Шапић: Проширењем улица, где је то могуће, решавамо саобраћајне проблеме

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је данас реконструисану Улицу Николе Добровића и том приликом истакао да је проширењем ова улица постала прави булевар и једна од „жила куцавица” на Новом Београду јер отклања досадашња загушења.

– Ово је до сада заиста било место где се стварао „чеп” и загушење саобраћаја је било дубоко до Бежанијске косе. Постојале су само две траке, што је представљало озбиљан проблем, нарочито у поподневним часовима када би се људи враћали са посла. Могу да кажем да је то сада постао један прави булевар који изгледа потпуно другачије и постаје један од саобраћајних симбола читавог града – истакао је Шапић.

Он је додао да оваквих саобраћајница нема много у престоници, како је рекао, са четири траке с једне и три с друге стране, односно на улазу је четири па се после прелази у три траке.

– Заиста сам задовољан како је ово урађено и пре свега како се рефлектовало на проток саобраћаја. Начин на који је проширена Улица Николе Добровића је пример како се сада ради, а улица у коју се она улива, Тошин бунар, постала је сада једна од „жила куцавица” Новог Београда. Спаја два ауто-пута, откад је направљен крак Нови Београд – Сурчин ка „Милошу Великом”. Она више није могла да издржи саобраћај који је се до сада одвијао само у две траке. Рецимо, највећи број Обреновчана више не idе у град преко Сајма него прелази мост преко Саве и долази са новобеоградске стране. Огромна је фреквенција и зато је важно да проширујемо улице, као што је случај и са улицама Зорана Ђинђића, Милутина Миланковића, Николе Тесле, недавно Вишњичком, свугде где за то има простора. То је најбољи показатељ како вidимо развој града у будућности и како ћемо се потрудити да превазиђемо саобраћајне проблеме, док не дочекамо београдски метро – рекао је Шапић.

Он је прецизирао да ће се проширењем добити потпуно независна трака за јавни превоз, али и већа „прокрвљеност” саобраћаја у целости. Најавио је да ће се улице проширивати где год је то могуће, наравно не науштрб тротоара и бициклистичких стаза, подсећајући да је за његовог мандата на челу Новог Београда у овој општини направљено више од педесет километара стаза за бициклисте.

– Читав посао у Улици Николе Добровића завршен је за неколико месеци, дакле веома брзо, јер се радило и ноћу и викендима, па није било ни великих колапса у саобраћају – истакао је Шапић.

Најављујући да ће се на овај начин радити и убудуће, Шапић је закључио да „све ово није празна прича већ реалност”.