Шапић: Први човек српске престонице обавезан је да искаже своје националне и вредносне ставове – ови избори су вредносни избори

Пре него што дођемо до питања која се односе на локалну самоуправу, као што је изградња водовода и канализације, инфраструктуре, школа и обданишта, важно је вредносно питање шта ћемо децу учити у тим школама. Зато мислим да је први човек српске престонице обавезан да искаже и своје националне ставове, као и своје вредносне ставове, а онда ћемо да дођемо и до тога шта треба у Београду да се ради, јер ја сам у томе већ 14 година за разлику од свих осталих који дан искуства немају у локалној самоуправи, али док до тога дођемо, да прво дефинишемо неке друге ствари ништа мање важне – изјавио је председник Привременог органа Града Београда Алексанадар Шапић гостујући на ТВ Хепи.

Говорећи о потреби да се људи не деле и да свако има право на своје мишљење о српској историји, поменуо је да је после пуно година сређена Краљева чесма и направљен спомен-парк жртвама комунистичког режима, као и браниоцима Београда 1915. године.

– Ми ни данас нисмо раскрстили са делом наше историје који се односи на комунизам. Намерно мешање партизана и комуниста јесу жеља и потреба да остане зла коб и зла крв међу нама Србима. Морамо да завршимо тај грађански рат. Партизани заједно са борцима Југословенске војске у отаџбини и Равногорским покретом били су људи који су се борили против окупатора. Због свега што су нам комунисти урадили од 45. до 90. године нас су задесили ти несрећни ратови деведесетих и зато нам је и протеран народ са својих вековних огњишта. Зато се и дан-данас боримо да нам не отму Косово и Метохију и да остане саставни део наше земље – рекао је Шапић.

Он је као пример те зле коби и грађанског рата који се наставља међу нама навео нападе на људе који су потписали подршку листи „Александар Вучић – Србија не сме да стане”.

– Нападају се и жигошу људи, професори, доктори, спортисти, али и посластичари или рудари. Њихово је право да буду за кога желе, па чак иако су у заблуди. То жигосање људи само због тога што имају различит политички став од оних који сматрају да су једино они ти који ће постављати и друштвене и политичке оквире, тако да ће свако ко се у њих не буде уклапао бити прво жигосан, а после елиминисан и проказан. Па то су вам све карактеристике које су красиле комунизам и бољшевизам – рекао је Шапић.

Он је истакао да ми не смемо међу собом да се мрзимо, а онда ни да мрзимо друге народе. Не треба неке ствари из историје да заборавимо, али треба да будемо свесни неких грешака које смо ми правили. Такође, морамо да истакнемо чињеницу да српски народ никада није био геноцidан, нити народ који је било кога мрзео, како то неки данас промовишу. Важно је рећи да не можете добровољно да се одрекнете једног дела своје територије. Могу да вам га одузму или да га у рату изгубите, али оно што сте у рату изгубили или вам је неко отео под претњом, то сутра може да се врати – рекао је председник Привременог органа Града Београда.

Према његовим речима постоје неке вредносне ствари око којих би требало да се сви сложимо, као што је питање да ли може на Скупштини града да се вијори застава дугиних боја.

– Београд је слободан град и људи имају право на своја национална, верска, па и сексуална опредељења, али изједначавати српску заставу и заставу са грбом града Београда са „шареном” заставом јесте вредносно питање. Сутра ћемо да је закачимо и у школама. И то је оно што ми пребацују говорећи да градоначелник не треба да се бави ничим другим осим локалном политиком. Е па ја мислим да треба, јер када омашите у систему вредности, онда је питање шта ће деца да уче у тој школи коју желите да направите – рекао је Шапић.

Према његовим речима, важно је вредносно питање шта ћемо децу учити школама.

– Хоћемо ли да их учимо да треба да се одрекнемо дела своје територије или да више нема бате и секе, него дете 1 и дете 2, или да маму и тату више не смемо тако да зовемо, а то време долази. Зато мислим да је први човек српске престонице обавезан да искаже и своје националне ставове, као и своје вредносне ставове, а онда ћемо да дођемо и до тога шта треба у Београду да се ради – истакао је Шапић, додајући да може да сарађује са сваким ко нема антidржавну политику и са ким дели исте вредносне ставове.

У том контексту, он је поменуо манифестацију „Београдски дани породице” која је ове године одржана у мају први пут и поручио да, уколико буде остао на челу града, мај месец ће бити месец породице.

– Морамо да радимо на очувању традиционалних породичних вредности које представљају цивилизацијску тековину, захваљујући чему ми данас постојимо. Зато сам и тражио да се сви ми изјаснимо на ту тему и да онда Београђани знају за кога да гласају и зато су ови ови избори вредносни избори – рекао је Шапић.

Он је рекао да је био довољно јасан по питању Европе, те да би избацио наратив „пут у Европу”, јер смо ми већ ту, а да ли ћемо formално постати део европске заједнице зависи од много тога. Не треба да одустајемо од Европе, додао је, јер „ми смо њен део и ми смо креатори европских вредности”.

– Какав пут у Европу? Ми смо Европа, ми смо је бранили. Како може Немац да буде већи Европљанин од нас? Наши ђедови су бранили Европу од Немаца и нациста, наши прађедови су је бранили од Османлија. Ми смо центар Европе и крвљу смо платили слободу Европе и у Првом и у Другом светском рату. Ни они међу собом више не знају за шта јесу, а за шта нису – Европа је у озбиљним проблемима. Дошли смо дотле да ће на крају да траже експлицитно признавање Косова. Европа није јединствена по питању неких ставова. Не може нико да ме убеди да су Шарл Мишел или Виола фон Крамон већи Европљанин од Ђорђе Мелони, Виктора Орбана или Марин ле Пен. Хајде да ми мало сачекамо, јер нису ни сви у Европи против нас – истакао је Шапић.

Председник Привременог органа је рекао да бити градоначелник Београда није најодговорнија, али је сигурно најзахтевнија оперативна функција у Србији и да на дневном нивоу, из сата у сат, мора бити спреман на новонастале ситуације.