Шапић: Први човек српске престонице мора да има јасне националне ставове

Локална политика има везе са националним ставовима јер први човек српске престонице мора да има ставове и на те теме. Потрудио сам се да у овој кампањи мало причам футуристички и обећавајући већ да се ослоним на оно што сам радио 14 година и да ми то буде основ свих будућих планова и платformи које планирам да поставим, рекао је члан Привременог органа града Београда Александар Шапић гостујући на Телевизији Б92.

– Питали су ме какве везе има локална политика са националним ставовима, те ми говоре да често спомињем да Косово не може да буде независно и да никада не смемо да дозволимо да нам се накачи етикета геноцidног народа, као и да често помињем да не смемо да прекинемо односе са Русијом. Зашто то да не спомињем. Хоћемо ли сутра у тим истим школама које сви желимо да правимо, децу да учимо да Косово није део наше територије, да су Срби геноцidан народ, да су нам Руси непријатељи или да на Скупштину града и школу треба да закачимо шарену заставу дугиних боја. Хоћемо ли у тим школама децу да учимо како могу да промене пол, још док су малолетна. Да ли то хоћемо – истакао је Шапић.

Градоначелник не може да има антисрпске ставове и вредносне ставове који се косе са српском традицијом и постулатима једног здравог друштва. Свако ко није антidржавни и антисрпски спреман сам са њим да разговарам, навео је Шапић и додао, можемо да се не слажемо око неке саобраћајнице, пута, али нема шта да причам са оним ко је спреман да се одрекне дела своје територије, ко је спреман за себе да каже да је геноцidан или да изједначи српски заставу са шареном дугином заставом. Са таквима нема ни разговора.

– Хоће ли бата и сека да постану дете један и дете два, хоће ли мама и тата да постану родитељ један и родитељ два. Питајте их шта они о томе мисле. То је све део једне исте агенде – навео је Шапић.

Како је рекао, Ђиласов кандidат за градоначелника, Владимир Обрадовић каже да се сигурније осећао на хомосексуалној и бисексуалној манифестацији, него на литији.

– Такве људе треба сада питати какав Београд они желе и да ли желе градоначелника са оваквим ставовима какве има Ђиласова коалиција? А о канализацији, школи, вртићу, игралишту, социјалним мерама о томе можемо да причамо, али тек кад дефинишемо ставове на ове теме. Иако им је и ту искуство нула дана из тих области. Не кажем да немају добру намеру, то не знамо, али објективно њима морате да верујете на реч, а мени да погледате шта сам радио последњих 14 година. Трудио сам се да у овој кампањи мало причам и обећавам већ да се ослоним на оно што сам радио 14 година и да ми то буде основ свих будућих планова и платformи  рекао је Шапић.

Александар Шапић је овом приликом рекао да се на основу доказа који су добијени из Градског саобраћајног предузећа посумњало да је питању диверзија када је недавно дошло до растављања аутобуса, као и када су се запалила два аутобуса. То смо пријавили надлежним органима и вidећемо епилог.

– У почетку нисам веровао у то, али аутобуси су били стари и раније па се овакве ствари нису дешавале. Баш да се два возила запале и једно растави у последњих неколико седмица. Немогуће је да се растави уколико није диверзија. Вidећемо шта ће надлежни органи рећи. Водили су рачуна да возило буде празно, није пуштен са путницима, а затим му је дат налог да убрзава како би претекао неколико аутобуса и када се нашао на брисаном простору тад се раздвојио. Та инformација је већ после пар минута пласирана у појединим опозиционим медијима у жељи да се нанесе штета мени, као да сам ја крив што се то десило – нагласио је Шапић.

Како је рекао, они који су спремни да ураде овако нешто показују да им ништа није свето.

– Спремност да се idе до уништења сваког нивоа друштва по цену изборног резултата овде се није дешавало десетинама година. Проћи ће и избори, никоме неће пасти круна са главе. Не можемо да отрујемо ово друштво и учинимо га потпуно токсичним и канцерогеним само зато што нисмо задовољни избором. Заиста чиним све што је у мојој моћи и не постоји пројекат који сам најавио у кампањи због кампање, сваки је наставак онога што је започето много раније – истакао је Шапић.

Он је рекао да се последњих неколико седмица веома интензивне дојаве о постављеним бомбама у школама у Београду, те да је то постало изражено када су најављени и расписани избори.

– Нећу да улазим у то ко стоји иза тога, али је коинцidенција превелика. Недавно сам апеловао и поручио да не раде то деци. Није лако ући у траг ономе ко то чини, али је преседан био пре неки дан када је дојава о бомби почела да се доставља и на адресе – закључио је Шапић.