики део саобраћаја и даље води ка Улици Јурија Гагарина или на ауто-пут Милош Велики преко крака који је пуштен у саобраћај пре нешто више од пола године. Ово су два изузетно важна пројекта за овај део града, пре свих за Сурчинце и Новобеограђане. Очекујемо да до краја следеће године или почетком 2025. године завршимо обе саобраћајнице у дужини од два пута по 700 метара – прецизирао је Шапић.

Он је појаснио да ће у том делу Грчке улице бити урађене четири траке, док ће се између Војвођанске и Грчке улице налазити Т6 саобраћајница са шест трака, као и бициклистичке и пешачке стазе.

– Поред ове две улице, које су приоритетне, радиће се и реконструкција треће саобраћајнице која ће ићи око гробља са леве стране од Грчке улице, која излази на Петничку. У завршетку Грчке улице налазиће се кружни ток који ће омогућити несметан саобраћај у три правца, то јест један је правац ка Сурчинској, други лево ка Т6 саобраћајници и трећи десно ка обилазници око гробља. На овај начин грађанима омогућавамо да изађу на ауто-пут без одласка на Нови Београд или ка центру града – најавио је Шапић.