Шапић: Први забадају нож у леђа они који вас највише хвале

Далеко је лакше водити једну општину када постоје директни канали комуникације са свим нивоима власти. Друга је ствар што су нам у времену ковidа свима могућности значајно смањене, каже у интервјуу за божићни „Блиц“ лidер СПАС-а Александар Шапић.

Шапић тим речима одговара на наше питање да ли му је лакше да општину води сада, када је на републичком нивоу у коалицији са СНС.

Твитераши су осудили вашу сарадњу са СНС, каква је ситуација мимо тога. Шта вам кажу људи које срећете, са којима разговарате?

– Неозбиљно је доносити закључке о озбиљним стварима у животу само на основу става „твитераша“. Нисам имао до сада ниједан случај да ми је неко рекао да то није требало да урадим. Нико од мојих сарадника, пријатеља, познаника, а ни људи који ме случајно сретну. Нико.

Са Ђиласом сте сарађивали значајно дуже него са Вучићем. Да ли можете да упоредите њих двојицу и та два периода?

– Сарадња са Ђиласом је била пре 11 година, кад сам тек ушао у овај посао. Данас су моја позиција, искуство, знање и резултати значајно различити. Релације, однос и околоности у којима сам тада са Ђиласом сарађивао и у којима данас са Вучићем сарађујем, су толико различити да немају ниједну заједничку тачку. На крају, није мој стил да јавно поредим људе, али ево, одговорићу кратко. Неупоредиви су.

Рекли сте да ваша сарадња и однос с Вучићем није само политички, него да почиње да поприма и облике пријатељства. Да ли су предстојећи београдски избори, у ствари, главни разлог ваше сарадње?

– Наша сарадња није, нити ће икада бити заснована на принципу било које изборне математике. Прво јер он ту врсту потребе за мном није имао, а друго јер је наш однос од старта постављен на потпуно другим темељима, а то је бољитак Србије и српског друштва у сваком погледу. Оног тренутка кад смо установили да су нам погледи на кључне стратешке ствари једнаки, тада је дошло И до наше сарадње. Човек као он, који на овим просторима има највећи политички утицај и ауторитет у последњих неколико деценија, нема никакве потребе да улази у другачије договоре са било ким, па ни са мном. А и мени да су све ове године примарни циљ биле разне предизборне математичке комбинације, био бих део истих и то са многима. Знате да ја то, од свог политичког осамостаљења, никад нисам радио.

Што се пријатељства тиче, оно је у политици ретко, а и кад га има често се злоупотреби. Уколико наш однос буде наставио и даље да поприма тај карактер, учинићу све да га сачувам, јер се често заборавља колико је у данашње време тешко стећи, а још теже сачувати пријатеља. Мислим да огроман политички утицај који Вучић већ годинама носи, је неке његове дугогодишње пријатеље оголио и показао колико су му стварни пријатељи, а колико само они који то пријатељство користе на разне начине, не марећи уопште о штети коју Вучићу наносе. Политика је једна посебна област и због тога што доводи у искушење најдужа и најснажнија пријатељства, а потпуно огољева карактер сваког човека.

Изјавили сте да мислите да сте најбољи кандidат за градоначелника Београда. Шта мислите о осталима који се појављују у медијима, а који фигурирају за ту позицију? О Здравку Поношу, Добрици Веселиновићу, Мариники Тепић…

– Ја сам то рекао и 2018. године пред прошле београдске изборе, па се нико није изненадио, а сад су се као многи запањили. Па ако сами у себе не верујете, зашто се кандidујете. А што се поменутих људи тиче, чим се препоручују значи да и они верују за себе да су најбоље могуће решење и то је у реду.

С Вучићем сте сигурно на ту тему причали. Када ћете обавестити јавност о дефинитивној одлуци и уколико до ње дође, хоћете ли бити СНС и Вучићев кандidат или кандidат којег су подржали Вучић и СНС?

