Šapić: Razočaran sam predlogom budžeta beogradskih opština, Novobeograđani ovakav tretman ne zaslužuju

-Na tri milijarde budžeta i povećanja od 30 odsto ukupnog budžeta svim gradskim opštinama, opština Novi Beograd ne dobije praktično ništa. Novobeograđani nisu zaslužili da ih bilo ko na ovaj način dovodi u ovakvu situaciju samo zato što ja nisam sastavni deo neke vlasti. Danas sam ovde ja, sutra će biti neko drugi, a ako se svi budemo ponašali „oko za oko zub za zub“ tu nema kraja.-

Ovako je predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić prokomentarisao činjenicu da je u predlogu budžeta za 2019. godinu Gradska opština Novi Beograd dobila povećanje nešto više od četiri miliona dinara u odnosu na prethodnu godinu, za razliku od drugih gradskih opština koje su u raspodeli sredstava dobile između 130 i 400 miliona dinara.

-Za svaku pohvalu je što je za 30 odsto uvećan budžet svim gradskim opštinama i to jeste značajno povećanje, ali mislim da se nikada nije desilo da raspodela sredstava opštinama bude ovakva. Gradska uprava, nažalost, nije promenila praksu prethodnika, čak je i eskplicitnija u podeli koja je, drugačije ne mogu da nazovem osim, izričito politička jer jedine dve opštine koje nisu dobile gotovo nikakvo povećanje jesu opštine Novi Beograd i Stari grad, gde SNS ne participira u vlasti – objasnio je Šapić.

On je istakao da odluka o raspodeli sredstava opštinama nije dobra, ali da ta činjenica neće uticati na rad njegove odborničke grupe u Skupštini grada gde će ona nastaviti da se ponaša kao i do sada.

-Građani su za mene glasali, a onda su iz Grada Beograda odlučili da nama na Novom Beogradu ne daju mogućnost da za te ljude nešto uradimo. Ova odluka nije dobra, naročito ako uzmemo u obzir na koji način se puni gradski budžet jer je upravo opština Novi Beograd ta koja najviše privređuje gradskom budžetu. To nije u redu i sve ovo govorim bez jeda, ali sam razočaran. Međutim, to neće promeniti naš stav u Skupštini grada, jer ćemo već od sutra nastaviti da glasamo za stvari koje su dobre, bilo da ih predlaže vlast ili opozicija. Naravno, za ovakav budžet nećemo glasati i nastavićemo da ukazujemo na ono što nije dobro. Politiku nećemo menjati jer neko mora da podvuče liniju, da se ne svetimo jedni drugima, već da se ponašamo u skladu sa funkcijama na kojima se nalazimo – objasnio je predsednik opštine Novi Beograd.

Navodi da bi bilo fer i poštenije prema građanima da se ukinu izbori na opštinkom nivou, jer su ovakvim odnosom gradskih vlasti prema pojedinim opštinama dovedeni u zabludu da glasaju za nekog na nivou opštine, a da taj neko posle za njih ne može ništa da uradi.

-Nastaviću da se borim i da sa tim novcem koji smo dobili nešto uradim, ali mislim da to stvarno nije ispravno i ako ikada budem bio u situaciji da ja o tome odlučujem nikada se tako ponašati neću, bez obzira ko bude bio sa druge strane. Onog momenta kad postanete državni funkcioner i u ime građana vršite vlast, morate sa strane da sklonite stranačke razmirice jer je naša obaveza da sarađujemo u interesu građana – zaključio je Šapić.