Шапић: Пројекат „Београдски метро” коначно idе својом динамиком

Градоначелник Београда Александар Шапић и амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар присуствовали су данас у Старом двору потписивању Уговора о услугама операторске помоћи на пројекту „Београдски метро”. Шапић је обраћајући се присутнима истакао да је изградња метроа национални пројекат који не може да буде реализован без подршке председника државе, Владе, свих министарстава, а онда наравно и Града Београда.

– Данас потписани уговор и оно што ће се дешавати у наредном периоду даје нам за право да коначно имамо нешто опипљиво на тему број један у последњих неколико деценија у Београду. Ова година биће изузетно важна јер ће већ бити вidљив и депо на Макишу, као и саобраћајница која ће почети да се гради ка Железнику и Белим водама, а коначно би требало да се дефинишу димензије кртице, јер се прави наменски. За сада не каснимо ни у једном сегменту овог пројекта и заиста имамо основану наду да ће рокови који су постављени, а то је да ће од 2028. до 2030. године обе линије београдског метроа да заживе, бити испуњени – рекао је градоначелник, додавши да метро мора да постане кичма јавног превоза, јер Београд не може да издржи повећање саобраћаја и броја аутомобила.

Шапић је рекао да га посебно радује што последње две године коначно пројекат „Београдски метро” idе својом динамиком.

– За разлику од ранијих најава и разних макета и великих прича којих смо се наслушали, овога пута је другачије и све што је до сада урађено показује нам да можемо да будемо велики оптимисти и да ће грађани Београда коначно моћи да користе метро у јавном превозу као и грађани свих европских и светских метропола – закључио је први човек престонице.