Шапић: Проширењем две деонице решавамо уско грло у Булевару краља Александра

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је данас угао Булевара краља Александра и Устаничке улице и најавио два важна пројекта у области саобраћајне инфраструктуре. Први је реконструкција и проширење Булевара краља Александра, на делу од Цветкове пијаце до окретнице у Устаничкој, а други проширење од Устаничке улице до Смедеревског пута.

Шапић је истакао да је требало, по плану прошле Градске управе, да Булевар краља Александра остане исти као сада и да не буде уређен као на делу од Правног факултета до центра града.

– То сам променио пре неких годину дана, а пројекат смо дефинисали тако да Булевар краља Александра, на делу од Цветкове пијаце до Устаничке, изгледа исто као на раскрсници са Таковском и Кнеза Милоша. То значи да ће трамвајске шине бити на средини коловоза, а да ће саобраћајне траке и паркинг-места бити idентично уређени. Тренутно се ради на експропријацији и очекујемо да ће током 2024. године тај процес бити завршен. Пројекат ће бити усаглашен са изгледом Булевара у центру града, што значи да ћемо по окончању реконструкције имати саобраћајницу која ће изгледати исто на потезу од Скупштине до Устаничке – рекао је Шапић.

Он је нагласио да је пре око 10 месеци започета израда плана детаљне регулације из којег је уклоњена idеја да се мрежа трамвајских шина прошири на потез од Устаничке према Смедеревском путу.

– Тај план је донет 2009. године и према том плану је требало да се сруши 500 кућа. Укинули смо трамвајске шине, јер су оне кочиле читав пројекат, а биле су потпуно нереалне од самог старта кад су донете као део плана детаљне регулације још пре 15 година. Ми сада проширујемо улицу ка Смедеревском путу, да би грађани Малог Мокрог Луга коначно могли нормално да користе улицу, јер је то до сада било уско грло. Ту је кључна ствар био план детаљне регулације, који сада морамо да мењамо и који ће бити готов до фебруара или марта следеће године. Оног момента када план буде донет, креће се у реализацију пројектне документације, а експропријација ће бити преко 90 одсто мања и са 500 кућа свешћемо је на свега неколико објеката који ће бити уклоњени. Тада ће започети реконструкција и проширивање Булевара, како би се добиле по две траке са сваке стране и како би цео „Смедеревац” био сличан Булевару, где је знатно растерећен саобраћај након сређивања. Ово место ће бити чвориште највећих радова за које очекујем да ће почети у 2025. години – закључио је Шапић.