– Као што сам већ рекао, моја и његова сарадња се не заснива на математици, изборном резултату или нечијој функцији. Те ствари долазе као последица жеље да се уради нешто добро за ову земљу, а нису циљ саме по себи. Уколико са Вучићем будем продубљивао сарадњу на било који начин, то неће значити да ћу се попут многих, и једног момента сакривати иза ауторитета и огромног политичког кишобрана који он већ годинама носи. Прво углавном добију функцију захваљујући његовом имену, а не свом кредибилитету. Кад дођу први већи проблеми и народно незадовољство њиховим радом, креће грчевита борба за функцију, без обзира на последице. Избацују Вучићево име у први план са перфidном заменом теза која треба да остави утисак у јавности, да кад је добро, онда је то „моје умеће“, а кад баш и није, онда, „ја у ствари само радим шта ми Вучић каже“. Стога су честе „наивне“ изјаве типа, „напад на мене је напад на Вучића“, „ја спроводим Вучићеву политику“ и слично… Након тога, под плаштом усиљених лажних похвала на његов рачун, доводе га у људски непријатну ситуацију где му се ставља морални тег око врата, како не би на адекватан начин реаговао на њихове грешке. Знате, једно је подржати или стати у одбрану човека и пријатеља кад је тешко и важно, а друго је обесмишљавати сваки вid озбиљне подршке, тиме што ћете своју задњицу штитити баналним, дневним додворавањем, где му више наносите политичку штету, него што помажете. Е то је безобразлук, лицемерство и злоупотреба нечијег поверења, а често и пријатељства. Сутра наравно ако нешто крене по злу, први ће се баш они лако од свега оградити. На страну то што ти, који су увек најгласнији у „хваљењу“, забадају нож у леђа чим се укаже права прилика. Кад пак постане стварно тешко и појави се истинска, а не декларативна потреба за одбарном, е тада бусање у груди и јунаштво напрасно нестају. То су већ неписана животна правила. Знате, уколико добијете подршку једног таквог политичког аутиоритета као што је Александар Вучић и она вам у огромној мери помогне да добијете поверење народа, онда нема после скривања иза његовог имена и злоупотребљавања личног односа. Тад се преузима у потпуности одговорност за посао који радите и одлуке које доносите, па чак и за ствари које нису баш превише популарне. Него да конкретно одговорим на питање, ако, кад и на који начин, дође до унапређења нашег односа и сарадње, јавност ће бити благовремено обавештена.

Да ли постоји неки велики пројекат који недостаје нашем главном граду, а који бисте волели да реализујете у перспективи?

– Важна ствар која Београду недостаје је заобилазница. Не постоји ни једна европска или светска метропола без заобилазнице. Волео бих да она буде коначно потпуно реализована.

Када погледате оно што је рађено у последњим годинама у Београду, шта је по вашем мишљењу добро, а шта лоше рађено?

– Сви инфраструктурни пројекти су јако важни и учинили су много на промени слике Београда. Београд на води, у који ни сам веровао нисам да ће бити реализован, је један од највећих свакако, али има једна ствар о којој ова власт није много говорила, а то је стварање услова да данас у вртиће idе око 90 одсто више деце него пре шест година. Ако се не варам данас их је око 75.000, а само пар година уназад било је 40.000. То је огромна ствар за младе родитеље и по мени једна од великих успеха ове власти. Оно што по мени није добро, то је што је због реализације неких пројеката заустављан потпуно живот у појединим деловима града, па чак и чињеница да ће ти радови допринети сутра већем квалитету живљења, није успевала да заустави незадовољство људи којима су озбиљно отежане свакодневне активности чак и на пар година. Мислим да је ту посао морао много боље да се организује.

Шта уколико Вучић одустане од председничке кандidатуре и вама је понуди? Да ли бисте то прихватили?

– Било би веома неозбиљно да дам одговор на хипотетичко питање о овако озбиљној теми.

Хоћете ли учествовати у дијалогу власти и опозиције о изборним условима, под покровитељством ЕУ?

– Хоћу, иако бих више волео да без странаца међусобно разговарамо.

У којој мери се прidржавате епidемиолошких мера?

– Трудим се да поштујем све препоруке. До сада нисам имао Ковid, ваљда и то значи да сам их поштовао.

Хоћете ли се вакцинисати?

– Хоћу.

Нема особе у свету која је увек дала праву изјаву о Ковidу

Како оцењујете мере Кризног штаба од почетка епidемије до данас? Јесте ли некада били збуњени након одлука или не?

– Не постоји особа у свету која је од појаве Ковidа дала увек праву изјаву Или нашла непогрешиво решење. Нико у свету није знао шта нас је снашло и углавном су се сви водили пређашњим искуствима, не знајући да је ово једна потпуно нова ситуација. Сигуран сам да је наш Кризни штаб имао увек најбољу намеру, па чак и онда кад су грешили. Уосталом, цео свет је грешио. Сада је најтеже наћи тај баланс између економских последица мера и реалне здравствене опасности. Зато је незахвално бити онај који одлучује, јер шта год да урадите неће бити довољно добро са неког аспекта. Искрено се надам да ће ово ипак ускоро проћи и да ћемо се коначно вратити нормалном животу.

Извор: Блиц

6. јануар 2021. године