Шапић: Реализујемо читав сет мера који олакшава свакодневни живот грађана

Почео је да се реализује читав сет мера који олакшава свакодневни живот грађана, а ребалансом буџета обезбеђена су средства за нове погодности за децу и младе Београда. Осим важних инфраструктурних пројеката које настављамо, наш приоритет остаје побољшање услова за живот Београђана, изјавио је градоначелник Александар Шапић.

Гостујући на ТВ Прва, он је нагласио да су ребалансом буџета Града обезбеђена средства за бесплатан енглески језик за предшколце и постављање пречишћивача ваздуха у вртићима, основним и средњим школама.

– Реализација социјалних програма је била карактеристика мог десетогодишњег вођења општине Нови Београд, а сада се то остварује на читавој територији града. Почело је од новогодишњих ваучера, преко бесплатних уџбеника и вртића, први пут бесплатног превоза за средњошколце, па све до бесплатних карата за градске базене. Према неким инformацијама велико је интересовање и већ је извађено више од 50.000 ових карата – рекао је градоначелник.

Он је навео да је планирана изградња 25 вртића, а да ће ове године бити завршена четири, те да је план да следеће године започне њихова масовнија изградња, што ће бити један од приоритета градске политике.

– Моја idеја је да од следеће календарске године, па у року од две године, изградимо неколико десетина нових вртића и да дођемо до тога да заиста не постоји ниједно дете које не може да idе у најближи вртић – рекао је Шапић.

Градоначелник је истакао да ће нови систем наплате у јавном градском превозу бити заокружен током лета, после чега ће Београђани имати један од најефикаснијих, најпоузданијих, а уједно и најјефтинијих система у Европи.

– Апликација је практично већ готова, али се чека поставка ГПС уређаја у 2.000 аутобуса. Очекујемо да апликација заживи почетком јула. Новитет је да ће путници имати могућност куповине карте у самом превозу кредитном картицом. Такође, биће омогућена куповина папирних карата на више од 300 киоска у престоници – рекао је Шапић.

Такође је најавио набавку 500 нових аутобуса и 100 трамваја, док се, како је рекао, за набавку тролејбуса изводи стручна анализа, односно да ли је исплативије купити тролејбусе или нове аутобусе.

Циљ је да за годину, годину и по дана у потпуности обновимо возни парк у Београду. Такође ће бити настављен план проширења београдских улица и булевара жутим тракама, попут Вишњичке улице, а са циљем боље проточности градског превоза.

Истакао је да је незадовољан динамиком уклањања вишка сплавова на Савском шеталишту, будући да неколицина људи блокира извођење радова. Било је предвиђено да се за време чишћења обезбеди легална струја и вода за сплавове, а који су претходно добили дозволу на јавној лицитацији, али сада је то немогуће. Од понедељка ћемо почети да искључујемо струју и воду, јер је 15 људи одлучило да блокира интерес 100.000 Новобеограђана, најавио је први човек престонице.

Шапић је за неколико месеци најавио и поставку уређаја за мерење буке, али који ће да буду фиксно постављени у сваком угоститељском објекту. На тај начин искључује се људски фактор јер ће се прекорачење буке аутоматски регистровати у централи и аутоматски се пише казна.

Градоначелник је најавио манифестацију „Београдски дани породице” која ће се одржати предстојећег викенда, а чији је један од циљева, како је рекао, управо повратак породици.

– Имаћемо неколико бина, учешће мноштво културно-уметничких друштава, док ће у два градска парка Секретаријат за културу организовати мале сцене у сарадњи са практично свим позориштима. Такође, постојаће зона вidео-игара, велики луна-парк на Калемегдану, као и спортске зоне. Од суботе у 10 сати до недеље увече за саобраћај ће бити затворен шири центар града, те позивам Београђане да нам се прidруже током „Београдских дана породице” – рекао је први човек престонице.